Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Tietovisa sukupuolten palkkaerosta Tervetuloa sukupuolten palkkaeroa koskevaan tietovisaan! Tässä lyhyessä tietovisassa on monivalintakysymyksiä, joiden.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Tietovisa sukupuolten palkkaerosta Tervetuloa sukupuolten palkkaeroa koskevaan tietovisaan! Tässä lyhyessä tietovisassa on monivalintakysymyksiä, joiden."— Esityksen transkriptio:

1 1 Tietovisa sukupuolten palkkaerosta Tervetuloa sukupuolten palkkaeroa koskevaan tietovisaan! Tässä lyhyessä tietovisassa on monivalintakysymyksiä, joiden avulla selitetään sukupuolten palkkaeron syitä ja seurauksia EU:ssa. Siinä on myös tietoa siitä, mistä voi saada lisätietoja ja neuvontaa. Testaa tietosi ja osallistu tietovisaan nyt.* *Huomaa, että joihinkin kysymyksiin voi olla useita oikeita vastauksia.

2 2 1.Mitä sukupuolten palkkaero tarkoittaa? A.Eroa sen välillä, miten paljon rahaa miehet ja naiset tuovat kuukausittain kotiin. B.Keskimääräistä eroa miesten ja naisten tuntiansioiden välillä. C.Eroa miesten ja naisten palkassa äitiysvapaan aikana.

3 3 1.Mitä sukupuolten palkkaero tarkoittaa? Vastaus: B Naiset ansaitsevat Euroopassa edelleen miehiä vähemmän. Naisten ja miesten tuntiansioiden (ennen verojen ja sosiaaliturvamaksujen vähentämistä) välinen keskimääräinen ero tunnetaan sukupuolten palkkaerona. Se on EU:n virallinen määritelmä.

4 4 2.Miten suuri sukupuolten palkkaero on Suomessa? A.19,4% B.11% C.29,5%

5 5 2.Miten suuri sukupuolten palkkaero on Suomessa? Vastaus: A Vuonna 2010 sukupuolten palkkaero Suomessa oli 19,4 prosenttia. Sukupuolten palkkaero vaihtelee EU:n 27 jäsenvaltiossa noin viidestä prosentista noin 30 prosenttiin. Lähde: Eurostat 2010.

6 6 3.Miten suuri on EU:n keskimääräinen sukupuolten palkkaero? A.16,4% B.24% C.33%

7 7 3.Miten suuri on EU:n keskimääräinen sukupuolten palkkaero? Vastaus: A Vuonna 2010 EU:n keskimääräinen sukupuolten palkkaero oli noin 16,4 prosenttia. Lähde: Eurostat 2010. (Alustava lähde)

8 8 4.Onko työnantajilla oikeus maksaa samasta työstä naisille vähemmän palkkaa kuin miehille? A.Kyllä B.Ei C.Joissakin tapauksissa

9 9 4.Onko työnantajilla oikeus maksaa samasta työstä naisille vähemmän palkkaa kuin miehille? Vastaus: B Ei. On laitonta maksaa naisille miehiä vähemmän palkkaa samasta tai samanarvoisesta työstä. EU:ssa on samanarvoisesta työstä maksettavaa samaa palkkaa koskevia lakeja (direktiivi 2006/54/EY), joilla kielletään sukupuoleen perustuva syrjintä kaikissa palkkaa koskevissa tekijöissä ja ehdoissa. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat saattaneet direktiivin 2006/54/EY osaksi kansallista lainsäädäntöään.

10 10 5.Milloin EU:ssa otettiin käyttöön ensimmäiset lait sukupuolten palkkaeron torjumiseksi? A.1984 B.1975 C.1991

11 11 5.Milloin EU:ssa otettiin käyttöön ensimmäiset lait sukupuolten palkkaeron torjumiseksi? Vastaus: B EU:ssa on ollut lakeja sukupuolten palkkaerosta vuodesta 1975 alkaen. Itse asiassa EU:n sitoumus samanarvoisesta työstä naisille ja miehille maksettavan saman palkan takaamiseen on vielä vanhempaa perua – se annettiin vuoden 1957 Rooman sopimuksessa.

12 12 6.Mikä aiheuttaa sukupuolten palkkaeron? A.Työnantajat maksavat naispuolisille työntekijöille samasta työstä vähemmän palkkaa kuin näiden miespuolisille työtovereille. B.Naiset työskentelevät eri aloilla ja tekevät erilaisia töitä kuin miehet. C.Naisten työaika on lyhyempi tai he työskentelevät osa-aikaisesti hoitaakseen lapsiaan.

13 13 6.Mikä aiheuttaa sukupuolten palkkaeron? Vastaus: A, B ja C Sukupuolten palkkaeroon on monia syitä. Joskus naisille ei yksinkertaisesti makseta yhtä paljon palkkaa kuin miehille, vaikka he tekevät samaa tai samanarvoista työtä. Naiset ja miehet tekevät erilaisia töitä ja työskentelevät eri aloilla, mikä voi aiheuttaa eroja heidän palkkojensa välillä. Esimerkiksi naisvaltaisilla aloilla, kuten terveydenhoidossa, palkat ovat yleisesti matalampia kuin aloilla, joilla miehet ovat enemmistönä.

14 14 6.Mikä aiheuttaa sukupuolten palkkaeron? Vastaus: A, B ja C Sukupuolten palkkaeroon on monia syitä. Näin tapahtuu, vaikka naisilla on usein korkeampi koulutus kuin miehillä. Naisten osuus kaikista EU:n yliopisto-opiskelijoista oli vuonna 2010 itse asiassa miltei 60 prosenttia. Koska naiset myös tavallisesti vastaavat lastenhoidosta, heidän työaikansa on yleensä lyhyempi tai he työskentelevät osa-aikaisesti, minkä takia he ansaitsevat vähemmän.

15 15 7.Milloin sukupuolten palkkaero vaikuttaa naisen elämään useimmiten eniten? A.Kun hän aloittaa työt. B.Kun hän päättää perustaa perheen. C.Kun hän jää eläkkeelle.

16 16 7.Milloin sukupuolten palkkaero vaikuttaa naisen elämään useimmiten eniten? Vastaus: A, B ja C Sukupuolten palkkaero voi vaikuttaa naisten koko elämän ajan. Työmarkkinoille tulevat naiset saattavat huomata, että heidän taitojaan ei arvosteta yhtä paljon kuin miesten taitoja, koska naisvaltaisista töistä ja naisvaltaisilla aloilla maksetaan usein vähemmän palkkaa. Tämä taitojen aliarvostus jatkuu usein naisten koko uran ajan.

17 17 7.Milloin sukupuolten palkkaero vaikuttaa naisen elämään useimmiten eniten? Vastaus: A, B ja C Sukupuolten palkkaero voi vaikuttaa naisten koko elämän ajan. Koska perheelliset naiset vastaavat tavallisesti lastenhoidosta, heidän työaikansa on usein lyhyempi tai he työskentelevät osa- aikaisesti eivätkä hankkiudu johtotehtäviin, mikä vaikuttaa heidän ansioihinsa koko heidän uransa ajan. Monissa maissa naisten ja miesten välinen sukupuolten palkkaero kasvaa juuri silloin, kun perustetaan perhe.

18 18 7.Milloin sukupuolten palkkaero vaikuttaa naisen elämään useimmiten eniten? Vastaus: A, B ja C Sukupuolten palkkaero voi vaikuttaa naisten koko elämän ajan. Pienempien ansioiden saaminen koko elämän ajan tarkoittaa, että naiset saavat eläkkeelle jäädessään pienempää eläkettä ja heidän vanhuusiän köyhyysriskinsä on miehiä suurempi.

19 19 8.Miksi sukupuolten palkkaero on poistettava? A.Se on pelkästään oikeudenmukaista – naisia on kohdeltava samalla tavalla kuin miehiä. B.Se edistää taloutta. C.Se olisi hyväksi työnantajille.

20 20 8.Miksi sukupuolten palkkaero on poistettava? Vastaus: A, B ja C Miehille ja naisille samanarvoisesta työstä maksettavaa samaa palkkaa voidaan moraalin lisäksi perustella myös taloudellisilla syillä. Naisilla on kykyjä ja taitoja, joita ei usein hyödynnetä riittävästi työpaikalla, ja niiden hyödyntäminen täysimääräisesti voisi auttaa yrityksiä täyttämään osaamisvajeita.

21 21 8.Miksi sukupuolten palkkaero on poistettava? Vastaus: A, B ja C Naisten tekemän työn arvostaminen ja heidän kykyjensä ja taitojensa palkitseminen oikeudenmukaisesti voi auttaa parantamaan yrityksen suorituskykyä ja tehokkuutta. Se voisi esimerkiksi auttaa yritystä houkuttelemaan kyvykästä henkilökuntaa ja säilyttämään sen ja luomaan yrityksestä myönteisen kuvan sen asiakkaille ja sijoittajille. Se puolestaan edistäisi taloutta.

22 22 9.Mitä EU tekee poistaakseen sukupuolten palkkaeron? A.Se kehottaa työnantajia maksamaan naisille oikeudenmukaista palkkaa. B.Se tekee työtä tiedottaakseen sukupuolten palkkaerosta. C.Se kannustaa kansallisia hallituksia ryhtymään toimiin.

23 23 9.Mitä EU tekee poistaakseen sukupuolten palkkaeron? Vastaus: A, B ja C Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on perusoikeus EU:ssa. Lakien täytäntöönpanon valvonnan lisäksi EU laatii aloitteita muuttaakseen asenteita suhtautumisessa miehiin ja naisiin ja heidän rooleihinsa – kouluissa, kotona, työpaikalla ja yleisesti yhteiskunnassa.

24 24 9.Mitä EU tekee poistaakseen sukupuolten palkkaeron? Vastaus: A, B ja C Vuonna 2011 Euroopan komissio esimerkiksi järjesti ensimmäisen Euroopan samapalkkaisuuspäivän. Euroopan samapalkkaisuuspäivä on vuotuinen tapahtuma, jossa tiedotetaan sukupuolten palkkaerosta ja sen poistamistavoista. Sen järjestämispäivä vaihtelee joka vuosi EU:n keskimääräisestä sukupuolten palkkaerosta riippuen, koska se järjestetään niiden ylimääräisten päivien kuluttua, jotka naisten on työskenneltävä saadakseen saman palkan kuin miehet koko työvuoden aikana.

25 25 9.Mitä EU tekee poistaakseen sukupuolten palkkaeron? Vastaus: A, B ja C Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on perusoikeus EU:ssa. Euroopan komissio on myös laatinut työnantajille, työntekijöille ja muille sidosryhmille suunnatun tiedotuskampanjan, jossa tiedotetaan sukupuolten palkkaerosta, sen syistä ja sen poistamistavoista.

26 26 9.Mitä EU tekee poistaakseen sukupuolten palkkaeron? Vastaus: A, B ja C Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on perusoikeus EU:ssa. Euroopan komissio käynnisti lisäksi äskettäin aloitteen, jolla autetaan tiedottamaan sukupuolten palkkaerosta yrityksille. Se toteutetaan edistämällä koulutustoimia ja kannustamalla sukupuolten tasa-arvoa liike-elämässä koskevien hyvien käytäntöjen vaihtoa.

27 27 10.Olen työntekijä – mitä voin tehdä, jos olen huolissani siitä, että työpaikallani saattaa olla palkkaeroa sukupuolten välillä? A.Käytä palkkalaskuria sukupuolten palkkaeroa käsittelevällä verkkosivustolla nähdäksesi eron vaikutuksen työpaikallasi. B.Haasta pomosi ja vaadi selitystä. C.Ota yhteyttä maasi sukupuolten tasa-arvosta vastaavaan toimielimeen saadaksesi neuvoja.

28 28 10.Olen työntekijä – mitä voin tehdä, jos olen huolissani siitä, että työpaikallani saattaa olla palkkaeroa sukupuolten välillä? Vastaus: A ja C PalkkalaskuriaPalkkalaskuria käyttämällä saat alustavan näkemyksen mahdollisesta sukupuolten palkkaerosta. Jos se koskee sinua, ota seuraavaksi yhteyttä maasi sukupuolten tasa-arvosta vastaavaan toimielimeen.maasi sukupuolten tasa-arvosta vastaavaan toimielimeen

29 29 10.Olen työntekijä – mitä voin tehdä, jos olen huolissani siitä, että työpaikallani saattaa olla palkkaeroa sukupuolten välillä? Vastaus: A ja C PalkkalaskuriaPalkkalaskuria käyttämällä saat alustavan näkemyksen mahdollisesta sukupuolten palkkaerosta. Kansalliset sukupuolten tasa-arvosta vastaavat toimielimet ovat riippumattomia järjestöjä, jotka tarjoavat apua syrjintää kokeville ihmisille, seuraavat syrjintäkysymyksiä ja laativat niistä raportteja ja edistävät tasa-arvoa. Kansallinen järjestösi voi antaa sinulle yksityiskohtaista neuvontaa ja tarvittaessa auttaa sinua panemaan kanteen vireille.

30 30 10.Olen työntekijä – mitä voin tehdä, jos olen huolissani siitä, että työpaikallani saattaa olla palkkaeroa sukupuolten välillä? Vastaus: A ja C PalkkalaskuriaPalkkalaskuria käyttämällä saat alustavan näkemyksen mahdollisesta sukupuolten palkkaerosta. Voit myös ottaa yhteyttä ammattijärjestöön, joka voi tukea sinua ja tarjota neuvontaa, jos päätät ryhtyä toimiin. Saadaksesi tietoa muiden ihmisten kokemuksista voit myös lukea selvityksiä tapauksista, joissa työntekijät aloittivat oikeustoimet miesten ja naisten epätasa-arvoisen palkan vuoksi. selvityksiä tapauksista

31 31 11.Olen työnantaja – mitä voin tehdä, jos epäilen, että yrityksessäni on palkkaeroa sukupuolten välillä? A.Käytä palkkalaskuria sukupuolten palkkaeroa käsittelevällä verkkosivustolla nähdäksesi eron vaikutuksen yrityksessäsi. B.Tarkista yrityksesi palkkarakenteet. C.Ota yhteyttä maasi sukupuolten tasa-arvosta vastaavaan toimielimeen saadaksesi neuvoja.

32 32 11.Olen työnantaja – mitä voin tehdä, jos epäilen, että yrityksessäni on palkkaeroa sukupuolten välillä? Vastaus: A, B ja C PalkkalaskuriaPalkkalaskuria käyttämällä saat alustavan näkemyksen mahdollisesta sukupuolten palkkaerosta. Mahdollinen sukupuolten palkkaero yrityksessäsi ei kuitenkaan merkitse automaattisesti, että yrityksessäsi olisi mies- ja naispuolisten työntekijöiden epätasa-arvoista palkkaa koskeva ongelma.

33 33 11.Olen työnantaja – mitä voin tehdä, jos epäilen, että yrityksessäni on palkkaeroa sukupuolten välillä? Vastaus: A, B ja C PalkkalaskuriaPalkkalaskuria käyttämällä saat alustavan näkemyksen mahdollisesta sukupuolten palkkaerosta. Jos se kuitenkin koskee sinua, seuraavaksi voit tutkia yrityksesi palkkarakenteita nähdäksesi, onko mies- ja naispuolisten työntekijöiden palkkaeroille selitystä.

34 34 11.Olen työnantaja – mitä voin tehdä, jos epäilen, että yrityksessäni on palkkaeroa sukupuolten välillä? Vastaus: A, B ja C PalkkalaskuriaPalkkalaskuria käyttämällä saat alustavan näkemyksen mahdollisesta sukupuolten palkkaerosta. Voit ottaa yhteyttä maasi sukupuolten tasa-arvosta vastaavaan toimielimeen neuvoja ja tukea saadaksesi. Kansalliset sukupuolten tasa-arvosta vastaavat toimielimet ovat riippumattomia järjestöjä, jotka tarjoavat apua syrjintää kokeville ihmisille, seuraavat syrjintäkysymyksiä ja laativat niistä raportteja ja edistävät tasa-arvoa.maasi sukupuolten tasa-arvosta vastaavaan toimielimeen

35 35 11.Olen työnantaja – mitä voin tehdä, jos epäilen, että yrityksessäni on palkkaeroa sukupuolten välillä? Vastaus: A, B ja C PalkkalaskuriaPalkkalaskuria käyttämällä saat alustavan näkemyksen mahdollisesta sukupuolten palkkaerosta. Voit myös ottaa yhteyttä ammattijärjestöön, joka voi tukea kaikkia toteuttamiasi toimia ja antaa hyödyllisiä neuvoja.

36 36 Seuraavalla sivustolla on lisätietoa sukupuolten palkkaeroista ja sen syistä, esimerkkejä kansallisista aloitteista ja EU:n toimista eron poistamiseksi: http://ec.europa.eu/equalpay Saadaksesi lisätietoa Suomen tilanteesta tutustu Tilanne Suomessa -osioon, jossa on myös tietoja tasa-arvon alalla työskentelevistä kansallisista järjestöistä.Tilanne Suomessa


Lataa ppt "1 Tietovisa sukupuolten palkkaerosta Tervetuloa sukupuolten palkkaeroa koskevaan tietovisaan! Tässä lyhyessä tietovisassa on monivalintakysymyksiä, joiden."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google