Kirjoittamisen perusoppeja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu.
Tieteellisen tekstin kirjoittamisvaiheet
Lukemaan oppii vain lukemalla
Kommentti ÄI1.
Miten kirjoitan verkkoon? Vammaispalvelujen käsikirja sosiaaliportti.fi Hanna Heikkonen.
Runo tekstitaidon kokeessa
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Opetussuunnitelma/OPS
Ohjeita esityksen pitämiseen
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Vanhoja tekstitaidon yo-kokeita
Otsikkoesseen kirjoitusprosessi. Prosessin työvaiheet 1. Aineistoon ja tehtävänantoihin tutustuminen 2. Valitun tehtävän avaaminen 3. IDEOINTI 4. Näkökulmien.
RAKENNE TARKOITUKSEN MUKAAN! Asiatekstin tyypillisiä rakennemalleja 1 Sari Toivakka.
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
38 Diplomatia ja puolustusvoimat maan turvana s
TEKSTITAIDON VASTAUS Miten vastauksen ainekset kerätään, kuinka sen rakenne suunnitellaan, kuinka se kirjoitetaan ja miten se arvioidaan?
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
9lk kirja-analyysi.
Tieteellisen tekstin piirteitä
Asiatekstin rakennemalleja
Tutkielman teko-ohjeet
Työelämän tekstejä sähköposti.
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Mitä tehtävänanto voi määrätä?
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Äi9 Aineistopohjainen essee
Luova kirjoittaminen 1. Kirjoita 5 minuuttia ensimmäisestä mieleen tulevasta aiheesta. Miltä kirjoittaminen tuntui? Oliko vaikeaa saada kirjoittaminen.
Asiatekstin rakennemalleja
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Tietoa välittävä puheenvuoro
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
ESSEE.
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
’POHTIVA KIRJOITELMA’
Kirje, sähköposti, blogi
Kirjoita ja puhu asiantuntevasti Aalto-yliopisto / Tiina Airaksinen
Aineistosta kirjoittaminen
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Tekstitaitovastauksen kertausta
OHJEITA TUTKIELMAN ESITTELYYN AC-ISTUNNOSSA
Koulutusesityksen otsikko
Tekstin jäsentely-malleja
Aalto-yliopisto, ELECin kandiseminaarit, syksy 2017 Kaisa Ranta
Tehtävänantojen sudenkuoppia
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Muokkaus Mari Lampinen,
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
ESITELMÄ OMALTA AMMATTIALALTA
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Esityksen transkriptio:

Kirjoittamisen perusoppeja Tikkakosken lukio ÄI2

kuutiointiharjoitus 1. KUVAILE! Tutki sitä tarkasti ja monipuolisesti. Mitä näet? Väri? Koko? Muoto? Miltä se kuulostaa? Miltä se tuntuu? Miltä se maistuu? Miltä se haisee? Kuvaa kaikki yksityiskohdat. 2. VERTAILE! Mihin voit verrata sitä? Mikä on samanlainen kuin se? Mikä on erilainen kuin se? 3. ERITTELE! Mikä on sen rakenne? Miten se on tehty? Jos et tiedä sen tekotapaa tai rakennetta, kuvittele ja kerro! 4. SOVELLA! Miten sitä voi käyttää? Mihin se kelpaa? Kuka sitä tarvitsee? Millaisissa tilanteissa se on tarpeen? 5. ESITÄ VÄITTEITÄ PUOLESTA TAI VASTAAN! Ota kantaa! Ole joko sen puolesta tai sitä vastaan! Perustelut voivat olla järkeviä tai järjettömiä – pääasia on, että esität johdonmukaisesti joko kielteisiä tai myönteisiä näkökohtia.

Jäsennä tekstisi! Yksinkertaisimmillaan jäsennystapoja on neljä: aikajärjestys tärkeysjärjestys vertailujärjestys ongelmanratkaisujärjestys Jäsentämällä tekstin kunnioitat lukijaa ja saat viestisi varmemmin oikealla tavalla välitetyksi. Muista huomioida konteksti!

jokaisen jakson YDINVIRKE! otsikko aloituskappale käsittelykappaleet lopetus on tärkeä osa tekstiä A J T U S UON I ALLEVIIVAA jokaisen jakson YDINVIRKE! si-dos-tus si-dos-tus

ydinvirke On yleensä muodoltaan väite tai toteamus – se ilmaisee jakson keskeisen asian tai näkökulman. Usein kappaleen alussa tai koontina kappaleen lopussa = Tärkeintä kuitenkin on, että ydinvirke on jokaisessa kappaleessa.

tukivirkkeet kuvaavat käsiteltävää asiaa antavat esimerkkejä tai lisätietoa perustelee mielipiteen tarjoaa selityksen arvioi ydinvirkkeessä esitettyä esittää päätelmiä

Kappaleiden perustyypit Erilaisia kappaleita voi kuvata muutamalla kuvaavalla kielikuvalla. porras: kappale kuvaa prosessin vaiheita. Sen virkkeissä on järjestystä osoittavia ilmauksia. vaaka: kappale tarjoaa rinnakkain eri näkemyksiä perusteluineen (toisaalta, päinvastoin, tästä huolimatta, verrattuna, kun taas, jne.)

3) ketju: virkkeen ajatus liittyy selvästi VAIN edelliseen virkkeeseen 3) ketju: virkkeen ajatus liittyy selvästi VAIN edelliseen virkkeeseen. Uudessa virkkeessä on jokin ilmaus, joka viittaa edellisen virkkeen puheenaiheeseen ja kytkee näin virkkeet yhteen. 4) pino: kappaleen alussa on väite, jota seuraa sen tueksi pinottuja perusteluja. 5) suppilo: viimeinen virke esittää päätelmän tai tiivistelmän edellä sanotusta.

jäsennyssuunnitelma Lue saamasi palaute peda.net -sivulta. Tee kommentiksi JÄSENNYSSSUUNNITELMA, josta näkyy jokaisen kappaleen ydinajatus. 1) aloitusjakso 2) 1. käsittelyjakso 3) 2. käsittelyjakso 4) jne. 5) lopetusjakso Nimeä suunnitelmaan järjestystapa, joka sopii aiheeseesi ja prosessitekstiisi.

Kirjoita havainnollisesti Tukivirkkeen tehtävä usein on antaa esimerkki, perustella tai vaikkapa selittää. Tarkat yksityiskohdat, nimet Aktiivimuotoiset verbit, joista tekijä näkyy

Synnytä mielikuvia ja tunteita. Kielikuvat, voimakkaat ilmaisut ja yhdistäminen lukijan maailmaan auttaa lukijaa hahmottamaan abstraktia aihetta.

Karta tasapaksua ilmaisua Voit välttää toistoa esim. parafraaseilla ja eripituisilla virkkeillä. Ne luovat rytmiä ja vaihtelevuutta tekstiin. Lukijan on helppo seurata tekstin ajatusjuonta.

Rakenna siltoja tekstin ulkopuolelle Kommentit ja omat pohdinnat, sekä linkit muihin teksteihin, ihmisiin ja maailman ilmiöihin tekevät tekstistä uskottavan. Osoitat laajan tietämyksesi aiheesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Erilaiset aloitustavat: Mene suoraan asiaan Kuvaile tilannetta, asiaa, esinettä, tunnelmaa Lainaa aiheeseen kuuluvaa sitaattia tms. Esitä kysymys tai väite Kerro omasta kokemuksesta Selkeä kappalejako (jaksotus, järjestystapa) on hyvän tekstin perusta. Muista siis ydin- ja tukivirkkeet! Alleviivaa tekstisi 1. version jokaisesta kappaleesta sen YDINVIRKE.

lopeta tekstisi tiivistykseen parannusehdotukseen, neuvoon väitteeseen, toteamukseen aloituskappaleessa käytettyyn esimerkkiin