Lissabonin sopimus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Euroopan unionin kansalaisuus
Advertisements

Euroopan Unionin perustuslaki ja Lissabonin sopimus EU:n tulevaisuuskonventti valmisteli sopimuksen EU:n perustuslaista Piti tulla voimaan jo 2006, mutta.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Kurssimarkkinointia Koulutuksen toiminta-alue/Sari Helminen1 Syksyn kursseilla on tilaa!
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
Ylemmät toimihenkilöt SOPIMUSMALLI HENKILÖSTÖN OSALLISTUMISESTA YRITYKSEN HALLINTOON 1. Sopimuksen tarkoitus Yritys Oy ja sen henkilöstöryhmät pyrkivät.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy / Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain uudistus työelämän näkökulmasta Xamk yt-neuvottelukunta
YHTEISKUNTAOPPIA EUROOPAN UNIONI. KOLME YHTEISÖÄ 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (1951) 2. Euroopan talousyhteisö (1957) 3. Euroopan atomienergiayhteisö.
EU-KURSSI EY - Euroopan Yhteisöt EU – Euroopan Unioni.
TUKIPYYNTÖ EVM:n rahoitustuen myöntäminen 1)Komissio ja EKP 2)Komissio ja EKP, mahdollisesti IMF:n kanssa 3)Komissio ja EKP, mahdollisesti IMF:n kanssa.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Kummina olet korvaamaton Suomen Lähetysseuran kummityö on kanava, jonka kautta voimme parantaa lasten asemaa ympäri maailmaa.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 EU:n PERUSSOPIMUKSET.
Tärkeimmät tehtävät 1. johtaa valtion keskushallintoa (ministeriöt) 2. käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja antaa asetuksia presidentin kanssa 3. valmistella.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Maataloustuotteiden jatkojalostus Marjatta Rahkio, LTK.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Kansalaisten Eurooppa
Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa
III Miten Euroopan unioni toimii?
Vallankumousten vuosi
Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
EDUSKUNTA
Suomen vaalit Suomessa äänioikeutettuja ovat kaikki yli 18-vuotiaat maan kansalaiset. Äänioikeus on yleinen ja yhtäläinen Äänioikeudesta ilmoitetaan kirjeellä,

EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
Brasilianjujutsu Brasilialainen jujutsu (BJJ) on brasilialaisten Helio ja Carlos Gracien judosta kehittämä kamppailu- ja itsepuolustuslaji, joka perustuu.
EDUSKUNNAN TEHTÄVÄT.
Euroopan unioni.
MITEN PÄÄTÖKSIÄ TEHDÄÄN : EU-LAIN VAIHEET
Lähtökohtana aktiivisuus
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Lukuvuosimaksutietotyöryhmän intro-kokous
Kansalaisten Eurooppa
Esteellisyys KA-työryhmissä
EUROOPAN UNIONIN OIKEUS
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Valmistelutilanne : henkilöstösiirrot ja liikkeen luovutus sote- ja maakuntauudistuksessa koskien muutosta
EUROOPAN UNIONIN OIKEUS
Saavutettavuusvalvonta
Rail Baltica – edellytys Suomen isoille liikennehankkeille
Maakuntatapaamiset Syksy 2018
Taloustorstai Kuntaliiton kysely hallitusohjelman ja kehyspäätöksen vaikutuksista kuntatalouteen SÄÄSTÖKYSELY Mikko Mehtonen.
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Esteellisyys KA-työryhmissä
Maksajavirasto maakuntauudistuksessa
Viestinnän työkalupakki
TUKIOIKEUKSIEN MITÄTÖINTI
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta
SUOMEN OIKEUSJÄRJESTYS
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Johdon valinnat 1/3 Pääjohtajan ja toimialajohtajat nimittää viraston käynnistymisvaiheessa valtioneuvosto ja hallintojohtajan ja oikeusturvayksikön päällikön.
TUOMIOISTUIMET.
Luonnos sääntömuutoksista Kehitysvammaisten Tukiliitto
Perheoikeudelliset palvelut
HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen Euroopan unionissa
Ideamuotoilun palautekyselyn tulokset
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Suomen ulkopolitiikan
YH9, yh1, teht.12 LAKIEN SÄÄTÄMINEN
Esityksen transkriptio:

Lissabonin sopimus

Euroopan unionin jäsenmaat allekirjoittivat Lissabonin sopimuksen 13 Euroopan unionin jäsenmaat allekirjoittivat Lissabonin sopimuksen 13. joulukuuta 2007. Sen jälkeen sopimus hyväksyttiin jokaisessa jäsenvaltiossa niiden omien perustuslaillisten säännösten mukaisesti. Lissabonin sopimus astui voimaan 1. joulukuuta 2009. Uuden sopimuksen tavoitteena on yksinkertaistaa ja selkeyttää unionin päätöksentekoa. EU:sta tuli oikeushenkilö, tämä tarkoittaa, että unioni voi ottaa ja saada oikeuksia ja velvollisuuksia kansainvälisissä sopimuksissa. Euroopan unionista eroaminen mahdollistui.

Kansalaisten oikeusturvan kannalta merkittävin uudistus on unionin perusoikeuskirjan muuttaminen oikeudellisesti sitovaksi. Perusoikeuskirjaan kuuluu kansalaisten perusoikeudet ja vapaudet, näin ollen kansalaiset saavat parempaa suojaa unionilta. Iso-Britannia ja Puola ovat poikkeus tähän asiakirjaan, sillä määräykset eivät koske niiden kansallisten viranomaisten toimintaa. Uusi uudistus on myös kansalaisaloite, joka mahdollistaa lakialoitteen tekemisen, aloitteessa pitää olla miljoonan eri EU-kansalaisen allekirjoitus, ja heidän täytyy olla eri maan kansalaisia.

Sopimusuudistuksen tuomia muutoksia Sopimuksen seurauksena EU:sta tuli oikeushenkilö, ja se saattoi liittyä ihmisoikeussopimukseen. Euroopan unionista eroaminen mahdollistui. Unionin päätöksenteko tehostui, sillä päätökset tehtiin määräenemmistöllä. Neuvoston määräenemmistöllä tekemien päätösten määrä lisääntyy huomattavasti, kun uusia politiikan aloja siirtyy määräenemmistöpäätöksenteonpiiriin. Iso-Britannia on varannut oikeuden jäädä tämän tehostetun yhteistyön ulkopuolelle oikeus-, sisä- ja sosiaaliasioissa. Parlamentin valta lisääntyi, se sai lisää budjettivaltaa. Muilla EU mailla velvollisuus auttaa jonkin laisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneen ”keinolla millä hyvänsä”, tätä velvollisuutta kutsutaan takuulausekkeeksi.

Äänivallan uudistus EU-maat äänestävät nykyisillä, Nizzan sopimuksen säännöillä vuoteen 2014 asti. Tämän jälkeen EU:n tehdessä päätöksiä aloilla, joilla sovelletaan määräenemmistöpäätöksentekoa. Enemmistön saavuttamiseen vaaditaan 55 % jäsenvaltioista ja 65 % unionin väestöstä. Suomen kokoisen jäsenvaltion suhteellinen painoarvo säilyy ennallaan Nykyisiä äänestyssääntöjä voidaan kuitenkin käyttää kevääseen 2017 asti, jos joku jäsenmaa niin vaatii.

Päätöksenteko Euroopan komissio, Euroopan unionin neuvosto eli ministerineuvosto ja Euroopan parlamentti ovat keskeisimmät toimielimet EU:n päätöksenteossa. Komissio valmistelee ja ehdottaa uutta lainsäädäntöä, mutta varsinainen päätöksenteko tapahtuu neuvostossa ja parlamentissa. Euroopan neuvosto edustaa jäsenvaltioita ja muodostuu jäsenvaltioiden ministeritason edustajista. Neuvosto tekee päätökset yksimielisesti tai määräenemmistöllä, äänestystapa riippuu käsiteltävästä asiasta, sopimuksen myötä päätöksiä tehdään yhä enemmän määräenemmistöllä. Neuvoston työtä valmistelee viikoittain kokoontuva pysyvien edustajien komitea eli Coreper. Yhteispäätösmenettelyä käytetään, kun tehdään säädöksiä jotka koskevat Euroopan kansalaisia parlamentin ja neuvoston kanssa. Säädöksissä käsitellään muun muassa maatalouden asioita, liikennettä sekä palvelujen ja tavaroiden vapaata liikkuvuutta EU:n alueella. Parlamentti päättää yhdessä neuvoston kanssa vuotuisesta budjetista.