Elämänkaarinäkökulma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Advertisements

Miten ihmisestä tulee yhteisön jäsen? S
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
PSYKOLOGIA.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Nuoruus kehitysvaiheena
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Nuoruus Elämänkaarinäkökulma,
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
Oivallus 1 Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.
Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus. Sirpa Salo-Saari Lahjakkuus Kaikilla on lahjoja eri älykkyyden osa-alueilla Älykkyys = kyky ratkaista uusia ongelmia Älykkyyttä.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
AIKUISUUS PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Milloin ihminen on aikuinen? – (1) Juridinen näkökulma – (2) Biologinen näkökulma – (3) Psykologinen näkökulma Kierrä luokassa.
PSYKOLOGIA JA KEHITYS LAJINKEHITYS eli FYLO-GENEESI
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
Motiivit, motivaatio ja psykologian osa-alueet
KEHITYKSEN TAUSTAVAIKUTTAJAT
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
päihderiippuvuus fyysinen
Sosioemotionaalinen kehitys
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Motorinen kehittyminen
elämänkulku = yksilön elämä syntymästä kuolemaan
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Kielen kehityksen avainkohdat
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
1. Mitä tiedonkäsittely on?
Kognitiivinen kehitys
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Marja-Kristiina Lerkkanen
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Lapsuuden fyysinen, motorinen ja kognitiivinen kehitys (s. 68–81)
Yhteisopettajuus arjessa
Kirjoittajaprofiilit
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
Aikuisliikunnan asiantuntijatyö
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
”Ihmisen kehitys vauvasta vaariin”
Persoonallisuus-teoriat
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Esityksen transkriptio:

Elämänkaarinäkökulma Kehitys jatkuu koko elämän ajan. Kehitys on alusta alkaen sekä kasvua että luopumista. Kehitys on yksilöllistä. Kehityksessä on säännönmukaisuutta --> kehitystä koskeva tieto on mahdollista! Jokainen ratkaisee yksilöllisellä tavalla kaikille yhteisiä kehitystehtäviä. Jokaisen ihmisen elämässä on useita mahdollisia kehityskulkuja.

Pitkittäis- ja poikittaistutkimus 1. Selittäkää, mitä tarkoittaa. 2 Pitkittäis- ja poikittaistutkimus 1. Selittäkää, mitä tarkoittaa. 2. Keksikää tutkimusesimerkki kummastakin.

Kognitiivinen kehitys Fyysismotorinen kehitys fyysinen kasvu ajattelu havaitseminen liikkeiden ohjaus muisti kehon toiminnan muutokset toiminnanohjaus Minuuden ja identiteetin kehitys kieli Sosioemotionaalinen kehitys emootiot persoonallisuus sosiaaliset suhteet Pohdittavaksi: Millä tavoin 5-vuotias on erilainen kuin 15-vuotias?

KESKUSTELU: MITEN YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI (LÄHI- JA ETÄYMPÄRISTÖ) VAIKUTTAVAT YKSILÖN KEHITYKSEEN?

Erilaisia ympäristötekijöitä FYYSINEN YMPÄRISTÖ IHMISSUHTEET rakennukset, pihat, taudinaiheuttajat, ravitsemus, ympäristömyrkyt, teknologia, ilmasto vanhemmat, sisarukset, opettajat, ikätoverit, sukulaiset ja tuttavat KULTTUURI arvot, normit, ihanteet, yhteiskuntarakenne, taloudelliset tekijät, uskonnot ja ideologiat

Yksilön kehitykseen vaikuttavia sosiaalisia ja kulttuurisia tekijöitä Ikään liittyvät elämäntapahtumat, jotka ovat useimmille yhteisiä: kouluunmeno, ammatti- ja työuran luominen, eläkkeelle jääminen Historian kulkuun liittyvät tapahtumat: yhteiskunnallinen ja taloudellinen kehitys (taloudelliset noususuhdanteet, sota), tieteen ja teknologian kehitys (lääkehoidot, tietokoneet) Yksilölliset elämäntapahtumat, kuten onnettomuudet, lottovoitto, avioero, uskonnolliset kokemukset

Geenit ohjaavat ihmisen kehitystä ovat DNA:n osia selittävät yksilöiden välisiä eroja ja samankaltaisuuksia määrittävät kehityksen aikatauluja, suuntaa ja mahdollisuuksia.

Älykkyyden samankaltaisuus sukulaisten kesken

Ympäristö ja geenit Ympäristötekijät aktivoivat ja vaimentavat geenien toimintaa (esim. sairastuminen). Ihminen valitsee usein ympäristön, joka vahvistaa hänen piirteitään (esim. musikaalisuus). Ympäristö muovaa perinnöllisten taipumusten ilmenemistä (esim. aggressiivisuus). Yksilön piirteet vaikuttavat ympäristön muodostumiseen (esim. sosiaaliset taidot). Geenit vaikuttavat siihen, miten yksilö reagoi ympäristötekijöihin (esim. masennus tai voikukka-orkidea-hypoteesi).

Ihmisen hermosto kehittyy pitkään syntymän jälkeenkin -> mahdollistaa hyvin sopeutumisen erilaisiin ympäristöihin. Aivojen muotoutuvuus eli plastisiteetti Hermoverkkojen väliset yhteydet muodostuvat kokemusten mukaisesti. Ne yhteydet, joita käytetään vahvistuvat. Ne, joita ei käytetä, karsiutuvat.

Kypsyminen = biologinen tapahtumasarja, jonka seurauksena yksilö saavuttaa jonkun taidon (esim. kävelemään oppiminen). Kokemusta odottava kehitys = taito opitaan vain, jos sopivasti kehittynyt hermosto saa sopivia virikkeitä tai harjoitusta.   Herkkyyskausi = vaihe, jolloin hermosto on erityisen muotoutuva ja herkkä tietyille ympäristön ärsykkeille/virikkeille (esim. kielen oppiminen).

Äänteiden oppimisen herkkyys-kaudesta Patricia Kuhl: Mandariinikiinan äänteiden erotteleminen

YLE:n Ihmeelliset aivot -sivusto: Aivojen kehitys oppia uutta säilyy koko elämän ajan

Tutustu oheisiin uutisiin. Mitä ne kertovat aivojen plastisuudesta? Lukemisen vaikutus sanavarastoon Kirjoja lukenut teini osaa jopa 70 000 sanaa - Nuori, joka ei lue 15 000 sanaa. Aivopuoliskon poisto ja kielen oppiminen Pojan toinen aivopuolisko poistettiin - kielitaito kehittyi puolikkaillakin aivoilla

Hermoston kehittyminen Synapsiyhteydet tihentyvät aluksi nopeasti. karsiutuvat ja tehostuvat kokemusten myötä.