KELPO KEHITTÄMISTÄ koonnut: Tuija Ikäläinen, koordinaattori 2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

LUVALLISET POISSAOLOT
”Me teimme sen yhdessä”
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Koonnut koordinaattori Tuija Ikäläinen 2008
Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin.
Kehittämisen kohteena ollut lähinnä henkilökohtainen ohjaus -laadullinen tutkimusote -esseekirjoitukset 9-luokkalaisille, henkilökohtainen ohjaus -henkilökohtaista.
Kolmiportainen tuki ja uudet asiakirjat
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
Aamuhetki koulun ja kodin yhteistyömuotona
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
RUNOSMÄEN KOULUN YTE-SUUNNITELMA
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
KELPO – erityisopetuksen kehittämistoiminta
Yhteistyötä lapsen hyväksi
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
Kohdennetun tuen antaminen Torkinmäen koulu
AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Sosiaalinen syrjäytyminen
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset ja täydennykset.
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
Sari Ågren. Työryhmä Perusopetuksessa Mari Aalto, Laura Impiö, Teija Warro, Satu Lehtonen, Anita Rapp, Hanna Leppänen, Anne Lähteenmäki, Liina Maarni,
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
ALAKOULUN OSA-AIKAINEN ERITYISOPETUS
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Kasvatuskeskustelu- ja rangaistuskäytänteet
Nopolan koulu Opettajien veso
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Kelpo-hanke Amisto
Asiakas Esiopettaja/kelto
Oppimisen tuki ja sen kirjaaminen
Tämän hetkinen tilanne
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
osa-aikainen erityisopetus oppimissuunnitelma avustajapalvelut
Opiskeluhuollon palvelut
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Fysioterapeutit kouluille
Esityksen transkriptio:

KELPO KEHITTÄMISTÄ koonnut: Tuija Ikäläinen, koordinaattori 2008

Taustatietoa... n erityiseen tukeen kiinnitetty huomiota, koska viime vuosina erityisopetuksen tarve kasvanut räjähdysmäisesti – kyseessä 2v projekti, joten aikaa ei ole paljon – OPH:n alainen, raportointi – tavoitteena varhainen puuttuminen

Varhainen puuttuminen n Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan tuen tarjoamista lapsen varhaisvuosina. n Lisäksi varhaisella puuttumisella viitataan tuen tarjoamiseen mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmaannuttua missä vaiheessa lapsen tai nuoren koulupolkua tahansa. n Puuttuminen perustuu usein lasta tai nuorta lähellä olevien henkilöiden huoleen. n Tuen tarpeen varhainen havaitseminen ja varhainen tuki ovat keskeisiä ehkäistäessä ongelmien syvenemistä ja pitkäaikaisvaikutuksia.

Tehostettu tuki n Valtakunnallinen ohjausryhmä esittää otettavan käyttöön termin tehostettu tuki. n Tehostetun tuen avulla tuetaan oppimista ja kasvua sekä ehkäistään oppilaan oppimiseen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen tai kehitykseen liittyvien ongelmien kasvamista, monimuotoistumista ja kasautumista. n Tehostettu tuki rakentuu esi- ja perusopetuksen yleisille tukikäytänteille.

Muutokset aiempaan Painopistettä siirretään varhaiseen tukeen. 2. Erityisopetuspäätös pääsääntöisesti vasta tehostetun tuen toimenpiteiden jälkeen. Päätöksen perusteluista tulee käydä ilmi, minkälaista tehostettua tukea oppilas on saanut. Erityisopetuspäätös määräaikainen hallintopäätös, joka on nykyistä laajempi ja velvoittavampi. Pedagogisen arvion ensisijaisuus.

Tehostetun tuen suunnittelun ja seurannan välineenä esi- ja perusopetuksessa on oppimissuunnitelma. n Oppimissuunnitelma on suunnitelma oppilaan opinto-ohjelman toteuttamiseksi tehostetun tuen aikana. n Oppilaan opinto-ohjelmalla tarkoitetaan luetteloa niistä oppiaineista ja aineryhmistä, joita oppilas opiskelee lukuvuoden aikana. n Siinä kuvataan myös mahdolliset tukitoimet, kuten tukiopetus tai osa-aikainen erityisopetus sekä tarvittaessa oppilashuollon palvelut.

Varhainen puuttuminen oppimisen haasteisiin n Oppimisen esteiden taustalla usein monenlaisia ongelmia, myös sosiaalisia ja traumaperäisiä (kolmas tila) n Tukena matalan kynnyksen puuttuminen: – Mahdollisimman varhainen keskustelu vanhempien kanssa – Erilaisin opetusjärjestelyin järjestetään oppimiseen tukea n Oppimisvaikeuden kartoittaminen alkaa, mikäli oppilaalla on riittävästä tuesta ja/tai ajasta huolimatta merkittäviä oppimiseen liittyviä haasteita

Perusopetuksen laadun parantaminen, POP-hanke n Tehostettu ja erityistä tukea tarvitsevat oppilaat (2008) n Oppilaanohjaus (2008) n Opetushenkilöstön täydennyskoulutuksen lakisääteistäminen (2009) n Ryhmäkokojen pienentäminen (2010–2011) n Koulujen kerhotoiminta (2008) n Vanhempien ja koulun yhteistyön edistäminen

Minkä vuoksi varhainen puuttuminen n varhainen puuttuminen auttaa ehkäisemään surua, tuskaa, pettymystä ja syrjäytymistä myöhemmässä elämässä n kasvattajien tehtävänä on uskaltaa puuttua n seuraavassa yksi karmeimmista seurauksista

(Iltalehti ) 14-vuotiaan Emilia-tytön surman myöntänyt 18-vuotias keravalaisnuorukainen oli lapsena harvinainen näky kotitalon pihaleikeissä. Noin kymmenen vuotta tekijän naapurina asuneen, samaan ikäluokkaan kuuluvan pojan mukaan tekijä viihtyi jo tuolloin lähinnä omissa oloissaan. - Meitä oli kerrostalomme kotipihalla muutamien poikien porukka. Ihan pienenä hän osallistui pihan leikkeihin, mutta aika nopeasti hän sitten erakoitui, kertoo tekijän kahdeksanvuotiaasta tuntenut poika. Entisen naapurin mukaan nuorukainen vietti aikaansa lähinnä sisätiloissa. Erityisiä harrastuksia hänellä ei ollut, mutta kotosalla hän viihtyi tiiviisti pelikonsolin ääressä. - Kerran kävin hänen luonaan pelaamassa sellaista sotapeliä. Hänellä oli kyllä paljon pelejä, mutta ne kaikki olivat räiskintäjuttuja, ei ollenkaan mitään autopelejä tai sellaisia.

Joutui kiusatuksi Yleensä surmaaja nähtiin lapsena pihamaalla ainoastaan matkalla kauppaan. - Sieltä hän kävi hakemassa Coca-Colaa ja käveli sitten takaisin kotiinsa. Tuntui siltä, ettei hän edes halunnut kavereita. Lähinnä vain yksi poika tunsi hänet vähän paremmin. Outo käytös kiinnitti muiden lasten huomion jo varhain. Jo entuudestaan syrjäytynyttä poikaa sorsittiin muun muassa kotipihan leikeissä.

KELPO toiminta Sallassa... n laaditaan toimintakaavio oppilaan auttamiseksi  opettajan ammattitaito käyttöön n luokanvalvojat aktiivisia toimijoita n tiedonkulku ekaluokalta eskariin n seuranta ja arviointi n tukiopetus on oikeus n tiedonkulku ammattietiikan mukaisesti n temperamenttierot huomioon

käy tutustumassa... zest.fi

Liisa Keltikangas-Järvinen ” Kannustava opettaja kertoo oppilaalle tasaisin väliajoin henkilökohtaisesti, minkä asian tämä osaa ja missä hän on hyvä.”