NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PTV Kuortane
Advertisements

KUNNON RUOKAA URHEILIJALLE
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kehittymisen kulmakiviä
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
SYÖ OIKEIN.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
URHEILIJAN RAVITSEMUS
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Nuoren urheilijan ravitsemus Kaisa Sipiläinen ravitsemusasiantuntija (ETK) ‏
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
OVERdrive ™.  OVERdrive auttaa maksimoimaan kestävyyden kovissa fyysisissä suorituksissa, koska se lisää energiantuotantoa ja nopeuttaa suorituksista.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
URHEILIJAN HYVÄ RAVITSEMUS
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Perustettu vuonna 1927.
Nuoren urheilijan ravitsemus
1. Ruutuaika Netin ja kännykän järkevä käyttö. Pohdittavaksi:
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Nimi: Oskari Valo Luokka:7b Päivämäärä:
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruokatrendit.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Ruokaoppia.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
MITÄ ON OHJELMOINTI? Toimintaohjeiden antamista.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Ruokakasvatusta yhdessä
Liikuntatieteen päivät 2019 Maria Heikkilä, ETM
Esityksen transkriptio:

NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO Miksi tämä aihe? Milloin söit? Mitä söit? Mä en salaattia tarvi Ei meillä syödä, isi sanoo, äiti tekee Tarviiko välittää kun kummiskin kulutuan paljon? Mä en unta tarvi enään niin paljon, sitä paitsi tuli just uus tuotantojakso… Ei kaverikaan syö ja hän silti pärjää Ei nälkä aamuisin, syön kerralla paljo se riittää Mis mun puhelin on

NIINPÄ!

Miksi meidän ruokakolmio on kääntynyt ylösalaisin? Ei Näin! energiajuomat

Näin pitäisi olla!!!

URHEILIJAN RAVITSEMUKSEN A,B,C JA D NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO URHEILIJAN RAVITSEMUKSEN A,B,C JA D Harjoittelu, lepo ja ravinto –sopivassa suhteessa, muodostavat kolmiyhteyden, joka mahdollistaa urheilijan kehittymisen ja edistää samalla nuoren urheilijan kasvua ja kehitystä Mikäli kolmiosta ottaa yhdenkin nurkan pois kehitys kärsii. Toista ei voi korvata toisella. Miksi annat toisille yli 30% etumatkaa, mikset itse hyödynnä sitä?

RAVINNON MERKITYS KIEKKOILIJALLE(1 NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO RAVINNON MERKITYS KIEKKOILIJALLE(1 tehostaa harjoittelua, nopeuttaa palautumista ja fyysistä kehitystä ylläpitää vastustuskykyä, vähentää sairastelua ehkäisee ylirasitusta pienentää rasitusvammojen ja loukkaantumisen riskiä kehittää ja ylläpitää sopivaa paino/voimasuhdetta ja kehonkoostumusta (1 Sampa Jaakola ja Harri Tapio: Nuoren kiekkoilijan Treenikirja, s.196

HYVÄ RUOKA ON PERHEEN YHTEINEN JUTTU NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO HYVÄ RUOKA ON PERHEEN YHTEINEN JUTTU nuoren urheilijan ravitsemus ei sisällä ihmeellisyyksiä koko perhe voi noudattaa samoja periaatteita energiantarve liittyy fyysiseen aktiivisuuteen lautasmalli ohjailee sopivaa energiansaantiin Riittävä syöminen, erityisesti riittävä hiilihydraattien- ja energiansaanti on tärkeää

NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO A. ARKIRUOKAILU KUNTOON säännöllisyys ja monipuolisuus laatua ja määrää päivän aterioihin B. RIITTÄVÄ JUOMINEN syömisen tapaan juomisessa on olennaisempaa arkinen juomisen määrä kuin se mitä treeneissä juodaan (1-2 l/pvä) C. KILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN eväät juomiset D. ASENNE syömisellä ja juomisella voi itse vaikuttaa urheilusuoritukseen perusasiat kuntoon  ei stressiä, ei ehdottomuuksia

ominaisuus Mikä vaikuttaa? Miten voidaan edistää? Keskittyminen, motivaatio, koordinaatio Verensokeritaso, nestetasapaino, tyhjä vatsa Järkevä ateriarytmi ja ruuan hyvä laatu, riittävä veden juominen Lihasvaurioiden ehkäisy Lihasten energiavarastojen täyttöaste, veren aminohappopitoisuus harjoittelun aikana Riittävän hiilihydraattipitoinen arkiruokavalio, harjoitusta edeltävän aterian sisältö ja ajoitus (valmisteleva ateria) Palautuminen harjoittelusta, voiman ja lihasmassan tehokas lisääminen Anabolisten hormonien tuotanto ja rakennusaineiden saatavuus harjoittelun jälkeen Ruokavalion riittävä energia- ja proteiinisisältö, palautumisaterian sisältö ja ajoitus, säännöllinen ateriarytmi Rasituksensietokyky ja harjoitteluteho Verensokeritaso, nestetasapaino

700 aamupala 1100 koululounas 1400 välipala 1500 koulu loppuu 1530 välipala 1530 kevyt päivällinen 1530 päivällinen 1600 treenit 1700 treenit 1800 treenit 1800 heti treenien jälkeen banaani/maitokaako/välipalakeksi/rahka 1900 heti treenien jälkeen banaani/maitokaako/välipalakeksi/rahka 2000 heti treenien jälkeen banaani/maitokaako/välipalakeksi/rahka 1900 päivällinen 2000 runsas iltapala 2100 iltapala

Kaakao+eloveena välipalakeksi NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO ATERIARYTMI Kaakao+eloveena välipalakeksi

Muista oikeassa suhteessa treeniä, ravintoa ja lepoa!

3) LOUNAS PELIPAIKALLA klo 1230 4) VÄLIPALAT PELIEN VÄLISSÄ NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO "PELITÄLLIVIIKONLOPPU TAMPEREELLA, NÄÄS" SU on "Pelipäivä" LA on "tankkauspäivä" LAUTASMALLI KISAA EDELTÄVÄNÄ ILTANA Esimerkiksi: Kana- tai kala- tai lihatäysjyväpastaa Ruisleipää tms. Raejuustoa Kurkkua, tomaattia, kasviksia Hedelmiä VETTÄ, maitoa ILTAPALA (ajoissa) leipää, kalkkunaa, juustoa jogurttia rahkaa muroja vettä, maitokaakao kananmuna 3) LOUNAS PELIPAIKALLA klo 1230 esim. pastaruokaa, salaattia, leipää, mehua, maitoa , hedelmiä Lähtö 0800 1.peli 1100 2.peli 1400 3.peli 1630 4) VÄLIPALAT PELIEN VÄLISSÄ Esim: leipää jogurtti hedelmät, myslipatukka mehu, maito 2) VÄLIPALA BUSSISSA Esim. klo 0900 kinkkuleivät juotava jogurtti banaani kaakaojuoma myslipatukka 5) PELIEN JÄLKEEN heti esim: kaakao+välipalakeksi tai banaania, mehua, leipää, juotavaa jogurttia 1-2 h lautasmallin ruokailu 1) AAMUPALA KOTONA Esimerkiksi: puuro, mysli leipää tms. kalkkunaleike juusto hedelmiä Jos pelipäivän aikana on useita pelejä, on edellisen päivän ruokailut erityisen tärkeitä, samoin pelipäivän aamupala!!! 6) ILTAPALA KOTONA MA on "palautuspäivä"

Sinä päätät mitä syöt! Ei omakotitaloakaan rakenneta huonoista materiaaleista! Miksi sitten syöt huonosti?