Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Advertisements

Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Yhdessä Suomessa ja Euroopassa
Diabeteshoitotyön osaaminen
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Varsinais-Suomen koulutusstrategia Toisen asteen ammatillinen koulutus - aikuiskoulutus Päivi Lehtinen1.
Suomen koulutusjärjestelmä
KTL:n nykytila ja tulevaisuus Ryhmätyöskentely Ryhmä 5 Koulutuksen tutkimuslaitos - Finnish Institute for Educational Research.
2/2009 Ajankohtaista CIMOsta Kv-kevättapaaminen Tampereella 25.4.
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Kansallinen ydinjätehuollon tutkimusohjelma (KYT2014)
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Konsulttinuoret Toimintasuunnitelma
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Ohjaajakouluttajat Työryhmässä 15 jäsentä, paikalla 10. Lisäksi 5 työryhmän ulkopuolista.
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
Innovaatiojohtaminen, miten yhdistetään teknologian, markkinoiden ja organisaation muutokset. Heli Aramo-Immonen TTY/ Pori TETA osa 4.
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
Vaasan yliopisto Arviointiprojektin käynnistysseminaari Ilkka Virtanen Kauppatieteiden ja liiketalouden korkeakoulutuksen arviointi-
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
Aluepalvelut Laureassa
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
KULTTUURIVIENNIN HUIPPUOSAAMINEN tarpeet ja koulutus kärkitoimijan näkökulmasta Kulttuurivientiosaamisen kehittäminen Suomessa | | HTC Helsinki.
Be Better! Liity jäseneksi nuorkauppakamariin Suomen Nuorkauppakamarit ry Nuorten johtajien ja yrittäjien kansainvälinen verkosto.
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ PaPaLaVa-projektista  Palapelillä laatua valinnaisuuteen  Uutta luova suunnittelu- ja kehittämistehtävä.
Toteutuuko koulutustakuu Jussi Huttunen.
Valtakunnallinen seminaari , Helsinki Insinöörikoulutuksen kehittäminen - Haasteet ja yrityselämä - Insinöörikoulutus ja opettajuus.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Itä- ja Pohjois-Suomen Huippukokous Kokkola Kari Aalto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Turvallisuusosaamisen kehittäminen Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemianteollisuus ry.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
Ihmisoikeuskeskus - osa Suomen kansallista ihmisoikeusinstituutiota VALTAKUNNALLISET VAMMAISNEUVOSTOPÄIVÄT
YK on julistanut Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 OSUUSTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Maailmanlaajuinen johtajakoulutusryhmä
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
ELGPN:n toiminnan tulosten ja työkalujen levittäminen ja hyödyntäminen Suomen elinikäisen ohjauksen kehittämisessä Raimo Vuorinen & Jaana Kettunen Jyväskylän.
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Koulutusvienti käyntiin
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään Ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuuden työmarkkinaseminaari 21.9.2012, Helsinki

TEM:n osaamistyöryhmän taustaa

Organisointi

Tehtävät

Jaostot

Loppuraportti 26.3.2012: Tuloksia ja suosituksia (1) Vahva kansallinen osaamispohja on tarpeen jatkossakin Sääntelyn ja toiminnan tulee vastata korkeimpiin ydinturvallisuusvaatimuksiin; jatkuvan parantamisen periaate ja kehittynyt turvallisuuskulttuuri lähtökohtina Henkilöstötarpeet Tehdyn selvityksen mukaan alan henkilöstö kasvaa nykyisestä 3 300:sta noin 4 500:een vuonna 2025 Mm. eläköitymisen takia tarvitaan yhteensä noin 2 400 uutta osaajaa, pääsääntöisesti korkeasti koulutettuja (yliopisto/AMK)

Tuloksia ja suosituksia (2) Koulutus Yliopisto-opettajia tarvitaan lisää pää-, sivuaine- ja täydennyskoulutukseen; tällä hetkellä on vain kaksi varsinaista ydintekniikan professuuria Kansainvälinen koulutusyhteistyö on välttämätöntä Tutkimus Päävastuu rahoituksesta on jatkossakin alan yhtiöillä; valtion tulee osaltaan huolehtia riittävästä panostuksesta Ydinenergiaa tulee tarkastella tasavertaisena muiden energialähteiden rinnalla Alan tutkimuksen painopisteet tulisi määrittää pitkän aikavälin strategiassa Kv. tutkimushankkeisiin on välttämätöntä osallistua, osaamisen kehittämisen kannalta mielellään kansallisen projektin puitteissa

Tuloksia ja suosituksia (3) Tutkimusinfrastruktuuri Edellyttää pitkäjänteistä kansallista panostusta Esim. mittavat koelaitteistot kuuluvat luontevasti kansainvälisen yhteistyön piiriin VTT:n ydinturvallisuustalo hyödyttäisi laajasti suomalaista ydinenergia-alaa VTT:n tutkimusreaktorin toiminta on tarpeen turvata kehittäen myös tutkimus- ja koulutustoimintaa Säteilyturvakeskus STUK:n vahva osaaminen hyödyttää koko ydinenergia-alaa ja sen resurssit tulee varmistaa jatkossakin Osaaminen on hyödynnettävissä myös kansainvälisesti

Tuloksia ja suosituksia (4) Kansallinen yhteistyö Kansallisten toimijoiden yhteistyö esim. koulutuksessa on kannustettavaa (esim. YK-kurssit ja ydinjätehuollon kurssitus) Alueelliset tarpeet ja synergiat huomioitava Viranomaisvalvontaan liittyvää osaamista tarvitaan Yritysmaailman osaamisen hyödyntäminen Yritysten (toimittajien) verkottuminen edistää osallistumista koti- ja ulkomaisiin hankkeisiin Kotimaisten ydinlaitoshankkeiden kannalta on tärkeää turvata viranomaistoiminnan resurssit myös alue- ja paikallistasolla

Mitä on jo tapahtunut raportin julkistamisen jälkeen? (1) Raportti on saanut myönteisen vastaanoton kansainvälisesti, mm. IAEA:n Capacity building –ohjelman puitteissa, joka lähti liikkeelle reaktiona Fukushiman onnettomuuteen. Koulutusta kehitetään: Aalto-yliopistoon lienee tulossa lisää opettajakuntaa; uusi ydintekniikan professori Filip Tuomisto. TEM on perustamassa ydinturvallisuustutkimuksen strategiaa laativan ryhmän talven aikana.

Mitä on jo tapahtunut raportin julkistamisen jälkeen? (2) VTT:n ydinturvallisuustalo etenee: Senaatti-kiinteistöjen rakentamispäätös tämän vuoden lopulla? VTT:n tutkimusreaktorin (FiR) osalta on tehty periaatteellinen käytöstäpoistopäätös. 10. nk. YK-kurssilla on ennätyksellinen osallistujamäärä (77 oppilasta) FinNuclear: Suomalainen teollisuus jatkaa tarjousyhteenliittymien rakentamista esim. putkistopuolella.

Ennakoivaa energiamarkkinoiden valvontaa Aktiivista markkinoiden edistämistä Asiantuntevaa palvelua Kiitos!