Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia."— Esityksen transkriptio:

1 NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia

2 Yleisyys Nivelreuma (Arthritis rheumatoides) on tulehduksellinen reumasairaus. Tavallisin puhkeamisikä on 60 vuotta, mutta sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Aikuisia nivelreumapotilaita Suomessa on noin Uusia sairastumisia todetaan Suomessa vuosittain keskimäärin 1700. Naisilla noin kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.

3 SYYT Aiheuttajaa ei tiedetä, mutta se kuuluu autoimmuunitauteihin.
Nivelreuma ei ole periytyvä tauti, mutta alttius sairastumiseen periytyy lievästi. Muita altistavia tekijöitä: tupakointi, ylipaino ja nivelten vammat.

4 OIREET Nivelreuma alkaa yleensä hitaasti oireiden kehittyessä viikkojen ja kuukausien kuluessa. Alkuvaiheessa oireilu voi olla epämääräistä väsyneisyyden tunnetta, lihassärkyjä ja lievää lämpöilyä. Myöhemmin kehittyy selkeämmin niveloireita: nivelten kipu, arkuus, turvotus, sekä punoitus ja kuumotus. Ensimmäisenä tulehtuvat usein pienet ja keskisuuret nivelet ja tyypillisesti symmetrisesti kummallakin puolella kehoa. Tyypillistä nivelreumalle on nivelten aamujäykkyys ja sen kesto riippuu tulehduksen voimakkuudesta.

5 Mitä nivelille tapahtuu?
Niveltulehduksessa nivelpussin sisäpintaa verhoava ohut nivelkalvo alkaa paksuuntua ja täyttyä tulehdussoluista samalla, kun sen tuottaman nivelnesteen määrä kasvaa. Nivel turpoaa, siinä tuntuu kipua ja sen liikelaajuus pienenee.

6 Joskus nivelreumaan voi liittyä myös keuhko-oireita ja erityisesti miehillä keuhkopussintulehdus saattaa olla nivelreuman ensimmäinen oire. Harvinaisempia reumaan liittyviä muita oireita ovat verisuontentulehdus.

7 Reuman vaikutus silmiin
Reumaa sairastavilla voi olla erilaisia ongelmia silmien kanssa. Iridosykliitti eli värikalvon tulehdus on "tyyppisairaus" reumapotilailla (punoitus ja valonarkuus silmässä). Sjögrenin oireyhtymä eli syndrooma on pitkäaikainen, tulehduksellinen autoimmuunisairaus, joka vaurioittaa kyynel-, sylki- ja sukuelinten rauhasia. Seurauksena on limakalvojen kuivuminen.

8 Reuman vaikutus hampaisiin
Reumapotilaiden on erityisesti huolehdittava myös hampaiden ja ikenien terveydestä. Reumapotilaalla syljen eritys on vähentynyt ja suu kuivuu herkemmin, mikä on suotuisa alusta bakteerikasvulle. Suussa olevat tulehduspesäkkeet voivat pahentaa perustaudin oireilua. Lääkkeistä siklosporiini voi aiheuttaa ikenien turvotusta ja useisiin lääkkeisiin voi liittyä tulehduksellisia muutoksia suun limakalvoilla.

9 DIAGNOSTIKKA Nivelreuman diagnosointi ei ole aina helppoa. Siksi on kehitetty ns. diagnostisia kriteerejä, joita voidaan käyttää apuvälineinä. Yhdysvaltain reumajärjestö on tällaiset kriteerit tehnyt. Mikäli seitsemästä kriteeristä täyttyy neljä ja kohtien 1-4 oireet ovat kestäneet vähintään kuusi viikkoa, nivelreuman diagnoosi on todennäköinen.

10 Nivelten aamujäykkyys, joka kestää vähintään tunnin ajan.
Lääkärin objektiivisesti toteamaa niveltulehdusta vähintään kolmella eri nivelalueella. Todettu niveltulehdus ranteen tai käden alueella. Symmetrinen niveltulehdus (tarkoittaen esim. molemmin puolin ranteiden tulehtumista). Reumakyhmyjä todettavissa. Koholla oleva reumafaktori. Röntgenkuvissa nähtävissä reumaan sopivia muutoksia.

11 Laboratoriotutkimukset
- PVK: anemia, Lasko (B-La) ja CRP on pysyvästi koholla. Reumafaktori on koholla Röntgenkuvaus (natiivikuvaus) Magneettikuvaus

12 HOITO Reuman hoitoon on käytettävissä useita sellaisia lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa itse taudinkulkuun eli reumalääkkeitä. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi metotreksaatti, sulfasalatsiini, hydroksiklorokiini ja leflunomidi (ei alle 18 v. lastenreumapotilaille). Reumalääkkeet rauhoittavat tulehdusta tehokkaasti ja pitkäkestoisesti ja vähentävät nivelten vaurioitumista. Ne eivät varsinaisesti lievitä kipua, mutta oireet vähenevät, kun tulehdus rauhoittuu.

13 Paikallishoito, eli kortisonin antaminen pistoksina tulehtuneisiin niveliin. Turvotus vähenee yleensä nopeasti, kipu hellittää ja liikelaajuus paranee. (käytetään esimerkiksi odotettaessa, että reumalääke alkaa vaikuttaa). Tulehduskipulääkkeet vähentävät kipua ja jäykkyyttä, myös rauhoittavat tulehdusta (esim. diklofenaakki, ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni). Biologinen lääke tarkoittaa valmistetta, jonka elävät solut ovat tuottaneet luonnollisista valkuaisaineista. Biologisia lääkkeitä käytetään yleensä silloin, kun perinteiset reumalääkkeet eivät ole tehonneet riittävästi. Esimerkiksi: Humira®, Remicade®, Kineret®.

14 Reumaleikkaukset Leikkaukset jaetaan kahteen ryhmään: ennalta ehkäiseviin ja korjaaviin leikkauksiin. Leikkaustekniikkana käytetään usein tähystysleikkausta ja pieniä toimenpiteitä tehdään paljon päiväkirurgisesti. Suuret toimenpiteet tehdään joko nukutuksessa tai selkäpuudutuksessa ja ne edellyttävät sairaalahoitojaksoa.

15 Ennaltaehkäisevät leikkaukset
Erilaiset puhdistusleikkaukset, joiden avulla nivel saadaan taas toimimaan. Tulehtuneet nivelkalvot poistetaan joko kirurgisesti tai kemiallisesti. Leikkaus tehdään useimmiten tähystämällä. Leikkauksen ansiosta nivelen liikearkuus ja turvotus vähenee ja myöhemmin niveleen kasvaa uusi nivelkalvo. Puhdistusleikkauksia tehdään usein polviin, nilkkoihin ja kyynärniveliin sekä pienempiin niveliin sormissa, varpaissa ja rannekanavassa, mutta ei juurikaan lonkkaniveliin.

16 Korjaavat reumaleikkaukset
Korjaavaa leikkausta käytetään niveleen, joka on vaurioitunut pysyvästi. Tällöin leikkaushoitona käytetään tekonivelleikkauksia sekä jäykistysleikkauksia. Jäykistysleikkauksen seurauksena nivel ei enää liiku lainkaan tai liikkuu rajoitetusti, mutta siitä tulee täysin kivuton. Tekonivelleikkauksessa vaurioitunut nivel poistetaan ja tilalle asennetaan keinomateriaaleista valmistettu nivel.

17 Lähteet www.reumaliitto.fi www.terve.fi https://hoidareuma.fi/


Lataa ppt "NIVELREUMA Elena, Marie, Natalia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google