Tupakoinnin aloittaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakkatutkimus Samu Heinonen 2B.
Advertisements

Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Sama keho ja sama pää koko elämän
Tupakoinnin lopettaminen
Good Karma = Hyviä Seurauksia
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Tupakka ja ympäristö.
Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
おぼえていますか。 En puhu kiinaa ollenkaan. Saisinko kahvia.
Seudullinen Info ryhmä ja Tervein Mielin Länsi-Pohjassa.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Drop out-ilmiö SPL:n Turun piirin juniorijalkapallossa
Lasten suusta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kiinni tupakkaan Tupakointi vie elinvoimaa * Keskustelunaiheita
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Turun seudun vetovoimaisin kaupunki KAARINAN k a u p u n k i Valomerkki –toimintamalli Stop nuorten päihteiden käytölle Kaarinan kaupunki Kaarinan kihlakunnan.
Elämä.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Järjestön logo tähän Olla vertainen Vertaistoiminta yhteisöllisyytenä, osallisuuden tukena ja paikkalähtöisenä toimintana Mona Särkelä-Kukko.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Riippuvuus tupakoinnista
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Kehittämishanke: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Akateeminen terveyskeskus / STM Perustana Mari Heikkisen ja Kaarina Järvenpään tutkimukset.
Tupakointi ja seksi.
Akateeminen terveyskeskus/STM.  Valtioneuvoston v hyväksymä kansanterveysohjelma Terveys 2015  Ohjelmassa painotetaan terveyden edistämistä 
Tupakatta paras amiksessa -kehittäminen
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Terveydenhuollon palvelukeskus Hammashoito Miten tupakointi näkyy suussa?
Tupakkatilasto 2014 Tuomo Varis Sirpa Virtanen Tupakkatilasto 2014 / Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
Vanhempainyhdistysten verkosto1 Info- ja keskustelutilaisuus NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ Järvenpään lukion Areena Illan alustuksena.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Hyvää elämää maaseudulla
1. Ruutuaika Netin ja kännykän järkevä käyttö. Pohdittavaksi:
Keskustelua sähkösavukkeesta
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Marke Jääskeläinen Sirpa Virtanen
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakka mediassa tyokalupakki.net.
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Lukiossa on tärkeää saada hyviä arvosanoja.
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Esityksen transkriptio:

Tupakoinnin aloittaminen

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 14-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakoi päivittäin 19%. Tytöt ja pojat tupakoivat yhtä paljon. Aiemmin pojat polttivat enemmän kuin tytöt. Miksi tyttöjen tupakointi on lisääntynyt? Onko pojilla ja tytöillä erilaisia syitä tupakoida tai olla polttamatta? Lähde: Nuorten terveystapatutkimus 2009

Kaikki eivät kokeile tupakkaa koskaan 12-vuotiaista noin joka kymmenes on kokeillut tupakkaa. 14-vuotiaista noin joka kolmas on kokeillut tupakkaa. 16-vuotiaista hieman yli puolet on kokeillut tupakkaa. 18-vuotiaista noin kolmannes EI ole kokeillut tupakkaa. 18 ikävuoden jälkeen hyvin harva enää maistaa tupakkaa tai aloittaa tupakoinnin. Lähde: Nuorten terveystapatutkimus 2009

Tie tupakoitsijaksi käy kokeilujen kautta Maistamisen maailma Uteliaisuus herää... Kokeilemisen maailma Pääsylippu porukkaan... Tupakoinnin maailma Pakko polttaa...

Maistaminen on ensimmäinen askel tiellä kohti tupakointia Uteliaisuutta Miltä tupakka maistuu? Miten se vaikuttaa? Liittyy yläasteelle menoon, yläastekelpoisuuteen Vapaa-ajalla, usein kaveriporukassa Kiellettyä leikkiä Uteliaisuus Onhan se kiva maistaa, kun moni aikuinen tykkää siitä niin paljon

Kokeileminen on riippuvuuden syntymisen vaaravyöhykettä Erityisesti yläasteella Pätemistä, esittämistä, kovistelua Huomiota, ihailua, hyväksyntää Kavereita, pääsy porukkaan Kohtaamispaikka, isompia kavereita, kontakti tyttöihin/poikiin Kapinaa, jännitystä Angstausta, lääke pahaan oloon Yhteistä tekemistä, ajanvietettä Yläastelaisen statuksen saaminen, vanhempi, aikuisempi Selviytymiskeino Sosiaalisuus Esittää ultrakovis gangsterii, et pääsis piireihin

Riippuvuus yllättää nuoret Riippuvuus tulee yllättäen Riippuvuus moniulotteista Sosiaalista Psyykkistä Fyysistä Sosiaalisen ja psyykkisen riippuvuuden voimaa ei oivalleta Erittäin hankala perääntyä, koska pitää päästä eroon niin monesta tekijästä Riippuvuus Aattelin, et en mä sil ekalla kerralla jääny kiinni, et en mä sit tuu jäämääkään

Tavoitteena ei ole jäädä koukkuun Tupakointiin ajaudutaan puolivahingossa kokeilujen kautta. Tupakointimäärät lisääntyvät vähitellen ja huomaamatta. Tupakoivista nuorista puolet suunnittelee lopettavansa ihan pian.

Tupakasta tulee tapa Joka välkkä menee vähintään yks rööki. Tupakointi on vähän niinku välttämätön pakko. Se on vaan suoritettava, että selviää eteenpäin. Aamulla heräät ja poltat röökin. Lähdet ovesta ulos ja sytytät röökin. Kun menet junaan ja hyppäät junasta pois, sytytät röökin. Syöt ja menet sen jälkeen röökille. Ja kun joku asia pännii tosi paljon, on pakko saada hermosauhut. Kun menee johonkin, missä ei saa polttaa, niin vetää röökiä ikään kuin varastoon. Lähden vähän aikaisemmin pysäkille, jotta ehdin vetää röökin ennen bussin tuloa. Ei tässä todellakaan mitään kivaa enää ole. Kyllä mä tosiaan valitsisin toisin, jos vaan vielä voisin. Lähde: Tutkimus ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten suhtautumisesta tupakointiin

Pohdittavaksi Miksi nuoret kokeilevat tupakkaa? Millainen rooli on: -kavereilla? -vanhemmilla? -hyvällä itsetunnolla? Entä miten riippuvuus liittyy tupakoinnin aloittamiseen? Onko hyväksyttävää olla kokeilematta tupakkaa? Paljonko pitää polttaa ollakseen tupakoitsija? Miksi tupakkaa ei kannata kokeilla?