Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuAnita Saarnio Muutettu yli 5 vuotta sitten
1
Paikallisesta ruokajärjestelmästä ruokaa ja energiaa Aamiaistilaisuus, MTK & AES-verkostot –hanke (YM), Knehtilän tila Agroekologinen symbioosi: Alkutuotantoa, ruoan jalostusta ja energiaa paikallisesti Juha Helenius, Helsingin yliopisto JAMK/Pasi_Piesanen_http://www2.amk.fi/mater/luonnonvara/Bioenergia/energiakasvit/data/toimenpiteet/kynto.html
2
Kiitokset Knehtilän maanviljelijä Markus Eerola
Lehtokummun puutarhuri Kari Koppelmäki Samsaran leipuri Peter Zukale Ympäristöministeriön RAKI-rahoitus Palopuron agroekologinen symbioosi-kehityshankkeelle YM:n jatkorahoitus AES-verkostot –hankkeelle yhteistyökumppanit ja tutkimusryhmän (HY, LUKE, Envitecpolis) jäsenet
3
Photo: Timo-Pekka Heima – www.flickr.com
Drawing: Rural Womens’ Advisory Organization
4
”elintarvikeketju” (food chain)
Panos-tuotanto Panos-tuotanto Taloudet / Kuluttaja Panos-tuotanto Kauppa Jätehuolto Panos-tuotanto Jalostus Jätehuolto Jätehuolto Alkutuotanto Kuljetus Jätehuolto Hävikki
5
Euroopan ruokaketjusuppilo: vertikaalinen ”arvoketju”
Asema arvoketjussa Toimijoiden lukumäärä Euroopan ruokaketjusuppilo: vertikaalinen ”arvoketju” Lähde: Poux et al Transition scenarios to agroecology in Europe: relevance and challenges of a fundamental contribution to the EU debate on agriculture and environment, IDDRI & European Forum on Nature Conservation and Pastoralism. Fig. 3.
6
Toivoton ja vaihtoehdoton ruokaketju?
7
rajat, joissa ruoantuotannon osuus on 50% tai enemmän
Ilmastonmuutos geneettinen monim. Biosfäärin toimintakyky tunnistamattomat toiminnallinen monimuotoisuus Maankäytön muutos Stratosfäärin otsonikato rajat, joissa ruoantuotannon osuus on 50% tai enemmän Ilmakehän aerosolikuormitus Makeanveden käyttö fosfori typpi Valtamerten happamoituminen Biokemialliset ainevirrat Steffen et al Planetary boundaries: Guiding human development on a changing planet. Science 347, No.6223
8
Toimijoiden lukumäärä
Asema arvoketjussa Toimijoiden lukumäärä Entä horisontaaliset arvot ja tavoitteet: ruoan alkuperä, maaseudut, yhteisöt, ruoan ekosysteemisyys?
9
"ruokakierto” (food cycle): ekologiseen kierrätysmaatalouteen perustuva tuotanto, lähiruoka, ruokapiirit, urbaani maatalous, agroekologiset symbioosit… Taloudet / Kuluttaja Kauppa Alkutuotanto Jalostus
10
Ruokakansalaisuus onko kuluttaja kuningas? - vai ”keisari ilman vaatteita”? yhteisöllinen vaikuttaminen: yhteisön arvot: sopimukset, instituutiot ruokapolitiikka!
11
Visio: ruoan "glokalisaatio” – paikallisten ruokajärjestelmien globaali verkosto
ekologinen ja taloudellinen tehokkuus paikallisuus: lähiruoka, paikallinen ruoka paikallinen oikeus oikeus omaan ruokaan paikallinen vastuu vastuu ympäristöstä ja luonnonvaroista sosiaalinen vastuu "oma lusikka pois toisen riisikulhosta" kierrätys: ravinteet kiertoon, ei "jätteitä” energiaomavaraisuus: bioenergia sopeutuvuus: "hajautettu ruokaturva" riskien hallinta: esim. ruokaepidemioiden riski
12
”Agroekologiset symbioosit”
1. Teollisen ekologian soveltamista ruoan tuotannossa Teollisen ekologian teoria: Yhden toimijan jäte ja hukkaenergia on toisen toimijan raaka-ainetta ja hyötyenergiaa Teolliset symbioosit: yritysten paikallisesta läheisyydestä tehokkuutta Ekotehokasta = kannattavaa!
13
”Agroekologiset symbioosit”
2. Enemmän kuin teollista ekologiaa: kestävää taloutta ja yhteiskuntakehitystä Paikallista ruokaa Alueiden ruokakulttuureja Maaseutu- ja aluekehitystä
14
”Agroekologiset symbioosit”
3. Kestävää ruoan ja bioenergia tuotantoa Kestävää maataloutta Taloudellista kannattavuutta yritysosapuolille Verkostoista toimitusvarmuutta Hajautetun tuotannon sietävyyttä (”resilienssiä”)
21
Monistettavissa selkeästi keskittyneelle ketjulle vaihtoehtoinen
ei vaadi vallankumousta vaatii mahdollistamisia: MMM:n, YM:n, KTM:n hallinnonalat mahdollistavaa politiikkaa kehittämisvaiheeseen: vihreät poikkeukset? tilausta heti: kunnalliset ruokapalvelut, paikalliset energiayritykset aluetaloudelliset edut?
22
OTA HANKETIEDOTE jatkohanke Palopuron AES-hankkeelle: Agroekologisten symbioosien verkostot: ravinne- ja energiaomavarainen alueellinen ruokajärjestelmä ( , YM RAKI-ohjelma) Johtava tutkija: Kari Koppelmäki, HY Hankekoordinaattori: Ari-Matti Seppänen, LUKE
23
Kiitos. Kuva: tiedebasaari.wordpress.com
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.