24.10.2017 Pori Marko Jori.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Keski-Suomen ruokakulttuuri – nyt!
Advertisements

POHJOIS-SAVO
KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa
TL 4 -projektien työkokous Porissa
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
POHJOIS-SAVO
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla
Projektin nimi: Iso rinkeli
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
KESKI-SUOMEN KEHITTÄMISEN HAASTEET
©TNS 2013 Elintarvikkeiden ostaminen suoraan tuottajilta Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Job:
Teollisuustuotannon arvonlisäys Kanta-Hämeessä 1995–2016, suurimmat toimialat Etla:n alue-ennuste 2011– Tilastokeskus/SeutuNet.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Paikallistalous-hanke Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
TALOUDELLINEN VASTUU.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
RAVINTEIDEN KIERRÄTYS
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Kaupan merkitys kansantaloudessa
Tuotanto & liikevaihto
Laatu ammattikeittiössä
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Pk-yritysbarometri Syksy Pk-yritysbarometrin aineisto 2.
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju (KESTI) Suomen ympäristökeskus
SATAKUNNAN TALOUS 9 ● kesäkuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf)
POHJOIS-SAVO Pohjois-Savo on kauneinta Järvi-Suomea. Maakunnan 19 kunnasta kuusi on kaupunkia. Pohjois-Savo on väestömäärältään Suomen kuudenneksi.
Polar Shiitake Oy Kotikulmilta maailmalle. Itä-Suomen Siitake Oy Perustettu 1985 Liikevaihto 1999, mk kasvatusalustaa viikossa 350 kg sieniä.
SATAKUNNAN TALOUS 8 ● marraskuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Luonnonvarat ja elintarviketuotanto maakunnan innovaatiokärkinä -avauspuheenvuoro Helmiseminaari Yrityspuisto Futuria Marko Korhonen, maakuntajohtaja.
POHJOIS-SAVO
Maakuntien suhdannekatsaus 2017
Lähis-opas julkisille keittiöille
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Elinkeinoelämä ja yritystoiminta
Perttu Pyykkönen Pellervon Päivä
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Alkutuotannon arvonlisäys Etelä-Pohjanmaan seutukunnissa 2014
METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
Ajankohtaista elintarvikealalta
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
SATAKUNNAN TALOUS 6 ● marraskuu 2005 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2005
Paikallisesta ruokajärjestelmästä ruokaa ja energiaa Aamiaistilaisuus, MTK & AES-verkostot –hanke (YM), Knehtilän tila Agroekologinen symbioosi:
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
Aluetilinpito työlliset - bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - tuotos perushintaan.
Suoramyynnissä mahdollisuus
Eräiden viljelykasvien pinta-alat 2017
Metsäteollisuuden ympäristönsuojeluinvestoinnit vuosina
Paikallista ruokaa päivittäistavarakauppaan elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Ilkka.
Arvonlisäys toimialoittain Raahen seutukunnassa 2016
Etelä-Pohjanmaan seutukunnat Alkutuotannon arvonlisäys 2016
UKIPOLIS OY Uudenkaupungin, Laitilan, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan kuntien omistama kehittämisorganisaatio palvelemme Vakka-Suomen seutukunnan.
Tuotanto & liikevaihto
Kuinka marjanviljely kehittyy – mitä puutarhatilastot paljastavat?
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
Kylämatkailuseminaari
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Työpaikat toimialoittain Pyhäjoella 2016
Teollisuustuotanto Suomessa on painunut jopa vuoden 2009 alapuolelle
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Työllisyysrakenne ja työvoiman kohtaanto
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
Esityksen transkriptio:

24.10.2017 Pori Marko Jori

Satakunnan ruokaketjut tunnetuksi ja kasvuun Tiedonvälitys- ja viestintähanke Tuetaan kasvua tehokkaan viestinnän avulla Tuodaan osaamista ja tietoa toimijoille Saatetaan lähiruoan tuottajat ja valmistajat yhteen uusien asiakkaiden kanssa Sikses –työssä mukana Satakunnan parhaat eli ruokaketjun toimijat alkutuotannosta kuluttajan lautaselle sekä Pyhäjärvi-instituutti, Satafood Kehittämisyhdistys ja ProAgria Länsi-Suomi.

Ruoan tuotanto Satakunnassa Maatiloja on n. 3100, viljelypinta-alaa on yli 140 000ha Satakunnan hietamaat soveltuvat erityisen hyvin kasviksille ja juureksille Teollisuuden käyttämistä kasviksista kasvaa 75% Satakunnassa (punajuurista 73%, pinaatista 100%) Muita isoja kasveja ovat sokerijuurikas, herne, palsternakka, lanttu, valkokaali, porkkana ja avomaan kurkku Lisäksi Satakunta on vahvaa puhdaskauran tuotantoaluetta

Ruoan tuotanto Satakunnassa Elintarvikkeita jalostavia yrityksiä on yli 230, joista n. 200 on mikroyrityksiä Suuria, Suomen johtavia yrityksiä ja tuotemerkkejä on useita: HKScan/ Kariniemen kananpojat Länsi-Kalkkuna Kivikylän Kotipalvaamo Korpelan Lihajaloste Apetit pakastevihannekset ja ruoat Sucros Oy sokeri Saaroinen/ Hillot ja kastikkeet Mykora Oy ja Honkatarhat/ Champ ja Vihreä Keiju Porin Leipä Ullan Pakari Satamaito Paikallisia herkkujamme ovat kakko, lapskoussi, palvilihat, savukalat, nahkiaiset, ravut..

405 milj. € ja välillisesti 119 milj. € RUOKA-ala satakunnassa (Maatalous, elintarviketeollisuus ja -kauppa sekä ravitsemispalvelut) Knuuttila ja Vatanen (LUKE 2017): Selvitys ruokaketjun merkityksestä kansantaloudelle ja alueille Ruoka-ala tuotti Satakunnassa v. 2014 välitöntä arvonlisäystä 405 milj. € ja välillisesti 101 milj. €, osuus yht. 7,5 % alueen BKT:stä Satakunnan ruoka-ala maksoi veroluonteisia maksuja v. 2014 yht. 119 milj. € Elintarviketeollisuuden liikevaihdon kasvu 2010-2016 Satakunta: 12,1 % (kaikki alueen yritykset keskim. 1 %) Koko maa keskimäärin: 6,5 % Ruoka-ala työllisti v. 2014 välittömästi 11 612 hlö, välillisesti 1 589 hlö, Osuus työllisistä yht. 12,9 % (maan keskiarvo 11,7 %) Ruoka-ala toimialoittain Välitön työllisyys, Arvonlisäys, työllistä milj. € Maatalous Elint.teollisuus 4515 72 Ruoka-alan välittömät veroluonteiset maksut Palkansaajaverot maakuntaan 36 milj. € Palkansaajaverot valtiolle 15 milj. € Yritysverot maakuntaan 8 milj. € Yritysverot valtiolle 14 milj. € Työnantajan SOTU-maksut 46 milj. € Kaikki yhteensä 119 milj. € Satakunnan osuus Suomen ruoka-alan työllisistä on 4,6 % ja arvonlisäyksestä 4,4 % (väestöosuus 4,1 %). Elint.tukkukauppa 2573 175 Elint.vähitt.kauppa 265 18 © Saku Vähäsantanen 2017 Tilastokeskus 1939 63 Ravitsemispalvelut 2319 63 15.8.2017

Yritykset Satakunnassa

Mitä on Sikses parasta lähiruoka? Paikallista terveellistä hyvää makua! Alkutuotanto ja teollisuus kehittävät yhdessä koko ketjua ekologisesti kestävällä tavalla Eri tuotantovaiheiden sivuvirrat pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti Kiertotaloutta, ravinteiden kierrätystä ja puhtaan veden saatavuutta edistetään jatkuvasti Satakunta on Suomen monipuolisin ruokamaakunta ja meillä on ammattimaisimmat toimijat niin alkutuotannossa kuin jalostuksessakin

VIDEO Pyhäjärvi-instituutti Eura, puh. (02) 838 0600 toimisto@pji.fi www.pyhajarvi-instituutti.fi Satafood Kehittämisyhdistys ry Huittinen, puh. 040 183 9995 satafood.@satafood.net www.satafood.net ProAgria Länsi-Suomi Pori, puh. 020 747 2550 Info.lansi@proagria.fi www.proagria.fi/lansi VIDEO