Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut."— Esityksen transkriptio:

0 Pendelöinti ja väestönmuutos
Työssäkäynti asuinkunnan ulkopuolella

1 Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut eniten keskisuurien ja suurien kaupunkien ympäryskunnissa. Asuinkunnan ulkopuolella työssäkäyvien osuudet ovat jääneet suhteellisen alhaisiksi suurissa kaupungeissa sekä Itä- ja Pohjois-Suomen pinta-alaltaan suurissa kunnissa. 1980-luvun lopulla pendelöivien osuudet ylittivät 25 prosenttia ainoastaan kaupunkien lähikunnissa sekä Päijät- ja Kanta-Hämeen alueen kunnissa. Vuosituhannen vaihteessa pendelöivien osuudet näissä kunnissa olivat tyypillisesti jo yli 50 prosenttia. Kotikuntansa ulkopuolella työskentelevien osuudet ovat kasvaneet kuitenkin myös muissa kuin keskisuurten ja suurten kaupunkien naapurikunnissa: vuonna 2009 ainoastaan 58 kunnassa pendelöivien osuus oli alle 20 prosenttia, kun vuonna 1987 tällaisia kuntia oli vielä 206. Pendelöinti näkyy kuntien työpaikkaomavaraisuusasteessa. Työpaikkaomavaraisuudella tarkoitetaan alueella työssäkäyvän ja alueen työllisen työvoiman määrän välistä suhdetta. Omavaraisuusaste on tyypillisesti keskimääräistä korkeampi keskisuurissa ja suurissa kaupungeissa. Kaupunkien ympäryskunnissa omavaraisuusasteet ovat puolestaan keskimääräistä matalampia. Pendelöinnin lisääntyminen ei kuitenkaan ole muuttanut kuntien työpaikkaomavaraisuusasteita. Vuonna 1987 olemassa olleet erot kuntien omavaraisuusasteissa ovat säilyneet: korkean omavaraisuusasteen kunnat ovat säilyttäneet asemansa, eivätkä matalan omavaraisuusasteen kunnat ole onnistuneet nostamaan omavaraisuusastettaan.

2 Pendelöinti vuonna 1990 Kunnan ulkopuolella työssäkäyviä työllisistä %

3 Pendelöinti vuonna 1995 Kunnan ulkopuolella työssäkäyviä työllisistä %

4 Pendelöinti vuonna 2000 Kunnan ulkopuolella työssäkäyviä työllisistä %

5 Pendelöinti vuonna 2005 Kunnan ulkopuolella työssäkäyviä työllisistä %

6 Pendelöinti vuonna 2010 Kunnan ulkopuolella työssäkäyviä työllisistä %

7 Väestön kehitys

8 Väestönmuutos v

9 Väestönmuutos v

10 Väkiluku 2012


Lataa ppt "Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google