Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Ajankohtaiskatsaus opetuksen uudistuksiin kestävän kehityksen näkökulmasta •Yleissivistävässä koulussa nykyiset opetussuunnitelman perusteet.
Toimintaympäristö
Kestävä kehitys rakennusalalla
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Helluntaiseurakuntien lapsi- ja perhetyön kehittämishanke, joka käynnistyi vuonna Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lapsi- ja perhetyötä, koota.
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Syksy 2010 Vancouverissa. Vancouver, BC • asukasta, Suur-Vancouver 2,2 milj. • Kanadan 3. suurin kaupunkialue • Vanha sahakylä!!! • Lauhkea ja.
”Mitä opiskelija voi tarjota ammattilaisille?” ”Mitä on moniammatillinen yhteistyö?” Simo Pernu Mikko Pohjola.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Monikäyttöinen paperi
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Kuopion Seudun Pesäpalloilijat ry missio, visio ja arvot.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Lahden ensi- ja turvakoti ry TURVALLISTEN PERHEIDEN PÄIJÄT-HÄME -PROJEKTI Perheen ja sen lähipiirin huomioivan turvallisuustyön toimintamallien.
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Luomutilan mahdollisuudet omavaraiseen rehuvalkuaisen tuotantoon
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Peruskoulut Lähde: Tilastokeskus 10/2010 js.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Kauniaisten tietohallintostrategia
YyyY SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YRITYSTEN PALVELUPOLKU PALVELUSETELI HELSINGISSÄ Yritystä Stadiin -tapahtuma Marja-Leena Vaittinen
TOPO-jakso Maikki Peltola. Lähdeahon omenatila Perustettu vuonna 2000 Pornaisten Laukkosken kylään Omistajat Eila ja Aarto Torvasti, palkattua.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kehittämisjohtaja Saija Niemelä-Pentti Oulun.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
FC Kontu Iltapäiväkerhotoiminta. FC Kontu -Olemme olleet EasySport toiminnassa mukana alusta saakka -Helsingin kaupungin liikuntavirasto kartoitti yhteistyöhön.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Marjatilan sijaintipaikkakunta Marjabarometri 2013.
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Yrityksen ja projektin esittely
Tampereen Ateria liikelaitos Liikelaitosten johtokuntien koulutus tj. Tarja Alatalo.
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Ajankohtaista – Päivähoitopalvelujen yhteistyö Leena Viitasaari.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Suomalaiset ravintosuositukset
Palveluiden muutosten vaikutukset
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017
Kulutus ja jätehuolto.
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Palvelut yksityiselle ja yritykselle
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Kylän Kattaus -liikelaitos
Miten seura-arjessa voidaan ottaa ympäristö huomioon
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Esityksen transkriptio:

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa

Lahden Ateria •Aloittanut toimintansa vuoden 2005 alussa •Toimii kaupungin taseyksikkönä •Ateriapalveluihin yhdistettiin sosiaali- ja terveystoimen ja koulutoimen ateriapalvelut

Aterioiden määrä •Lahden Ateria tarjoaa päivässä noin ateriaa •Vuonna 2009 aterioita tarjottiin kappaletta Liikevaihtoa €

Lahden Aterian aikaisemmat ympäristötavoitteet –Vuoden 2009 tavoitteena oli vähentää biojätteen määrää –Tavoite toteutui, vähennystä kertyi kg –Kuljetusten vähentämiseen panostettiin –Jätteiden lajitteluun kiinnitettiin huomiota –Energian- ja vedenkululutusta seurattiin ja pyrittiin vähentämään

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki Kuva:

Pienin askelin kohti ekologisempaa Ateriaa Me Lahden Ateriassa uskomme, että pystymme omilla valinnoillamme vaikuttamaan toimintamme aiheuttamaan ekologiseen jalanjälkeen •Hiiliystävällinen ruokalistan suunnittelu •Lähellä tuotetut elintarvikkeet •Luomua saatavuuden mukaan

Hiiliystävällinen ruokalistan suunnittelu •Huomioidaan kasvisten ja vihannesten kausivaihtelut ruokalistasuunnittelussa •Vertailemme eri elintarvikkeiden keskiarvotietoihin perustuvia hiilijalanjälki lukuja •Tuotekehittely erityisesti kasvisruokien osalta •Vuoden 2010 tavoitteena oli pienentää hiilijalanjälkeä 10%

Lähellä tuotetut elintarvikkeet •Käytämme paljon kotimaisia tuotteita, kotimaisuusasteemme elintarvikkeissa on noin 80% •Vihannesten ja juuresten kohdalla pääsääntöisesti paikallisia toimijoita •Marjat ostamme paikalliselta marjatilalta •Paikalliset leipätuottajat leipovat merkittävän osan tarjolla olevista leivistämme •Tavoitteenamme on saada vuodenvaihteen elintarvikekilpailutuksen jälkeen lisää eri tuoteryhmiin erikoistuneita lähitoimijoita

Lähellä tuotetut elintarvikkeet •Kyse on tahtotilasta, visiosta •Lähtee yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa •On pitkäkestoinen projekti •Lisää vaatimuksia elintarvikkeidenkilpailutuksessa •Sopimusten aikainen yhteistyö vaatii luottamusta

Luomua saatavuuden mukaan •Lahden Ateria liittyy EkoCentrian ”portaat luomuun” ohjelmaan vuoden 2010 aikana kaikkien toimipisteidemme osalta •Ohjelma sitouttaa meidät käyttämään vähintään yhtä ennalta sovittua luomutuotetta viikoittain •Luomutuotteet tuotetaan pääsääntöisesti samojen jakeluketjujen kautta, kuin aiemmat elintarvikkeet esim. Valio, Kespro sekä mahdollisesti uusia yhteistyökumppaneita.

Lahden Aterian tulevaisuudennäkymiä •Hyvinvointi-teema •Palvelumuotoilu / asiakkaan osallistaminen •Lahden seudun kymppi-hanke •Lähiruokakiertue •Yhteistyön lisääminen eri toimijoiden kanssa •Kuntaruokailu tarvitsee systemaattisyta myyntiä, markkinointia, BRÄDÄYSTÄ