SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

LUVALLISET POISSAOLOT
Oman äidinkielen opettajan näkökulma lapsen äidinkielen tukemiseen ja vanhempien kanssa tehtävään yhteistyöhön EDUCODE TAMPERE Samran Khezri.
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Katso Aitolasta lisää:
Suomi-Venäjä-Seuran Ankkuri-jäsenrekisteri
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Videon pikaopas Videopuhelun aloittaminen 1.Vie osoitin yhteyshenkilön valokuvan päälle ja napsauta kamerapainiketta. 2.Yhteyshenkilösi näyttöön ponnahtaa.
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Kielellinen tietoisuus ja sen tukeminen
Osallistumista tukeva mediakasvatus peruskoulussa
AITOLAN RYHMÄPERHEÄIVÄKOTI SADUTUSKOKEILUN KAUTTA KOHTI SADUTUKSEN TOIMINTAKULTTUURIA Helena Lindqvist Sadutus, dokumentointi, pienryhmä- ja teematyöskentely.
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
VUOROVAIKUTUS.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Kirje joulupukille By Eetu, Olli & Tuukka.
Tietokone asiantuntijan työvälineenä ICT01D Tietokoneen toiminta Juhani Merilinna.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Ops seminaari Askola.
Oulunsalon lukion ohje unohtuneen salasanan vaihtamiseen FIM-palvelussa (Microsoft Forefront Identity Manager) Sisältää ohjeet seuraaviin tilanteisiin:
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
Padlet Opettajan ohjeet
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Tämä on mun juttu – yrittäjyyskasvatusta alakoululaisille
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Tutkielman teko-ohjeet
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
TYÖHARJOITTELU.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
ESSEE.
Millainen oppija sinä olet?
Tietoa välittävä puheenvuoro
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Ohjeita kirjaesitykseen
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
Tavoitteen asettamisesta tasavertaiseen kohtaamiseen
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Jokaisella on sanottavaa
Granlund Manager, käyttöohje
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018.
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
10 HYVÄKSI KOETTUA KEINOA LOPPUUN PALAMISEN EDISTÄMISEKSI
SUMU RYHMÄ – SURUSSA MUKANA
Auttava keskustelu
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

SADUTUS Ruut Ruokonen 2013

Mikä?? Sadutus on kaiken ikäisten - erityisesti lasten - kuuntelua ja osallisuutta korostava työväline niin käytännön työssä, kehittämisessä kuin tutkimuksessakin narratiivinen menetelmä, jossa uusi satu tai tarina syntyy kertojan ja saduttajan välillä. dokumentointiväline myös lasten leikkiessä, musisoidessa tai tutkiessa ja opiskellessa

Miksi? Varataan aikaa lapsen, nuoren, aikuisen henkilökohtaiseen kuunteluun Antaa läheisyyden ja turvallisuuden tunteen kohtaamisessa Tapa käsitellä kriisiä, iloa, surua jne. Kutsuu puhumaan, kohtaamaan Voi olla arvioinnin väline, muttei jätä arvioinnin kohteena olemisen tunnetta

Näin sadutat Kerro satu (tai tarina). Kirjaan sen juuri niin kuin sen minulle kerrot. Lopuksi luen tarinasi ja voit muuttaa tai korjata sitä mikäli haluat.

KERRO SATU. ei muuta aloitusta KERRO SATU! ...  ei muuta aloitusta... Kehotus - ei kysymys, koska kysyminen ohjaa piiloviestillä vastauksen sisältöä ja pidättää vastuun aloitteentekijällä. Kehotus on avoin pyyntö, joka myös siirtää vastuun tekemisestä toiselle. (Riihelä, 1996, 2001) Lähtökohtaoletus on ettei kertomista tarvitse kenellekään erikseen opettaa, eikä kertoja liioin tarvitse saduttajan valitsemia virikkeitä. Kaikilla ihmisillä on sisäinen luovuuteen pyrkivä oma tarinamaailmansa. (Stern, 1992) 

MINÄ KIRJOITAN SEN YLÖS JUURI NIIN KUIN SINÄ SEN KERROT MINÄ KIRJOITAN SEN YLÖS JUURI NIIN KUIN SINÄ SEN KERROT.  Saduttaja kertoo olevansa valmis aktiiviseen kuuntelemiseen ja jakamiseen. Tulevan tarinan ensimmäinen kuuntelija ilmoittautuu. Tarina syntyy ensimmäisen kerran kertojan mielessä ja muuttuu yhteiseksi kun hän kertoo sen ääneen. Kolmannen kerran satu syntyy muuntuessaan puheesta kirjoitukseksi. Yhdessä tekeminen saa käsin kosketeltavan muodon. Yhteisöllisyyteen pyrkiminen on ihmisen perusominaisuuksia (Corsaro 1997, Riihelä 2000), ja sadutusmenetelmä tekee kahden ihmisen tavoitteesta yhdessä koetun tilanteen. Sadutuksen ohje muuttaa perinteistä kasvattaja-, opettaja- ja lapsisuhdetta. Lapsi vie ja aikuinen seuraa ja dokumentoi lapsen haluamalla tavalla. Saduttaja ilmoittaa hyväksyvänsä kertojan valitsemaa tapaa ilmaista itseään, mitään muuttamatta ja mitään lisäämättä. (Karlsson 2000). Menetelmä lisää lapsi- ja kertojakeskeisyyttä ja antaa uusia eväitä kuuntelevalle työn suunnittelulle. (Rutanen 2000). 

KUN SATU ON VALMIS, LUEN SEN SINULLE, JA VOIT KORJATA JOS HALUAT KUN SATU ON VALMIS, LUEN SEN SINULLE, JA VOIT KORJATA JOS HALUAT.  Lukiessa satu "ilmestyy" neljännen kerran, nyt kuuntelijan, saduttajan persoonallisuuden värittämänä. Kertojan, lapsen tuottama tieto muuttuu jaetuksi tiedoksi. Tekijänoikeus omaan tarinaan säilyy kertojalla koko ajan. Sadutusmenetelmä tuo myös näkyväksi tiedon dynaamista luonnetta. Henkilökohtainen tieto on esittäjän valitsemasta näkökulmasta aina oikeaa. Kuulluksi tuleminen omien kokemustensa kautta vahvistaa paitsi itsetuntoa myös ryhmäasemaa ja ryhmään kuulumista. (Riihelä 1991). Sadutusmenetelmällä on ryhmäännyttäviä vaikutuksia. 

Lähtökohtia Satu-sanan määrittelee kertoja tarinallaan Vapaus: ajatukset mielikuvituksen muodossa Sisäinen puhe ja hiljainen tieto näkyväksi Aito kiinnostus kertojan ajatuksia ja näkökulmia kohtaan Saduttaja ei määrittele lopputulosta, ei esiinny asiantuntijana vaan tasavertaisena yhteistyökumppanina Satu on vain yksi näkökulma, älä tee siitä johtopäätöksiä…

Lähteet http://www.edu.helsinki.fi/lapsetkertovat/Sadutus/sadutus_paa.htm Karlsson, L. 2003. Sadutus. Avain osallistavaan toimintakulttuuriin.P-S –kustannus: Jyväskylä.