Mielihyvää vai riippuvuutta?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin lopettaminen
Advertisements

KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
”Jos olisin tienny, mikä helvetti siitä alkaa, niin en olis koskaan alottanu. Mutta en tienny. Kunpa muut tietäisivät.”
Riippuvuus tupakoinnista
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Terveystieto 7.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Mielenterveys s. 110 –
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Riippuvuus tupakoinnista
Alkoholi.
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
Toiminnalliset riippuvuudet
Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Riippuvuus eli addiktio
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
Netti ja peliriippuvuus Luku 18. Ota kantaa väitteeseen: Puhelin haittaa kanssakäymistä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Alkoholi, huumeet, liuottimet. Hermostoa lamaannuttava aine Vaikutus eri osiin eri aikana Aivokuori, kontrolli, moraali, nousuhumala Pikkuaivot, liikkeet.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Terveyden määritelmät
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Hermosolun rakenne ja toiminta
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
Syömishäiriöt 5.6.
Riippuvuudet.
Motorinen kehittyminen
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Päihdyttäviä paineita
Mielihyvä & Riippuvuus
TE1 riippuvuus Hurtig
Päihdyttäviä aineita.
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
8 Riippuvuus.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

Mielihyvää vai riippuvuutta? ”Mielihyvän kontrolli häiriintyy riippuvuuden kehittyessä”

Oletko itse riippuvainen? Sosiaalinen media Puhelin Liikunta Kaverit / perhe / tyttö- tai poikaystvä MISTÄ OLISIT VALMIS LUOPUMAAN ILMAN VIEROITUSOIREITA?

Välillä vaikeaa erottaa mielihyvä riippuvuudesta, vaikka … Yleensä mielihyvää tuottavat perustarpeiden tyydyttämiseen liittyvät arkipäivän asiat: nukkuminen, syöminen, juominen, lepääminen, liikunta jne. Riippuvuus on hallitsematonta ja pakonomaista tarvetta saada mielihyvää, normaalin olon saavuttaminen edellyttää tietyn toiminnan tai aineen tuottamaa nautintoa

Yleistä riippuvuuksista Nuorille riippuvuus syntyy nopeammin kuin aikuisille, sillä heillä aivojen kehitys on kesken. Riippuvuutta aiheuttavan aineen käyttö vahvistaa nopeasti aineesta saadun mielihyvän ”muistijälkeä” aivoissa. Nuori oppii käyttämään samaa ”reittiä”, eikä enää etsi vaihtoehtoisia tapoja (esimerkiksi ystävien seura tai liikunta) elämänilon ja nautinnon saamiseen. Muut myönteiset ”muistijäljet” jäävät näin syntymättä, ja riippuvuus alkaa muodostua. Tarvitaan myös riippuvuutta aiheuttava aine tai toiminto. Jos koskaan ei käytä päihteitä tai surffaa netissä, ei voi tulla päihde- tai nettiriippuvaiseksi vaikka olisikin saanut perintötekijöissään taipumuksen riippuvuuden syntymiseen.

Syitä riippuvuuksien taustalla: Herkkyys riippuvuuden syntymiseen periytyy Neurobiologisen näkemyksen mukaan mielihyvää tuottavat aineet ja toiminnat vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin -> dopamiinin eritys lisääntyy ja häiritsee normaalia tasapainoa Psykologinen näkemys korostaa oppimista. Miten ja mistä mielihyväkokemusta koetaan? Sosiaaliset kokemukset kotona / kaveripiirissä vahvistavat mielihyvän tavoittelua ja riippuvuutta

Riippuvuuksien syitä Riippuvuus mielletään usein yksilöiden ongelmaksi huomaamatta, että ilmiön syntyyn vaikuttaa myös yhteiskunta (traditioiden murtuminen, yksinäisyys, vieraantuminen ja tulevaisuuden perspektiivien supistuminen) Yhteiskunnan yleiset asenteet!!!

Tarina lääkeriippuvuudesta http://www.hs.fi/elama/art-2000002776968.html tai hakusanat HS Lääkkeiden väärinkäyttö (Lotan tarina) Miksi artikkelissa mainittu henkilö sai mielihyvää aineesta tai toiminnasta?

Päihteiden käytön eteneminen Kokeilukäyttö (hyvän olo tavoittelu) Satunnaiskäyttö (oppiminen) Viihdekäyttö (toleranssi kasvaa, vieroitusoireet) Ongelmakäyttö (juomaputket, sekakäyttö) Riippuvuussairaus -> aivomuutokset (pakonomainen käyttö)

RIIPPUVUUSKIERRE Päihde kiihdyttää mielihyväjärjestelmän dopamiiniviestintää Aivot oppivat himoitsemaan päihdettä Hermosto tasapainottaa päihteen aiheuttamia muutoksia keskushermostossa -> toleranssi kasvaa Mielihyväjärjestelmän turtuminen ja itsehillinnän heikkeneminen ylläpitävät riippuvuutta Vieroitusoireet syntyvät, kun keskushermosto ei saa ainetta, johon se on sopeutunut

Onko kyse aineellisesta vai toiminnallisesta riippuvuudesta? Shoppailuriippuvuus Peliriippuvuus Tupakkariippuvuus Amfetamiiniriippuvuus Someriippuvuus Liikuntariippuvuus

Riippuvuuden muodot Fyysinen riippuvuus syntyy, kun käyttäjän elimistö tottuu riippuvuutta aiheuttavan aineen läsnäoloon. Aineen katoaminen elimistöstä aiheuttaa eriasteisia fyysisiä vierotusoireita. Psyykkinen riippuvuus syntyy vahvasta tottumuksesta johonkin toimintaan tai jonkin aineen käyttöön. Toiminnasta syntyy vahva tapa, ja esim internetin käytön tai pelaamisen rajoittaminen tai lopettaminen on vaikeaa. Sosiaalinen riippuvuus syntyy siihen ryhmään ja sosiaaliseen tilanteeseen, jossa esim päihteitä käytetään.

Riippuvuus Alkoholin suurkulutus Netin liiallinen käyttö Fyysinen riippuvuus: miten ilmenee? Sosiaalinen riippuvuus: miten ilmenee? Psyykkinen riippuvuus: miten ilmenee?

Häpeä riippuvuudesta Riippuvuus herättää häpeää ja syyllisyyttä etenkin sellaisissa ympäristöissä, joissa yksilön itsehallintaa arvostetaan. Itsehallinnan pettäminen tuottaa huonommuuden tunteita, jotka saavat kyseisen henkilön kieltämään ongelmansa. Kun riippuvuutta pyritään salaamaan muilta, se jää helposti 'henkilökohtaiseksi ongelmaksi', johon ulkopuoliset eivät mielellään puutu, vaikka siitä tietäisivätkin.

Riippuvuuksien hoito Ihminen alkaa rehellisesti tutkia itseään ja tarkkailla, kuinka usein ja missä tilanteissa mielihalut heräävät. Uusia vaihtoehtoja on myös harjoiteltava riittävän pitkään, jotta ne vakiintuisivat. Yhden tai useamman tukihenkilön löytyminen lisää onnistumisen todennäköisyyttä. Hoitoon tai vertaisryhmiin osallistuminen ovat auttaneet monia.

Riippuvuudesta toipumisen vaiheet Esiharkinta: ongelman kieltäminen, ei muutostarvetta Harkinta: ymmärrys omasta tilanteesta kasvaa, kokeilua Valmistelu: vaihtoehtojen pohdinta Toiminta: elämäntapojen muutos Ylläpito: uuden elämäntavan ylläpitäminen -> mahdollinen retkahdus!

Peliriippuvuus = toistuva tai pakonomainen tarve pelata, mikä jatkuu ja lisääntyy vastoinkäymisistä huolimatta. Peliriippuvuus helppo salata! Pelaajalla usein ahdistuksen ja syyllisyyden tunteita Rahapelaamisesta aiheutuvat haitat: terveydelliset, taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat Nuorten rahapelaaminen: Yksilön elämäntyyli (päihteet / mielenterveysongelmat) Yhteisö malli (kaverien pelaaminen / kodin kasvatuskäytännöt) Yhteiskunta (rahapelikulttuuri ja asenteet pelaamista kohtaan, rahapelipolitiikka ja lainsäädäntö)

Harjoittelua – suunnitellaan loistava essee ”Peliriippuvuus: syyt, seuraukset ja preventio” -> parityönä käsitekartan (mallivastaus) laatiminen: Vastatkaa kaikkiin osioihin Tehkää täsmällinen luonnosvastaus, josta löytyy kokonaisin lausein tärkeät faktat Huomioikaa prevention eri tasot Käsitekartan keskelle määritelmä, mitä on riippuvuus ja peliriippuvuus