Lapsiperheiden köyhyys ja häpeän kokemukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Advertisements

PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Jumalan kanssa.
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Verkonkäytön ongelmat
Oodin versiot, havaittujen virheiden korjaus sekä kehitysehdotusten eteneminen Laura Vuorinen Kehittämisosasto / Opiskelijarekisteri.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Keskustelun vetäjän tukiaineisto Diat ja muistiinpanosivut.
Lapsiperheiden kokemuksia köyhyydestä: nälkää, häpeää ja selviytymistä
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Naisen ainoa vika.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Lahden kaupungin vanhusten kotihoidon palvelujen uudistaminen tarinateatterin keinoin Prosessi liittyy Lahden kaupungin "Kotiin kohdistuvien palveluiden.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Aggressiontunne Luento nro 1..
Kulttuurinen näkökulma miesten terveyteen Arja Oikarinen TtT, lehtori Terveydenhoitajapäivät 2009.
Nuoruus Elämänkaarinäkökulma,
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
PILKKU.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Anna Kruunari Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 1 LÄÄKKEITÄ VAI RUOKAA?
Jorma Heikkinen Häpeä Sisällysluettelo: sivu: Mielisairaan leima on syvää sosiaalista häpeää3 Mielenterveysongelman hävettävyys………………4.. Kohtaisinko oman.
Jouni Vironen Perheterapeutti
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Viestintäsuunnitelma
Mitä asenne tarkoittaa?
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Valmentajana kehittyminen
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
Koulussa elämää opettelemassa
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Iltapäiväl passaa rauhottuu! Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan neuvottelupäivät Imatra Tervetuloa !
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Moraali Eräät nohevat 9A.
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Lasten ja nuorten asiantuntijaryhmän näkökulma
Stressin kahdet kasvot
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Lapsiperheiden köyhyys ja häpeän kokemukset Numeron valta, sanan voima - Kuka kuuntelee köyhää? 11.4.2008 Reetta Ruokonen <reetta.ruokonen [AT] elamantapaliitto.fi> Elämäntapaliitto ry

Aineisto: Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä - kirjoituskilpailusta Kesällä 2006 järjestettiin vapaaehtoistyönä valtakunnallinen kirjoituskilpailu köyhyydestä Järjestäjänä Tiede, taide ja köyhä kansa ry (Työryhmä: Anna-Maria Isola, Meri Larivaara, Juha Mikkonen) Kirjoituskilpailuhankkeen tavoitteet: 1. Monipuolistaa ymmärrystä koetusta köyhyydestä: ”Tilastotietojen tuolle puolen" 2. Tuoda julkiseen keskusteluun köyhäksi itsensä kokevien näkökulma heidän itsensä kertomana: ”Köyhän kansan ääni" 2

Kilpailusato – Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä Kilpailuaika 13.6.2006 - 15.9.2006. Yhteensä n. 850 tekstiä Pituus 1-20 sivua, keskimäärin 3-5 sivua Noin neljäsosa miesten kirjoittamia Pääosa omaelämäkerrallisia kuvauksia  vahvasti läsnä arjessa selviytyminen ja sen uhat

Kilpailusato – Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä 1990-luvun alun laman jälkeen mittavin laadullinen aineisto suomalaisesta köyhyydestä Vuonna 1993 kerätyssä Nälkä-aineisto kattaa noin 200 kirjoitusta (Heikkilä ym. 1994, 59–60) Suomen kirjallisuuden seuran vuonna 1993 keräämä Työttömän tarina –aineisto sisältää 1120 kirjoitusta Syksyllä 2007 noin kymmenesosa teksteistä julkaistiin kirjassa: Isola, Anna-Maria - Larivaara, Meri - Mikkonen, Juha (toim.) (2007). Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä. Kustannusosakeyhtiö Avain. Otavan Kirjapaino, Keuruu 2007.

Lapsiperheiden kokemuksia köyhyydestä: Tutkimuskysymykset Minkälaista on elää köyhyydessä varakkaassa suomalaisessa yhteiskunnassa? Minkälaisia kokemuksia köyhyydestä suomalaisilla perheillä on ja mitä seurauksia köyhyydestä on heille? Mitä moraalisia emootioita köyhyyteen liittyy? Minkälaisia selviytymiskeinoja kirjoittajat käyttävät? www.koyhyyskirjoitukset.org

Teoriaa – Moraaliset emootiot Erityisen sosiaalisia emootioita (Fischer & Tangney, 1995.) Oletetaan edistävän moraalista käyttäytymistä ja estävän moraalisääntöjen rikkomista (Tangney, 1995). Henkilön minä tulee tietoiseen tarkasteluun ja sitä arvioidaan yhdessä muiden kanssa. (Fischer & Tangney, 1995.) Tarjoavat välittömän rankaisun tai palkinnon toiminnalle (Tangneyn, Stuewigin ja Mashekin 2007) Tärkeä osa moraalijärjestelmäämme (Mt.) www.koyhyyskirjoitukset.org

Teoriaa – Häpeä ja syyllisyys Nousevat esiin tunteesta, että käyttäytymisemme tai joku luonteenpiirteemme on ristiriidassa moraalisten standardiemme tai moraalisten ajatustemme kanssa: olemme tehneet jotain väärää tai epäonnistuneet jossain. (Tangney, 1995.) Syyllisyydessä kadutaan jotain tekoa tai epäonnistumista teossa. Häpeässä tunteen kohteena on koko minä. (Tangney, Wagner, Fletcher & Gramzow, 2001; Ferguson & Stegge, 2001; Lindsay-Hartz, Rivera, & Mascolo, 2001.) Syyllisyydessä minä pysyy vahingoittumattomana ja kykenee edelleen toimintaan, häpeä puolestaan motivoi katoamiseen ja piiloutumiseen. www.koyhyyskirjoitukset.org

Teoriaa – Ylpeys Ylpeys seuraa siitä, että henkilö on vastuussa sosiaalisesti arvostetusta teosta tai on sosiaalisesti arvostettu henkilö. Ylpeys palvelee itsetunnon kohottamista ja erityisesti kannustaa käyttäytymään tulevaisuudessa sosiaalisten standardien mukaan saavuttaakseen meriittejä ja arvokkuutta. (Mascolo & Fisher 1995.) Saavutetaan, kun lopputulos on positiivinen ja odotettu ja se täyttää tai ylittää normatiiviset tai moraaliset standardimme. Lisäksi täytyy kokea olevansa vastuussa tapahtuneesta. (Kornilaki & Chlouverakis 2004; Harris 1989) www.koyhyyskirjoitukset.org

Teoriaa – Moraalinen viha / oikeutettu viha Nousee esiin tietyn tyyppisissä vihaa aiheuttavissa tilanteissa, joita ovat tekijän tai norminrikkojan toimiminen moraalisten standardien vastaisesti. Tilanteiden ei tarvitse olla itse koettuja. (Tangney ym., 2007.) Esiin usein silloin, kun se loukkaa niin sanottua autonomian etiikkaa, eli yksilön oikeuksia. (Rozin, Lovery, Imada & Haidt, 1999) Oikeutettu viha voi toimittaa moraalista tehtävää siten, että se voi motivoida ulkopuolista, kolmatta osapuolta, tarttumaan toimeen parantaakseen havaitsemansa epäoikeudenmukaisuuden (Tangney ym., 2007). www.koyhyyskirjoitukset.org

Aineiston valinta ja analyysi Perheellisten aikuisten kirjoittamia tekstejä. Pyrin rajaamaan kirjoitukset vain perheisiin, joissa on kirjoitushetkellä alle 18-vuotiaita lapsia. Menneen ajan lapsiperheistä kertovat on jätetty pois, tavoitteena tutkia nykypäivän köyhyyttä. Kirjoitustyyliltään ei-fiktiiviset (ei novelleja/runoja) Analyysiin yhteensä 54 kirjoitusta, kirjoittajista 47 oli naisia ja 7 miehiä, noin 170 sivua. Teoriasidonnainen laadullinen sisällönanalyysi www.koyhyyskirjoitukset.org

Tuloksia häpeän taustalla – Muiden negatiivinen suhtautuminen (1) Muiden suhtautumiseksi koetaan usein: Jokainen on oman onnensa seppä Köyhä on automaattisesti laiska ja syypää köyhyyteensä Välttely köyhyyden tai työttömyyden takia. Sääli. Sääliin suhtautumista pidetään vaikeana ja tämä saattaa myös lisätä eristäytymistä. Ahdistavat kommentit: ”Miten noin vähäisillä varoilla voi edes elää?” tai: ”Mitä sä teet tällä hetkellä?” Muiden negatiivinen suhtautuminen saa monet kirjoittajista välttelemään muita ihmisiä. www.koyhyyskirjoitukset.org

Tuloksia häpeän taustalla – Muiden negatiivinen suhtautuminen (2) Ulkopuoliset antavat neuvoja tilanteen parantamiseksi. Neuvojen kuvitellaan soveltuvan kaikille Ei huomioida henkilökohtaisista rajoitteita, jotka estävät toteuttamasta esimerkiksi yleispäteviksi säästämisohjeiksi tarkoitettuja neuvoja. Kirjoittajat kokevat usein neuvot ikävinä: ihmiset, jotka eivät tunne heidän tilannettaan, esittävät neuvoja, jotka eivät tilanteeseen välttämättä sovi. Kateus Työtön: saa olla kotona Yksinhuoltaja: yhteiskunta tukee www.koyhyyskirjoitukset.org

Häpeä ja nöyryytys (1) Kirjoituksissa nöyryyttävät kokemukset aiheuttavat häpeää. Häpeä liittyy köyhyyteen itseensä. Hävetään sitä, ettei pärjätä omillaan. Työttömyys koetaan hävettävänä (esim. kaupassa käyminen keskellä päivää). www.koyhyyskirjoitukset.org

Häpeä ja nöyryytys (2) Avun vastaanottamiseen liittyvä häpeä Häpeälliset ja nöyryyttävät kokemukset liittyen avun saamiseen virallisilta tahoilta, kuten sosiaalitoimistoista. Kirjoittajat joutuvat vakuuttelemaan itselleen, että esim. toimeentulotuki on tehty sellaisia vaikeita taloudellisia tilanteita varten, joissa he ovat. Köyhyydestä kertominen ystäville hankalaa häpeän takia – eristäytyminen Lasten kokema häpeä www.koyhyyskirjoitukset.org

Ylpeys Ylpeys liittyy kiinteästi häpeään. - Ei voi asioida sosiaalitoimistossa tai ainakaan ruokapankissa häpeän takia - Ruokapankissa asioiminen vie ylpeyden Myös köyhyys sinällään voi kirjoittajien mukaan viedä ylpeyden. Ylpeys lapsista Ylpeys terveistä elämäntavoista www.koyhyyskirjoitukset.org

Moraalinen viha Moraalista vihaa tunnetaan epäoikeudenmukaisesta kohtelusta tai siitä, että koetaan, että saadaan vähemmän kuin ansaitaan. Järjestelmää, päättäjiä tai virkamiehiä kohtaan (stt:n epäoikeudenmukainen ttt-päätös) Kehotetaan toimimaan omien oikeuksien puolesta, eikä nielemään toimintaa pureksimatta Tällaista moraalista vihaa ei kuitenkaan esiinny kuin pienessä osassa perheellisten kirjoituksia. www.koyhyyskirjoitukset.org

Köyhyys on selviytymistä Aineistossa kirjoittajat kuvaavat köyhyyttä nimenomaan selviytymisen näkökulmasta Luettelevat useita keinoja, miten köyhyydestä selviydytään Perhe on selviytymisen subjekti Ilman lapsia luovuttaisivat www.koyhyyskirjoitukset.org

Selviytymiskeinot Psyykkiset Taloudelliset Keinoja lievittää stressiä ja pärjätä (to cope) tilanteessa. Myös muut jaksamista edesauttavat asiat, jotka esim. tuottavat kirjoittajalle iloa. Sosiaaliset suhteet Usko ja toivo Konkreettinen tekeminen Tunteiden säätely Taloudelliset Tavat, joilla yksilö yrittää helpottaa konkreettista köyhyydestä selviytymistä. Eli miten hän mahdollistaa sen, että ruokaa tai rahaa ruokaan ja muihin välttämättömiin kulutustarvikkeisiin olisi enemmän. Aktiivinen itse tekeminen Ulkopuolinen apu Säästäminen

Päätelmät (1) Tulosten yleistämisessä aineiston ulkopuolelle tulee olla hyvin varovainen; tutkimusjoukko on hyvin valikoitunutta. Tinkiminen ravinnosta Köyhyyden ja masennuksen yhteys - yksilölle moraalinen viha olisi ehkä ”parempi” tunne, mahdollistaisi toiminnan? Sosioekonomiset terveyserot Häpeän taustalla yksinpärjäämisen eetos Eristäytyminen www.koyhyyskirjoitukset.org

Päätelmät (2) Toimeentulotuen alikäyttö Velkakierre Uskomus oikeudenmukaisesta maailmasta (belief in a just world), paha saa ansionsa mukaan ja yrittäminen palkitaan -} köyhyys omana vikana Köyhyys-jatkumo - Päivittäinen taistelu esim. ruoan hankinnasta vs. luopuminen kaikesta ”ylimääräisestä” Selviytyminen-jatkumo Positiivinen asenne ja usko huomiseen köyhyydenkin keskellä ja runsas selviytymiskeinojen repertuaari vs. kirjoittajat, jotka menettäneet elämänhalunsa, eivätkä usko parempaan www.koyhyyskirjoitukset.org