30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Advertisements

Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Ympäristöterveys.
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
TE3 MEDIA –TERVEYDEN TUKI JA UHKA Hurtig
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
10. LIIKUNTA ARJESSA TERVEYSTIETO 7. TEHTÄVÄ Tutustu nuorten terveysliikunnan suositukseen (oppikirja s. 66) a.Miksi liikunnan terveellisestä määrästä.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
1. Monimuotoinen terveys
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Ideoinnista ja suunnittelusta liikkeelle!
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
1. Monimuotoinen terveys
Terkan preppaustentti
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Vastaustekniikka oppimispäiväkirja.
Tavoitteet ja arviointi
HYGIENIATYÖ.
OPETUSVINKKI.
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Luku 3 Missä ja miten Digiopetusaineisto filosofia sai alkunsa? Luku 3
13. TURVALLISUUS LUODAAN YHDESSÄ
14. ENSIAPUTAIDOT HÄTÄTILANTEESSA
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
6.2 SIMPUKKA & RAPU 7. BIOLOGIA.
Näkökulmia vastaamiseen
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
18. Turvallisesti vesillä ja jäällä
TEHTÄVÄT KIITETTÄVÄ = Keskityin tehtäviin koko ajan. Yritin parhaani. Sain tehtyä kaikki tehtävät. Suurin osa vastauksista oli oikein. Korjasin / täydensin.
Yhteinen keittiö -hanke
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
Evästystä paikalliseen ops-työhön
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
TERVEYSTIETO 8 5. Ystävyydestä voimaa.
Yhteinen keittiö -hanke
Esityksen transkriptio:

30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA Terveystieto 8

Millaisia kokemuksia sinulla on terveydestä eri puolilla maailmaa? Oletko kuullut muiden matkakertomuksia terveysongelmista? Millaisia? Millä tavoin olet varautunut ennen matkalle lähtöä mahdollisiin terveysongelmiin?

TEHTÄVIÄ Lue oppikirjan luku 19. Terveys eri puolilla maailmaa. Oma syke teht. 1 s. 225 Oppikirjan teht. 1 Kirjoita vihkoon: - Mitä tarkoitetaan käsitteellä elinajanodote? - Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, kuinka pitkään ihminen elää? - Miksi elinajanodote vaihtelee eri maissa? - Miten elinajanodote on muuttunut viimeisen 100 vuoden aikana? - Miten miesten ja naisten elinajanodote eroaa toisistaan? - Mistä erot voisivat johtua?

ELINAJANODOTE Kuvaa ihmisten keskimääräistä elinikää. Ihmisen elinikään vaikuttavat : 1. Perimä 2. Elintavat 3. Ympäristö 4. Sattuma Elinajanodote vaihtelee esimerkiksi teollisuusmaissa ja kehitysmaissa. Yhteiskunnan varallisuus ja politiikka vaikuttavat siihen, miten hyvin kansalaisten terveyttä edistetään.

Sulje oppikirja ja vihko. Paina mieleesi! 10min : Harjoittele tehtyjen tehtävien ja muistiinpanojen sisältö ulkoa. Kertaa oppikirjan luku 19. Sulje oppikirja ja vihko. Pyri tekemään tehtävät muistinvaraisesti niin hyvin kuin pystyt. Kun olet vastannut kaiken, minkä osaat – täydennä vastaustasi oppikirjan ja vihkon avulla. Oma syke Teht. 2-3 s. 226-227

Unelmien reissu! Valitse itsellesi ihannematkakohde, jonne haluaisit matkustaa, jos raha, aika tai muut rajoitteet eivät sitä estäisi. Tee Oma Syke teht. 4 s. 228 Oppikirjan teht. 3

TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA Terveyserot ovat suuria eri puolilla maailmaa. Terveyseroihin vaikuttavat muun muassa maan sijainti, ilmasto, elinolosuhteen ja varallisuus. Eriarvoisuutta pyritään vähentämään lisäämällä muun muassa lasten koulutusta (erityisesti tyttöjen). Matkailijan on otettava huomioon oma terveydentilansa ja kohdemaan terveysriskit. Terve järki ja varovaisuus ovat hyviä matkatovereita.

Valitse 2 kysymystä, joihin keskityt. KIITETTÄVÄ * Omaa oppimista tarkastellaan monipuolisesti. * Mielipiteet perustellaan kattavasti. * Tietoa on sovellettu käytännössä. * Kuvaillaan erilaisia ratkaisuehdotuksia havaittuihin ongelmiin. HYVÄ * Omaa oppimista on tarkasteltu useammasta kuin yhdestä näkökulmasta. * Mielipiteet on pyritty perustelemaan. * Tiedon soveltamista käytäntöön ja mahdollisia ratkaisuehdotuksia voisi olla enemmän. TYYDYTTÄVÄ * Omaa oppimista ei kuvailla. * Mielipiteitä ei ole perusteltu. * Vastaus on niukkasanainen. * Tietoa ei ole sovellettu käytäntöön tai ratkaisuehdotuksia ei ole annettu lainkaan. OPPIMISPÄIVÄKIRJA OMA SYKE s. 229