Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ylemmät toimihenkilöt SOPIMUSMALLI HENKILÖSTÖN OSALLISTUMISESTA YRITYKSEN HALLINTOON 1. Sopimuksen tarkoitus Yritys Oy ja sen henkilöstöryhmät pyrkivät.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ylemmät toimihenkilöt SOPIMUSMALLI HENKILÖSTÖN OSALLISTUMISESTA YRITYKSEN HALLINTOON 1. Sopimuksen tarkoitus Yritys Oy ja sen henkilöstöryhmät pyrkivät."— Esityksen transkriptio:

1 ylemmät toimihenkilöt SOPIMUSMALLI HENKILÖSTÖN OSALLISTUMISESTA YRITYKSEN HALLINTOON 1. Sopimuksen tarkoitus Yritys Oy ja sen henkilöstöryhmät pyrkivät tällä sopimuksella lisäämään henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia yrityksen suunnittelua, päätöksentekoa, valvontaa ja kehittämistä koskevissa asioissa. Osapuolet näkevät tarpeellisena parantaa tiedon kulkua ja tiedon tasoa sekä päätöksenteon sisältöä. Lisäksi pyritään lisäämään yrityksen johdon ja henkilöstön keskinäistä vuorovaikutusta ja luottamusta, tarkoituksena kehittää työolosuhteita ja lisätä henkilöstön turvallisuuden tunnetta. Tässä tarkoituksessa henkilöstöllä on oikeus osallistua yrityksen liiketoimintaa, taloutta ja henkilöstön asemaa koskevien asioiden käsittelyyn yrityksen päättävissä, toimeenpanevissa, valvovissa ja neuvoa-antavissa hallintoelimissä. 2. Tavoitteet Tavoitteena on saada henkilöstön edustajat työskentelemään oman varsinaisen työnsä ohessa Yritys Oy:n hallituksessa ja johtoryhmissä niin, että johdon ja henkilöstön keskinäinen luottamus lisääntyy, konfliktit vältetään ja yritys ja sen eri toiminnot kehittyvät johdon ja henkilöstön yhteisesti asettamien tavoitteiden mukaisesti sekä henkilöstön asema ja työolosuhteet ovat turvalliset. Luottamuksellinen ja tavoitteellinen yhteistyö omistajan, yritysjohdon ja henkilöstön välillä lisää sitoutumista yrityksen tavoitteisiin ja parantaa siten kilpailukykyä. Se antaa mahdollisuuden henkilöstön työsuhteiden laadun ja jatkuvuuden kehittämiselle. Tavoitteena on myös luoda työskentelytapa, jolla asioiden valmistelu, suunnittelu ja päätöksenteko tapahtuu tehokkaasti ja toimeenpano ja seuranta toteutuu hyväksyttyjä menettelytapoja noudattaen. Henkilöstöedustuksen tulee niveltyä saumattomasti yhteistoimintamenettelyyn ja työehtosopimusjärjestelmän neuvottelujärjestykseen. 3. Henkilöstöedustuksen muoto 3a) Johtoryhmät Henkilöstö valitsee edustajansa kaikkiin Yritys Oy:n liiketoiminta- ja tulosyksiköiden johtoryhmiin niin, että kaikkien työskentelevien henkilöstöryhmien edustus toteutuu. Henkilöstön edustajien lukumäärän tulee olla kuitenkin vähintään kaksi jokaisessa johtoryhmässä. Edustajille valitaan kullekin henkilökohtainen varaedustaja.

2 ylemmät toimihenkilöt 3b) Hallitus (hallintoneuvosto) Henkilöstö valitsee Yritys Oy:n hallitukseen (hallintoneuvostoon) x jäsentä (vähintään 2), joista vähintään yhden tulee edustaa toimihenkilöitä. Edustajille valitaan kullekin henkilökohtainen varaedustaja. 4. Henkilöedustajan kelpoisuus Henkilöstön edustajan tulee olla työsuhteessa Yritys Oy:öön, täysivaltainen henkilö, joka ei ole konkurssissa tai liiketoimintakiellossa. Mikäli edustaja menettää kelpoisuutensa, eroaa tehtävästä tai on estynyt hoitamasta tehtävää, tulee henkilökohtainen varaedustaja hänen tilalleen siihen saakka, kunnes uusi varsinainen edustaja on valittu tai esteellisyys on lakannut. Henkilöstöedustajan esteellisyys tulee todeta yhteistoimintamenettelyssä. Jos esteellisyys todetaan pysyväksi, on henkilöstön ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin uuden edustajan tai varaedustajan valitsemiseksi. 5. Henkilöstöedustajan valintamenettely Yritys Oy:n ja henkilöstön välisissä neuvotteluissa sovitaan henkilöstön edustajien mandaateista. Henkilöstöryhmät sopivat keskenään henkilöstön edustajien valintamenettelystä. Ellei asiasta voida sopia, kukin henkilöstöryhmä voi asettaa ehdokkaansa ja valinta suoritetaan vaalilla, niin kuin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain 30 §:ssä on sanottu. 6. Henkilöstöedustajan toimikausi Henkilöstöedustajan toimikausi on sama kuin omistajien valitsemilla hallintoelimen jäsenillä. Johtoryhmien henkilöstöedustajien toimikausi on x vuotta (kuitenkin vähintään 2 vuotta). 7. Henkilöstöedustajan oikeudet ja velvollisuudet sekä käsiteltävät asiat Henkilöstöedustajalla on laissa mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta samat oikeudet ja velvollisuudet kuin omistajien valitsemilla saman toimielimen jäsenillä. Myös varaedustajilla on oikeus samassa laajuudessa kuin varsinaisilla edustajilla saada käsiteltäviä asioita koskeva aineisto ennakolta ja tutustua niihin ennen asioiden käsittelyä. Esteellisyydestä ja vahingonkorvauksesta on säädetty henkilöstöedustuslain 8 ja 9 §:ssä. Henkilöstön edustajat osallistuvat kaikkien Yritys Oy:n hallituksen ja johtoryhmien käsittelyyn normaalisti tulevien asioiden suunnitteluun, valmisteluun, päätöksentekoon ja toimeenpanoon, lukuun ottamatta henkilöstöedustuslain 9 §:ssä säädettyjä poikkeuksia

3 ylemmät toimihenkilöt Käsiteltäviä asioita ovat ainakin kaikki yrityksen liiketoimintaa, taloutta ja henkilöstön asemaa koskevat asiat, kuten budjetointi tulosseuranta tilinpäätös investoinnit yrityksen kehittämissuunnitelmat myynti/tilauskanta kehitysprojektit henkilöstösuunnitelmat koulutus- ja henkilöstön kehittämissuunnitelmat Henkilöstön edustajat voivat lisäksi tuoda käsiteltäväksi henkilöstön kannalta tärkeät asiat. 8. Salassapitovelvollisuus Keskinäisen luottamuksen lisäämiseksi on henkilöstön edustajien salassapitovelvollisuus määritelty henkilöstöedustuslain 12 §:ssä. Kunkin hallintoelimen kokouksessa tulee erikseen todeta asia, joka on sellainen yrityksen liike- tai ammattisalaisuus, jonka julkistaminen olisi omiaan vahingoittamaan Yritys Oy:tä, sen asiakkaita tai sopimuskumppaneita. Tällöin on sovittava, miten asiasta tiedotetaan ja miten sitä käsitellään henkilöstön kesken. 9. Asioista tiedottaminen Yritys Oy:n ja henkilöstön yhteistyönä laaditaan tiedottamisen yleissuunnitelma. Toimiala- ja yksikkökohtaisesti sovitaan tiedottamisen menettelytavat yleissuunnitelman mukaan. Henkilöstön edustajat tiedottavat käsitellyistä asioista omissa kokouksissaan sekä yhtiön tavanomaisia tiedotuskanavia käyttäen. Henkilöstön edustajilla on oikeus matkustaa toisella paikkakunnalle asioiden käsittelyn tai tiedottamisen vuoksi. Matkustamisesta sovitaan erikseen yksikön tai yrityksen johdon kanssa. 10. Työstä vapautus Henkilöstön edustajan työ, silloin kun hän osallistuu hallintoelinten kokouksiin tai valmistautuu niihin tai käsittelee asioita henkilöstöryhmien kanssa, luetaan Yritys Oy:lle tehdyksi työksi.

4 ylemmät toimihenkilöt Sen perusteella henkilöstöedustajalle annetaan vapautusta varsinaisesta työtehtävästään ansiota tai muuta etuutta menettämättä. Henkilöstöedustajalle osoitetaan sijainen varsinaiseen tehtävään silloin, kun hän hoitaa henkilöstöedustustehtäväänsä. 11. Perehdyttäminen ja koulutus Henkilöstön valitsemilla varsinaisilla ja varaedustajilla on oikeus saada hyvä perehdyttäminen tehtäväänsä. Yritys Oy kustantaa tarvittavan koulutuksen. 12. Henkilöstöedustajan työsuhdeturva Silloin kun henkilöstön edustajaksi on valittu joku muu kuin työsopimuslain 13 luvun 3 §:n mukainen luottamusvaltuutettu ja/tai työehtosopimuksen tarkoittama luottamusmies, on tällaisella henkilöstöedustajalla vastaava työsopimuslain 7 luvun 10 §:n ja alan työehtosopimuksen mukainen tehostettu irtisanomis- ja lomautussuoja. 13. Muutokset Tähän sopimukseen voidaan tehdä muutoksia yhteistoimintamenettelyn mukaisesti niin, että vähintään kaksi henkilöstöryhmää, jotka edustavat enemmistöä yrityksen henkilöstössä, kannattavat muutosta. 14. Voimaantulo ja irtisanominen Tämä sopimus astuu voimaan __.__._____, ja on voimassa toistaiseksi. Sopimus voidaan irtisanoa vuosittain kahden kuukauden irtisanomisajalla siten, että henkilöstön puolelta edellytetään vähintään kahden henkilöstöryhmän, jotka edustavat henkilöstön enemmistöä, olevan irtisanomisen kannalla. Se osapuoli, joka irtisanoo tämän sopimuksen velvoitetaan käynnistämään välittömästi neuvottelut uuden sopimuksen aikaansaamiseksi. Ellei uutta sopimusta solmita, Yritys Oy toteuttaa henkilöstöedustuslain tarkoittaman henkilöstöedustuksen niiden henkilöstöryhmien kanssa, joiden kanssa se on mahdollista. 15. Allekirjoittaminen Tämän sopimuksen allekirjoittajina ovat Yritys Oy ja sen eri henkilöstöryhmät. Henkilöstöryhmien puolesta sopimuksen allekirjoittavat luottamusvaltuutetut/luottamusmiehet tai henkilöstöryhmän valtuuttama edustaja.


Lataa ppt "Ylemmät toimihenkilöt SOPIMUSMALLI HENKILÖSTÖN OSALLISTUMISESTA YRITYKSEN HALLINTOON 1. Sopimuksen tarkoitus Yritys Oy ja sen henkilöstöryhmät pyrkivät."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google