Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017"— Esityksen transkriptio:

1 Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017

2 Kuntapäättäjä, miksi tuulivoimaa?
Tuulivoima tarjoaa piristysruiskeen monen kunnan talouteen. Tulevan sote-uudistuksen myötä kuntien vastuu kunnan elinvoimaisuuden ylläpitämisestä kasvaa ja tuulivoimainvestoinnit voivat olla hankekoosta riippuen kunnan suurimpia investointeja. Tuulivoima tuo kuntiin monia hyötyjä, kuten: Mahdollisuuksia paikalliselle yritystoiminnalle Kiinteistöverotuloja Työpaikkoja Vuokratuloja Imagoetua

3 Kiinteistöverot Tuulivoimaloista maksetaan kunnalle kiinteistöveroa. Tällä hetkellä tuulivoimaloiden kiinteistövero määräytyy kunnan yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan, joka vuonna 2016 oli kunnasta riippuen 0,8 - 1,55 %. Voimalan hinnasta ja kunnan veroprosentista riippuen 3 MW tuulivoimalasta kunnalle maksettava kiinteistövero on ensimmäisenä vuonna – euroa. Yksi tuulivoimala tuottaa kunnalle kiinteistöveroa elinkaarensa aikana investointikustannuksesta ja kiinteistöveroprosentista riippuen noin 100   000 euroa.

4 Alla olevassa taulukossa on viiden eri tuulipuiston vuonna 2015 maksama kiinteistövero. Kunnan saama kiinteistöveron suuruus riippuu tuulipuiston koosta, iästä ja investointikustannuksesta sekä kunnan kiinteistöveroprosentista. Tuulivoima on merkittävä kiinteistöverotulon lähde etenkin pienissä kunnissa, joissa tuulivoimaloita on useita. Tuulipuiston koko Kiinteistöveropäätös 2015 8 voimalaa 96 000 € 10 voimalaa 78 700 € 110 100 € 11 voimalaa 116 500 € 12 voimalaa 127 700 € Esimerkiksi Iin kunnassa kiinteistöverojen lisäys on ollut vuodessa noin euroa. Kunnassa on tällä hetkellä 51 toiminnassa olevaa tuulivoimalaa. !

5 Työpaikat Tuulivoimalan elinkaaren vaiheista selkeästi eniten työllistää voimalan asennuksen jälkeinen käyttövaihe, joka kestää vuotta. Suomessa on useita tuulivoimahuoltoihin erikoistuneita yrityksiä, jotka kasvattavat osuuttaan huoltomarkkinoilla ja ovat pystyneet palkkaamaan lisää suomalaista henkilökuntaa. Voimalavalmistajat ovat perustaneet tänne oman huolto- ja kunnossapitotiiminsä, joka voi osallistua huoltotyön lisäksi myös voimaloiden rakentamiseen. Tuulivoimaloiden huollosta vastaavat pitkälti sekä voimalavalmistajien että alihankintayritysten palveluksessa olevat kotimaiset osaajat. Tuulipuisto vaatii tuulivoimaloiden huollon lisäksi muutakin kunnossapitoa. Tähän kuuluu mm. teiden, rakennelmien, sähköverkon ylläpito ja kunnostustyöt. Tästä vastaa suurelta osin paikallinen henkilöstö koska vaadittavat vasteajat on lyhyitä ja työn tarve ennalta arvaamatonta. Välillisesti rakennusprojekti luo paikkakunnille tarvetta mm. majoitus- ja ravitsemuspalveluille.

6 Suomessa tuulivoima työllistää tällä hetkellä (2017) yhteensä noin työntekijää. Työpaikoista – on tuulivoimateollisuudessa ja noin tuulivoimahankkeiden suunnittelussa, rakentamisessa, käytössä ja kunnossapidossa. Sweco Ympäristö Oy:n ja Teknologiateollisuuden selvitysten mukaan Suomessa voidaan työllistää tuulivoimalla yli työntekijää, mikäli rakentaminen ja teknologiateollisuuden mahdollisuudet hyödynnetään. Tuulivoima on hajautettua energiantuotantoa, myös työpaikat sijoittuvat hajautetusti ympäri Suomea. Esimerkiksi Iissä toimiva tuulivoimaloiden huoltoon erikoistunut JBE Service työllisti vuonna henkilöä ja oli jo vuonna 2015 kunnan 4. suurin veronmaksaja. !

7 Vuokratulot Tuulivoimaloista maksetaan pääsääntöisesti korvausta laajemmalle alueelle kuin vain tuulivoimalan sijaintikohdan maanomistajalle. Suomessa on jo suuri joukko maanomistajia, jotka saavat lisätuloa tuulivoimasta. Myös kuntia on maanvuokratulojen saajissa. Tuulivoima sijoittuu Suomessa tyypillisimmin ennestään muokattuun metsätalousmaastoon. Maanomistajan näkökulmasta tuulivoiman tuoma tuotto on parempi kuin saman alueen tuotto vain metsätalouskäytössä. Tuulivoimalan välitön lähiympäristö raivataan puustosta vapaaksi, mutta pääsääntöisesti alue säilyy metsätalouden, virkistystoiminnan ja muun toiminnan käytössä. Sen lisäksi, että tuulivoima tuo maanomistajalle vuokratuloja, helpottaa se myös metsänhoitoa: puut on helppo kuljettaa tuulivoimaloita varten rakennettuja ja parannettuja teitä pitkin. !

8 Imagoetu – tuulivoimaa halutaan lisää
Puhdas energiantuotanto on kunnalle imagoetu, sillä 70 % suomalaisista haluaa lisää tuulivoimaa Suomeen. Uusiutuva energia ylipäätään on halutuin tapa tuottaa energiaa (Energiateollisuus 2016) Kuntapäättäjille syksyllä 2016 tehdyn kyselyn mukaan valtaosa kuntapäättäjistä, 64 %, on tyytyväisiä kunnassaan toteutettuihin tuulivoimahankkeisiin Uusiutuvan energian lisääminen ja puhdas energiantuotanto on monen kunnan tavoitteena. Kuntaan rakennettu tuulivoima saattaa vastata merkittävästä osasta kunnan sähkönkulutusta. Esimerkiksi lähes puolet Lapualla vuosittain kulutetusta sähköstä tuotetaan Jouttikallion tuulipuiston kuudella tuulivoimalalla. !

9 Lisätietoja Suomen Tuulivoimayhdistys ry Toiminnanjohtaja Anni Mikkonen


Lataa ppt "Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google