YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mitä se on ja mitä se ei ole
Advertisements

KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
. Osakeyhtiö; Erillinen verotus = yhteisövero 20 % verotettavasta tuloksesta Henkilöyhtiöt; Yksityisliike, AY, KY Tulo verotetaan omistajien tulona Osa.
HE 84/2015 vp – Työttömyysturvalain muuttaminen Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta
Martti Kivioja Työmarkkinatutkimus 2014 Yrittäjyyskatsaus.
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Pienten järjestöjen viestit - Kyselyn tulokset Pienten järjestöjen tapaaminen Anne Ilvonen, OK-opintokeskus & Riitta Kittilä, SOSTE.
Kehitysvammaisten nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen risteyksissä Kommenttipuheenvuoro Katariina Hakala, tutkija, FT Kehitysvammaliitto ry. VAMPO.
Häirintäyhdyshenkilö- toiminta Eero Räsänen |
VEROTUS.
Arviointi osana oppimisprosessia
Askeleet kohti täysipainoista luovuutta
Tulorajat ja asunnon vaihdot
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Lukiolaisen itc.
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
FIPSU ry:n juhlaseminaari
Yrittäjyys opintojen aikana
Sairaalatekniikan päivät Kuopio
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
Pääsääntö Sukulaisuus * Muu ehto Muu työskentely
Keisari kannustaa uudistuksiin
Elinan kokemukset ja oppimiset Taitava Viestijä –kurssilla
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Vinkkivideo työnhausta
Minä yhdistelmäajoneuvon kuljettajana Teemu Viljamaa.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
Finanssipolittiikka.
Pardian jäsentutkimus 2011: Väki vähenee ja työt kasaantuu
Kesä ja kesätyöntekijät saapuvat pian
Ylpeästi amis, tavoitteena varma työpaikka –
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Ready, steady. FLY FURTHER. Kansainvälisyys on taitolaji katja
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
Huomioita raportista ”Yrittäjien lakisääteinen eläketurva – työurat, työtulo ja rahoitus” Mikko Karpoja
TERVETULOA OPPILAITOSTEN VEROPÄIVÄÄN 2014
Lukutaito ja syrjäytyminen
Valtionosuusuudistus - Turku
Kansantalouden kiertokulkumalli
Osatyökykyisille tie työelämään
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Tee sitä mitä rakastat.
Työkykykoordinaattorikoulutus Kehittämistehtävien arviointi
Mitä Kiekun kehitysehdotukseen kannattaa täyttää Pointissa?
Viestinnän työkalupakki
Mikä Paltamo-mallissa kannustaa – ja mikä ei?
A2-kieli-info.
Osatyökykyisille tie työelämään
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
Kaupalliset aineet / Valtimo
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
VEROTUS.
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Suomen verotus selkokielellä
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
PUOLISOJÄSENTEN TUKEMINEN
YH9, Yh1, Tehtävä 6.
VEROTUS.
Suomen muuttoliike 2000-L YH9, YH1, tehtävä 3
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

YH9, YH1, Tehtävä 7 -Perustulo

-Perustulo maksetaan kaikille kansalaisille / asukkaille -Sen saaminen ei edellytä työntekoa, opiskelua tms. -Sen saamiseen ei tarvita syytä. -Se ei vähene tai poistu henkilön saadessa tuloja. Tosin verotuksella se käytännössä voitaisiin ottaa pois parempituloisilta.

b) • Hiilamo uskoo sen mahdollisuuksiin -Hän uskoo sen auttavan eri tavalla syrjäytyneitä pääsemään jaloilleen ja ”auttamaan itseään”. -Hiilamon mukaan se poistaisi kannustinloukkuja ja auttaisi työhaluisia osatyö- kykyisiä, pätkätyöläisiä ja freelancereita ottamaan vastaan lyhytaikaisiakin töitä ja työllistämään itsensä. -Hän ei halua sen mahdollistavan pelkkää passiivista edun nauttimista ilman mitään aikomustakaan ottaa työtä vastaan.

Hetemäki epäilee perustuloa -Se ei poistaisi byrokratiaa tarpeeksi. -Kun menot eivät saisi kasvaa toiset voittaisivat ja jotkut häviäisivät. Jos edut vain paranisivat se nostaisi kustannuksia (Hetemäki vastaa valtion budjetista). -Se voisi houkutella varsinkin nuoria heittäytymään liian helposti sosiaali- turvan varaan. -Kun se vähentäisi motivaatiota, tulisi perustulon saajista pysyvästi pieni- tuloinen ryhmä.

Sazanov kannattaa vastikkeellista perustuloa -Se ei kaikkien mielestä ehkä olisi perustulo. -Perustulon eteen on tehtävä jotakin: opiskella tai olla velvollisuus ottaa työtä vastaan. -Sen olisi oltava selkeä ja elämän tilanteen mukaan joustava: mahdollistettava palkkatyö, yrittäminen ja sosiaaliturva samaan aikaan. -Sazanov edustaa nuoria aktiivisia hieman paremmassa asemassa olevia, joilla on enemmän ehkä kykyjä ja mahdollisuuksia.

c) -Rahaa sosiaaliturvaan on jonkun mielestä liian vähän c) -Rahaa sosiaaliturvaan on jonkun mielestä liian vähän? -Järjestelmä on monimutkainen ja sekava. Hlö voi saada monenlaista etuutta yhtä aikaa: työttömyyskorvausta, asumistukea, toimeentulotukea. On vaikea arvioida, miten yksi etuus vaikuttaa toiseen. -Kannustinloukut: tukien yhteissumma voi joissain tilanteissa olla sen verran suuri, että ainakaan lyhytaikaista pienipalkkaista työtä ei kannata ottaa vastaan. -Työn vastaan ottaminen voi johtaa jälkikäteen takaisinperintään, jota moni ei osaa arvioida. -Lyhytaikaisen työn vastaan ottaminen voi aiheuttaa viivästyksen työttömyyskorvauksiin. -Ketä tuetaan: syrjäytyneitä, lapsiperheitä, vanhuksia, opiskelijoita… -Pitääkö tukia (esim. lapsilisiä ja opintotukia) maksaa myös hyvätuloisille perheille.

d) • Perustulo -Vastikkeellinen vai vastikkeeton. -Kuinka suuri d) • Perustulo -Vastikkeellinen vai vastikkeeton? -Kuinka suuri? -Mitä tukia tarvitaan sen lisäksi? -Verotetaanko pois hyvätuloisilta? Se kiristäisi verotuksen progressiota. • Alimpien etuuksien korottaminen • Universaalien tukien karsiminen -Joidenkin etujen (lapsilisä, alennetut maksut, ilmaispalvelut) pois ottaminen hyvätuloisilta.

• Vastikkeellisuuden lisääminen: opiskelua tai työtä. • Tarveharkinnan lisääminen • Oman omaisuuden käyttö vanhuuden hoito menoissa tai perillisten velvoittaminen hoitoon. • Tukimuotojen yhdistäminen: yleistuki tulojen mukaan. • Negatiivinen tulovero -Tietyn tulorajan alla olevat eivät maksa veroja, vaan saavat vain tukia.

∑ Porkkanaa: • Parannetaan sosiaaliturvaa ja uskotaan sen auttavan ihmisiä jaloilleen ja ”auttamaan itseään”. Palkitsemalla ja kannustamalla saamaan ihmiset yrittämään ja myös työllistymään paremmin. Keppiä: • Kiristetään etuja ja tehdään niistä enemmän vastikkeellisia. ”Kannustetaan” ihmisiä ottamaan vastaan myös lyhytaikaisia ja pienipalkkaisia töitä. -Esim. työttömyysturvaa on esitetty jopa parannettavaksi työttömyyden alkuaikoina. Sen jälkeen se hiljalleen pienenisi. Tämän toivotaan motivoivan ihmistä työnhakuun.