Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Haminan halutuin hoitopaikka Tervetuloa Kymen Hoito- ja Kuntoutuskeskukseen.
Advertisements

Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Suomen muistiasiantuntijat
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Syöpäpotilaan ravitsemus
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
Kuntoutumisen tukeminen hoitotyössä
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
Neuvola Neuvola Koulu- ja opiskelu-terveydenhuolto Liikkuvat neuvolat
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
Kuntapäättäjien seminaari
0 Yhteiset palvelut: perusperiaatteet  Ihminen ja hänen omat voimavaransa keskiöön (”Ratkaisun avaimet ovat asiakkaan taskussa”)  Palveluohjaus on avainasemassa.
Suomalaiset ravintosuositukset
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
TUTKIMUSAVUSTEINEN KEHITTÄMISHANKE LAHDEN KAUPUNGIN IÄKKÄÄT KOTIHOIDON ASIAKKAAT Marjut Komulainen Suuhygienisti (YAMK) / Lahden kaupungin suun terveydenhuolto.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Palveluiden muutosten vaikutukset
HYVINVOINTIA JA LAATUA – vanhuspalvelulain toimeenpanohanke Voimavaralähtöinen palvelusuunnitelma Projektisuunnittelija Lahja.
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Kuntoutus- ja sairaalapalvelut Porin perusturva Kaupunginsairaalasta kuntouttavaksi sairaalaksi Anna-Liisa Koivisto, johtava lääkäri Maritta.
KOTIHOIDON LASKENNAN KOULUTUS Raija Kuronen.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Terveiset Lestijärveltä Lestijärvi Lukeutuu Suomen pienimpiin kuntiin. Yleistä liikennettä ei ole Maakuntajärvi ja noin 450 kesämökkiä Asukkaista noin.
Perusterveydenhuolto. Perusterveydenhuollon avohoidon kaikki lääkärikäynnit / asukasta.
Geriatriasta - Paula Vuollo
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
GPS-paikannusranneke
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2015
Esiselvitys.
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
VIRTUAALIPALVELU.
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Perusterveydenhuolto
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Turvapuhelinpalvelu (kuva).
Puhutaan rahasta Pieniä dialogeja.
Oikea palvelut oikeaan aikaan
Asiakkaan valinnanvapaus
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Dialyysiyksikkö
Kuka tietää lääkityksesi?
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
ELÄMÄNPUU RY.
<Hankkeen nimi>
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
Terveys ja maku samalla lautasella
Eksoten kommentit ja kokemukset sekä alustavat tulokset
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Minna Lahnalampi-Lahtinen Palvelupäällikkö Hoiva-asumisen palvelut
LAATU, ASIAKAS- JA POTILASTURVALLISUUS
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Kylän Kattaus -liikelaitos
Terveyspalvelut ulkomaalaisille Helsingin kaupungissa Pia Tuovinen 07
Parasta palvelua palvelun­järjestäjälle Parasta palvelua on uusi valtakunnallinen verkkopalvelu, joka yhdistää uudella tavalla palvelunjärjestäjän,
Esityksen transkriptio:

Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa

Palmian hoitoalan ruokapalvelut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto (v. 2013 alusta yhdistetty Terke ja Sote) SOTE tuottaa helsinkiläisille sairaala(hoito)- , kuntoutus ja hoiva- asumispalveluja Ravitsemushoito tukee hoitoa, kuntoutumista, hoivaa ja kotona asumista Tilaajan vastuulla on määrittää ravitsemushoidon tarve ja tilata Palmialta (tuottajalta) sopiva hoitoa tukeva oikea palvelu PALMIA Helsingin kaupungin hyvinvointipalveluja tuottava liikelaitos (aloitti toimintansa vuonna 2003, kun Helsinki Catering, kiinteistöviraston kiinteistöpalvelukeskus ja opetusviraston palvelukeskus yhdistyivät) Tuottajan vastuulla on ruokapalvelujen tuottaminen ja hoitoa, kuntoutusta sekä hoivaa tukevien ravitsemuspalvelujen kehittäminen Yhteistyössä tilaajan kanssa lähellä loppuasiakasta olevien henkilöiden opastaminen, ohjaaminen ja koulutus

Palmian ruokailevat hoitoalan asiakkaat n. 6.000 asiakasta päivittäin Potilaana sairaaloissa (4 ja 2 päivystystä: 1.230) Asukkaana palvelutaloissa (4: 370) Asukkaana vanhustenkeskuksissa (3: 660) ja monipuolisissa palvelukeskuksissa (7: 1450) ja kotihoidossa (17.500: 1670)

Vajaaravitsemishoito erikoissairaanhoidossa ja pitkäaikaishoidossa Erikoissairaanhoito Pitkäaikaishoito Kohderyhmä: vajaaravitut, riskissä olevat tai huono ruokahalu Tavoite pienistä annoksista runsaasti energiaa, huomioitu ruoanvalmistuksessa, 150% energiaa normaaliin verrattuna Ruokavaliohoitoon kuuluvat ylimääräiset välipalat ja apteekista tilattavat täydennysravintovalmisteet Tarvittaessa/haluttaessa toiveruoat Kohderyhmä: Asukkaat, jotka jaksavat syödä vähän tai pieniä annoksia kerrallaan. 1.energian saannin lisääminen normaaleilla ruoka-aineilla esim. Liikkuville leipäannos, ylimääräinen kerma-annos kahviin tai rasva-annos leipään 2. huomioidaan ruoanvalmistuksessa kliinisillä ravintovalmisteille ja energialisillä Tarvittaessa lisäksi suositellaan apteekista tilattavaa lisäravintovalmistetta

Oleellista oikean ruokavaliohoidon tilaaminen Keittiöstä kyllä saa, kun osaa tilata Helsingin SOTE:ssa Palmian ja Soten Potilasruokaopas tai asukasruokaopas Varsinais-Suomen aluesairaaloissa ja terveyskeskuksissa ohjeistaa VSSHP- ravintopalvelujen Ravitsemiskäsikirja Oppaat on molemmissa organisaatiossa kehitetty hoidon (tilaaja) ja ruokapalvelun (tuottaja) yhteistyössä pohjautuvat ravitsemussuosituksiin Tilaaminen tapahtuu sähköisesti web- myslillä

Ravitsemuskäsikirja/asukas- ja potilasruokaoppaat sisältävät VSSHP (lyhytaikaishoito erikoissairaanhoidossa 1-5 pv…) Ruokavaliohoitojen (35) kuvaukset Lyhenteet ja tilausohjeet Soveltuvuus, käyttö ja periaatteet sekä toteusohjeet keittiölle ja osastoille Roolit ja vastuut Ohjaus ja seuranta PALMIA (kuntoutus-, sairaalahoito ja pitkäaikaishoito) Yleistä mm. ravitsemushoidon keittiön ja tilaajayksikön rooleista ja vastuista, ravitsemustilan arvioinnista, seurannasta, kirjaamisesta ja asiakkaan neuvosta. Ruokavaliohoitojen tilaus- ja toimitusohjeet, ruokailuajankohdat ja ateriasisällöt Käyttö- ja periaatteet sekä toteutusohjeet Ohjeita mm. muisti-ja psyykkisesti sairaan, saattohoitopotilaan ravitsemushoitoon, ruokailuun ja ruokailutilanteeseen

Peruspäivällisen ja tehostetun päivällisruoan vertailu

Keittiön toiveita ja ”ohjeita” tilaavalle hoitajalle Kysele potilaalta/asukkaalta ja käytä aikaa erityisesti haastavissa tapauksissa Tee (tarvittaessa) arviointi ravitsemustilasta (MNA, NRA,MUST, RAI) Muista, että turha rajoitus ruokavaliossa kaventaa ja ruoan sopiva rakenne, mieltymysten mukainen valinta (jos on vaihtoehtoja) sekä oikea annoskoko tukevat ravitsemusta Jos et tiedä: Ota yhteys keittiöön/tuottajaan Jos keittiö/tuottaja ei osaa neuvoa, pyydä ota yhteys hoitavaan lääkäriin/ ravitsemusterapeuttiin, keittiö ei vastaa potilaan/asukkaan voinnista tai hoidosta.

Mitä tehdä kun hyvä tuote on suunniteltu eikä se kelpaa? Silmin on havaittavissa, että vanhusten palvelutaloissa liikkuu paljon vajaaravittua väkeä Eikä tehostettua ruokavaliohoitoa tilata kuin muutamia annoksia. Asumispalveluun ei tosin ruoka sisälly, vaan asiakas maksaa sen omasta (omaistensa) pussistaan. Lisää markkinointia ja tiedotusta ! Vai kokonaan uuden tuotteen kehittäminen? Voisiko taloille , joissa pääosa asiakkaista on iäkkäitä ja vajaaravittuja kehittää runsaasti energiaa sisältävän ruokalistan? Ja osin unohtaa suola- ja rasvasuositukset.

Tulevaisuuden haasteita Väestö ikääntyy/huoltosuhde heikkenee Kotona asuminen omakustanteisuus lisääntyy Sairaanhoito ja kuntoutus tehostuvat: pienessä ajassa on toivuttava ja kuntouduttava Tuleeko sairaalasta paikka, jossa ravitsemus korjataan tehokkaasti ja nopeasti? Kotiuttamispaketti Kuntoutujan paketti Pitäisikö sittenkin kehittää ennalta ehkäiseviä ratkaisuja? Kotiin lounaan lisäksi tarvittaessa kaksi ateriaa päivässä?