Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf)"— Esityksen transkriptio:

1 1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf) kaksi kertaa vuodessa, kesä- ja marraskuussa, sis. mm. toimialoittaisen katsauksen liikevaihdosta, palkkasummasta, viennistä ja henkilöstömäärästä vain 5 kk:n viiveellä  Satamittari-aluetietopankki osoitteessa www.satamittari.fiwww.satamittari.fi  Satakunnan seutukuntien vuosittain päivittyvä kilpailukykymittaristo Satamittarissa  Tietopalvelut, monipuoliset tietokannat käytössä

2 2 Satakunnan talous -katsaus Satakunnan talous - nykytila ja lähiajan näkymät -suhdannekatsaus raportoi Satakunnan elinkeinoelämän kehitystä ja tilannetta toimi- aloittain. Katsauksessa kehitystä kuvaamaan käytetään ajan- kohtaista tietoa yritysten liikevaihdon, viennin ja palkkasumman kehityksestä. Satakunnan kehitystä verrataan maan keskiarvoon. Tietoaineiston viive on vain muutama kuukausi. Lisäksi katsauksessa on mukana erikoisteemoja, johon liittyviä artikkeleita katsaukseen toimittavat alan asiantuntijat. Katsaus julkaistaan kaksi kertaa vuodessa, kesä- ja marraskuussa. Katsauksen rakenne –Suhdannekuva: »yleinen talouskehitys »vienti (koko teollisuus, metsä- ja metalli) »työllisyys –Erikoisteemat (esim. OL3, Jämi, yritysten toimialoittainen tilinpäätös/menestystekijäanalyysi, seutukuntien kilpailukyky) –Toimialakatsaukset (jatkuu seuraavilla kalvolla)

3 3 Satakunnan talous -katsaus Toimialakatsaukset (sekä liikevaihto että palkkasumma, koko maa ja Satakunta): Koko teollisuus, Elintarviketeollisuus, Puu- ja paperiteollisuus, Kemikaalien sekä kumi- ja muovituotteiden valmistus, Metallien jalostus, Metallituotteiden valmistus pl. koneet ja laitteet, Koneiden ja laitteiden valmistus, Elektroniikka- ja sähkötuotteiden valmistus, Metalliteollisuus, Rakentaminen, Tukku- ja vähittäiskauppa, Majoitus- ja ravitsemis-toiminta, OSKE-ryhmä (vain Satakunta), Luovat alat, Liike-elämän palvelut ja kaikki toimialat yht. Palkkasumma (koko maa ja Satakunta): Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut ja Muu kulkuneuvojen valmistus (telakat) Vienti (koko maa ja Satakunta): –Metalliteollisuus, –Metsäteollisuus ja –Teollisuus yhteensä Henkilöstömäärän kehitys Satakunnassa seuraavista toimialoista: –Koko teollisuus –Rakentaminen –Palvelut –Kaikki toimialat yhteensä Kasvukatsaus liikevaihdosta kaikilta toimialoilta Satakunnasta

4 4 Satakunnan talouden alkuvuoden kehitys TEOLLISUUDEN TERÄVIN SUHDANNEHUIPPU OHITETTIIN SATAKUNNASSA VUODEN 2008 TAMMI–KESÄKUUSSA. USEAN AVAINTOIMIALAN, KUTEN METALLIEN JALOSTUKSEN JA METSÄTEOLLISUUDEN, LIIKEVAIHDON LASKI. RAKENTAMINEN JA PALVELUT JAKSOIVAT SUOTUISALLA KEHITYKSELLÄÄN YHÄ YLLÄPITÄÄ TALOUSKASVUA. TALOUDEN PALKKASUMMAN ENNÄTYSNOPEA KASVU VIITTAA TUOTANNON TASON OLLEEN ALKUVUONNA HUIPPULUKEMISSA. HENKILÖSTÖN KASVU ON JATKUNUT VOIMAKKAANA ETENKIN PALVELUISSA JA RAKENTAMISESSA, MYÖS TEOLLISUUDESSA MYÖNTEISTÄ KEHITYSTÄ. UHKAKUVANA OVAT FINANSSIKRIISIN VAIKUTUKSET MAAKUNNALLE ELINTÄRKEÄLLE VIENTITEOLLISUUDELLE.

5 5 Satamittari-verkkosivusto Satamittari-verkkosivusto osoitteessa http://www.satamittari.fi tarjoaa Satakuntaa kuvaavia tilasto- ja tutkimustietoja. Satamittari kuvaa ajan- kohtaisesti alueen elinkeinoelämän, väestön ja työmarkkinoiden kehitystä ja tarjoaa monipuolisesti Satakunnan kehitystä koskevaa pitkän ajan analysoitua tietoa. http://www.satamittari.fi Satamittarista löytyy myös kattavia kunta- ja seutukuntatietoja Excel-taulukoina ja ne sisältävät perustiedot kunnan elinkeinoelämästä, työmarkkinoista ja väestöstä.

6 6 Satakunnan seutukuntien kilpailukykymittaristo Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä on kehitetty Porin seudun aluekeskusohjelman rahoituksen turvin Satakunnan seutukuntien taloudellisen kilpailukyvyn mittaristo – kilpailukykytimantti ja kokonaiskilpailukykyindeksi – alueellisen kehitystyön tarpeisiin. Mittaristo ja sen vuosittaiset päivitykset antavat kuvan maakunnan seutukuntien taloudellisesta kilpailuasemasta ja sen kehittymisestä Suomen seutukuntien joukossa. Mittaristo on nähtävillä Satamittarissa. Kilpailukykytimantissa alueellisia kilpailukykyresursseja kuvataan kuuteen eri kilpailukykymuuttujaan perustuvilla osaindekseillä. Kilpailukykyvertailu on tehty kunkin muuttujan osalta Suomen kaikkien seutukuntien mediaaniin ja kymmeneksi kilpailukykyisemmän seutukunnan saamaan vastaavaan arvoon (TOP 10). Kilpailukykymuuttujat ovat työn tuottavuus, työllisyysaste, innovatiivisuus, koulutustaso, yritysdynamiikka ja teollisuusvaltaisuus. Muuttujavalinta perustuu yleiseen aluetaloustieteelliseen tutkimukseen ja mittariston käytettävyyden vuoksi tiiviiseen sidosryhmäyhteistyöhön. Maakuntamme seutukuntien kilpailukykyä kuvataan em. muuttujista muodostetulla kokonaiskilpailukykyä mittaavalla indeksillä.”

7 7 Satakunnan seutukuntien kilpailukykymittaristo Koko mittaristo on luettavissa osoitteessa http://www.satamittari.fi/sivu.asp?taso=1&id=64.

8 8 Tietopalvelut Toimitamme pyynnöstä Satakuntaa, sen seutukuntia ja kuntia koskevaa (talous)tietoa. Satakuntaa koskeva tilastotuotanto ja tutkimustoiminta antavat erinomaiset lähtökohdat toteuttaa maakuntaa koskevia tietopalveluja ja analyysejä. Käytössämme ovat monipuoliset tietokannat, joista tarvittava tieto löytyy nopeasti. Aihepiirejä voivat olla esimerkiksi tietyn seudun yritysten liikevaihdon kehitys, työllisyyden ja palkkasumman kehitykset, väestökehitys tai vaikkapa listaus tietyn toimialan yrityksistä esimerkiksi Ulvilassa. Saatavana on myös kaksi kertaa vuodessa päivittyvä listaus kunnan suurimmista yksityisistä työnantajista.

9 9 Yhteystiedot Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö puh. 050 520 0780 saku.vahasantanen@tse.fi http://www.satamittari.fi


Lataa ppt "1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google