ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Jalkapallovammojen ensiapu
Kari Nortunen, Jussi Kettunen, Riia Väyrynen, Emmi Korhonen
Ortopediaa.
Eero Hyvärinen, ortopedi Dextra Urheiluklinikka
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Katsotaan, sanoi lääkäri!
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Kotoa leikkaukseen Kysin malli 2010
HATANPÄÄN KANTASAIRAALA
POTILASTAPAUS I.
Ensiohjaus Päivi Salonen, Endoproteesihoitaja
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen, Tarja Räty Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Käden infektiot.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Fysiatria – monipuolinen erikoisala Jari Ylinen, dosentti Ylilääkäri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Fysiatrian erikoislääkäri Kivun hoidon ja kuntoutuksen.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
Sairaanhoidon toimialue, Fysiatria ja kuntoutus Arja Nummelin, osastonhoitaja, fysioterapeutti YAMK.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Senioreiden terveysresepti
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
Selkärankareuma ja liikunta
3-05 Liikunta.
Raajamurtumapotilaan fysioterapia
Fysioterapia tekonivelleikkauksen jälkeen
Selkärankareuma ja liikunta
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Esityksen transkriptio:

ORTOPEDINEN HOITOTYÖ

Ortopedia - luu- ja tukielinsairauksiin erikoistunut ki- rurgian ja lääketieteen ala. -kuuluu nivelten, luiden, lihasten, nivelsiteiden ja rustopintojen leikkaukset Tyypillisiä toimenpiteitä: nivelten tähystykset, murtumien korjausleikkaukset ja kipsaukset, välilevypullistumien hoito, nivelsiteiden korjausleikkaukset sekä lonkkien ja polvien keinonivelleikkaukset.

1.konservatiivinen hoito -Säästävillä ja rajoitetuilla menetelmillä annettu hoito, usein muu kuin leikkaushoito. Esim. Kunto- ja lihasvoimaharjoittelu. - Aktiivista, säännöllistä ja ohjattua harjoittelua. Esim. Kyykyt, lankutus, punnerrukset, leuanveto jne.

Kirurginen hoito (polven tekonivel)

Yhä useamman tuttavapiirissä on joku, jolle on asennettu lonkan tai polven tekonivel. Koko maailmassa tekonivelleikkauksia tehdään noin miljoona vuosittain. Suomessa asennetaan vuosittain lonkan tekonivel noin 5 000 potilaalle ja polven tekonivel noin 9 000 potilaalle. Leikkauksista kolme neljäsosaa tehdään yli 60-vuotiaille, joten väestön ikääntyessä toimenpiteiden määrä tulee lisääntymään, vaikka nivelrikon yleisyys ei ole lisääntynyt.

Iän mukana nivelrikko tulee lähes kaikille, mutta useimmille ihmisille siitä on vain vähäistä haittaa.   Polvinivelrikon merkittävimmät riskitekijät ovat: lihavuus, lihavuuden yleistyessä siitä on tullut yhä merkittävämpi polvinivelrikon aiheuttaja ikääntyminen perinnöllisyys synnynnäiset tekijät kasvukauden sairaudet Nivelreuma Muita riskitekijöitä ovat: polvinivelen vammat, kuten nivelensisäiset murtumat ja polven vakautta heikentävät nivelsiderepeämät. vuosikausia toistunut voimakas nivelkuormitus, esimerkiksi raskaan ruumiillisen työn yhteydessä, lisää nivelrikon vaaraa.

  Jos polvinivelessä on mekaanista virheasentoa, voidaan nivelrikon alkuvaiheessa harkita nivelen asentoa korjaavaa leikkausta eli osteotomiaa. Leikkauksessa sääriluun yläosaan tehdään osittainen katkaisulinja ja luu käännetään vähitellen oikeaan asentoon. Saavutettu asento tuetaan luuhun ruuveilla kiinnitettävällä levyllä ja luutumisen edistämiseksi laitetaan paikallinen keinoluusiirre. Toimenpiteellä voidaan siirtää mahdollista polven tekonivelleikkausta 5 - 10 vuotta eteenpäin.

Kun nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista, päivittäisiä toimia ja työtä tai nivelessä on leposärkyä, on syytä hakeutua lääkärille. Tutkimuksista lääkärin kliininen tutkimus on tärkein. Polvinivelrikon diagnoosi perustuu potilaan kuvaamiin oireisiin, lääkärin vastaanotolla tekemään tutkimukseen ja röntgenlöydöksiin. Leikkaus on iso toimenpide, jonka vuoksi perussairaudet tasapainoon, kuten diabetes ja verenpainetauti tupakointi lopetettava vähintään kuukautta ennen alkoholia vältettävä hampaat pitää hoitaa   Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa.

Tekonivelleikkaus tehdään yksilöllisen harkinnan mukaan, jos kipu ei ole muutoin hallittavissa eikä liikuntakykyä, elämänlaatua ja omatoimisuutta voida muilla keinoin ylläpitää. Leikkauksen tavoitteena on kivuttomuus, nivelen liikealueen lisääminen tai säilyttäminen ja yleisen liikealueen lisääminen. Tuhoutunut nivel korvataan leikkauksessa keinotekoisella nivelellä. Useat muut sairaudet ja potilaskohtaiset tekijät, mm. ylipaino ja tupakointi, lisäävät komplikaatioriskiä, ja ne on otettava huomioon leikkauspäätöstä tehdessä, mutta ne eivät välttämättä estä leikkausta. Tekonivelleikkaus yleensä huomattavasti kohentaa pitkälle edenneen nivelrikkoa sairastavan potilaan toimintakykyä. https://www.youtube.com/watch?v=Fny9kVEX_Cg