Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Advertisements

VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
NOKIAN kaupunki Vammaispalveluohjelma Nokialaiset asuvat viihtyisässä ja turvallisessa kaupungissa. Yhdenvertaisuus.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo.
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Kuntainfra murroksessa -kokemuksia, näkemyksiä ja arvauksia yksityisen sektorin hyödyntämisestä laajamittaisessa teknisten palveluiden tuottamisessa Tero.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan strategia 2020 Työryhmä 3: Tiedon toisisijainen käyttö Pj. Sinikka Salo, Oulun kaupunki.
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
KANSALAISTURVALLISUUDEN TILA SUOMESSA näkökulma kansalaisten varautumisen tilaan ja resursseihin eri alueilla Tuula Kekki & Teija Mankkinen
Kuntoutuksen asema sosiaali- ja terveysalan muutoksessa – kokemuksia Suomesta ja Ruotsista Rehabilitation Finland ry:n järjestämä seminaari kuntoutusalan.
Rovaniemi Jatkuvan kehittämisen ja osaamisen merkitys yrityksen tulevaisuudelle Pasi Pentikäinen / Pentik Oy.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Digitalisaation ohjausmalli
KANEN TOIMINTASUUNNITELMA
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Avoimen tiedon tavoitteet
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Tietopolitiikka, tietojohtaminen ja tilastot
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Suomidigi.fi.
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Asiointipalveluiden laatu
1. SOHVIN julkaisut: artikkelijulkaisu Ari Nieminen, Ari Tarkiainen & Elina Vuorio (toim.) Kokemustieto, hyvinvointi ja paikallisuus Neljä teemaa: 1. Näkökulmia.
Sote-uudistuksen toimeenpano
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
YK:n vammaissopimus ja uudistuva lainsäädäntö
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Asiointipalveluiden laatu
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuriryhmän toimintasuunnitelma 2014
Kaupunkistrategian laadinta
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella Johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen 28.2.2019

Suomi tarvitsee tietopolitiikkaa -muistio. VM Kauhanen-Simanainen ja Rissanen (VM julkaisuja 39/2017) Hallituksen koko päivän strategiaistunto 29.1.2018. Tietopolitiikan ja tekoälyn ministeriryhmä ja kaikista ministeriöistä koottu valmisteluryhmä. Valmistelun laajapohjaisessa verkostossa ollut mukana noin 200 ihmistä. Lausuntoaika päättyi 31.10. Suurimmassa osassa lausuntoja korostettiin, että Suomi tarvitsee eettistä tietopolitiikkaa ja selonteko on tervetullut avaus. Lausunnot on käsitelty 8 ministeriön yhteistyönä. Annettu eduskunnalle 5.12.2018 Eettistä tieto-politiikkaa tekoälyn aikakaudella – selonteon tausta ja valmistelu 22.4.2019

Tietopolitiikan keskeisiä ulottuvuuksia politiikka Hyvinvointi Tietopolitiikan määritelmä Yhteisesti sovitut periaatteet ja linjaukset tietojen tuottamista, hankintaa, liikkumista, avaamista, jakamista, käyttöä, ylläpitoa ja säilyttämistä koskevista toimintatavoista ja menettelyistä. Tekoäly Tieto Etiikka Kilpailukyky Osaaminen Talous Digitaalinen turvallisuus Turvallisuus 22.4.2019 KANSA-LAINEN Julkis- hallinto Yritys

Poimintoja selonteon linjauksista Vahvistetaan yksilön oikeutta omien tietojen hallintaan ja hyödyntämiseen. Omadata /MyData Käydään jatkuvaa keskustelua etiikasta ja arvoista sekä uusien teknologioiden mahdollisuuksista ja uhista. Robotit ja tekoälyjärjestelmät rakennetaan edistämään hyvinvointia, kunnioittamaan henkilön autonomiaa, yksilöiden perusoikeuksia ja oikeudenmukaisuuden vaatimuksia sekä välttämään kärsimyksen tuottamista. Arvioidaan missä tilanteessa tekoälyä voidaan käyttää päätöksenteon tukena tai antaa sen tehdä päätöksiä itsenäisesti. Vahvistetaan kilpailukykyisten, eettisesti ja yhteiskunnallisesti vastuullisten tekoälysovellusten kehittämisessä ja hyödyntämisessä välttämätöntä monitieteellistä koulutusta ja tutkimusta. Panostetaan koko väestön osaamis- ja sivistyspohjan, tiedon lukutaidon sekä digitaalisten taitojen vahvistamiseen ja ylläpitämiseen koulutusjärjestelmässä ja sen ulkopuolella. Huolehditaan tietojen käytettävyydestä panostamalla tiedon tuotantoon, tiedon saatavuuteen, käyttöoikeuksien hallintaan, laatuun ja yhteentoimivuuteen. Tunnistetaan yhteiskunnan kannalta kriittinen tieto sekä varmistetaan sen saatavuus, suojaaminen ja toiminnan jatkuvuus. Poimintoja selonteon linjauksista 22.4.2019

Alku uudelle politiikka-alueelle Tietopolitiikka koskettaa yhtä lailla julkista ja yksityistä sektoria. Jotta Suomi voisi täysimittaisesti hyötyä tietopolitiikasta, tulee yksityisen ja julkisen sektorin pystyä tekemään tiivistä yhteistyötä. Selonteko muodostaa tieto- ja linjauspohjan, jonka perustalle voidaan jatkossa rakentaa priorisoituja konkreettisia toimenpiteitä sisältävä tiekartta. Alku uudelle politiikka-alueelle 22.4.2019

Osaaminen, osallisuus ja luottamus – linjaukset Panostetaan koko väestön osaamis- ja sivistyspohjan, tiedon lukutaidon sekä digitaalisten taitojen vahvistamiseen ja ylläpitämiseen koulutusjärjestelmässä ja sen ulkopuolella.. Vahvistetaan kirjastojen roolia tiedon hankinnan ja luovan käytön sekä omaehtoisen oppimisen ympäristöinä. Kehitetään osaamistarpeiden ennakointia vahvistamalla tutkimusta ja tietopohjaa Varmistetaan digitukipalveluiden tarjoaminen alueellisesti kattavasti. Turvataan kansallinen osaaminen erityisesti varautumisen, valmiuden ja tekoälyn turvallisuuden näkökulmasta. Tuetaan aktiivista kansalaisuutta tarjoamalla julkiset tiedot, toiminnot ja palvelut kaikkien saavutettavaksi esteettömästi Kohdennetaan erityisiä toimia heikommassa asemassa olevien osallisuuden kokemuksen ja osallistumismahdollisuuksien vahvistamiseen esimerkiksi sosiaalisilla innovaatioilla Osaaminen, osallisuus ja luottamus – linjaukset 22.4.2019