Onko tahto vapaa?.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristön analyysi
Advertisements

ELINIKÄISEN OPPIMISEN AVAINTAIDOT
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.
Vapaa Ohjelmisto.  Vapaa ohjelmisto on ohjelmisto jota voi käyttää, tutkia, muuttaa ja jakaa eteenpäin vapaasti.  FLOSS (Free / Libre Open Source Software)
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Aggressiontunne Luento nro 1..
Vihreä Väylä Havainnoista konsepti-ideaan
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Mediapsykologia Mitä ihmiset tekevät medialla ja mitä media tekee ihmisille? Rakentuu monen eri tieteenalan perustalle: psykologia, journalistiikka, retoriikka,
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Funktion jatkuva kohdassa x = x0 joss
Professional ethics in context – Institutions, images and empathy Tuukka Kivioja.
Katumuksen sakramentti
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Mitä filosofia on?. Viisauden rakastamista  Tulee kreikan kielen sanasta  Sokrateen luoma  Ajattelun, olemassaolon ja elämän perusongelmien ilmaisemiseksi.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
1 METAFYSIIKKA FI3 LAJM. 1.1 Mitä metafysiikka on? Kr. ta meta ta physika = luontoa käsittelevän jälkeen.
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Patio 1 1.
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Hannu Hätinen LAPE-kehittämispäivä
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
reaktio ärsyke valinnan vapaus vapaa tahto minätietoisuus omatunto
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Yksilön lyhyt historia
Onko vapaus mahdollista?
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Kysymyksiä fi tunnille
Metafysiikka kysymys SUBSTANSSISTA eli todellisuuden perusaineksesta
PERSOONALLISUUSPSYKOLOGIA
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
10 HYVÄKSI KOETTUA KEINOA LOPPUUN PALAMISEN EDISTÄMISEKSI
Täydellisen olion teologia
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
JEAN-PAUL sartren humanismi
Esityksen transkriptio:

Onko tahto vapaa?

Vapaus….. Oletko vapaa? Mitkä tekijät rajoittavat vapauttasi? Missä tilanteessa olet vapaa? Kun itse päätät tehdä jotain ja myös teet sen.

Onko tämä mahdollista…. ……………………………………………. jos kaikki on sattumaa? – Ei, koska maailman täytyy pysyä säännönmukaisena ainakin päätöksestä tekoon, että voisit sen tehdä. (Jos kaikki on sattumaa, yrityksesi nostaa kättä voi päätyä siihen, että jalkasi irtoaa.) Onko tämä mahdollista, jos kaikki on ennalta määrättyä? – Ei, koska päätöksesi ei ole omasi. (Sinun oli pakko tehdä se.)

Determinismi (kaikki on ennaltamäärättyä), fatalismi, indeterminismi mikään ei ole Vallassamme Indeterminismi äärimuodossa: mikään ei ole määrättyä (mihinkään ei voi vaikuttaa)

Oletko vapaa? Merkitseekö luonnon säännönmuk aisuus väistämättö myyttä ?

Inhimillinen vapaus…. Voitko valita elämällesi päämäärän tai tavoitteiden joukon? Pitäisikö sinun?

Eksistentialismi……. Ihmisen oleminen edeltää hänen olemustaan. • Ihminen määrittää itse oman olemuksensa ja tekee itsestään sen, mikä hän on. • Siten ihminen on tuomittu vapauteen.

Säännönmukaisuus…… • Jos maailma on täysin säännönmukainen eikä sisällä mitään ”yllätyksiä”, se on deterministinen. • Tällöin sanotaan, että kaikilla asioilla on syynsä ja samoilla syillä on aina samat vaikutukset. • Jonkinlainen säännönmukaisuus ja siten jonkinlainen determinismi on välttämätön oletus niin tieteessä kuin arkielämässäkin.

VAPAUS……………. Ihminen on osa maailmaa, joten maailman säännönmukaisuudesta ei välttämättä seuraa, että ihminen ei voisi vaikuttaa asioihin. • On vaikea ymmärtää, miten deterministisessä maailmassa voi olla sijaa vapaudelle. Uskoa, että kaikki on ennalta määrätty eikä ihminen voi vaikuttaa kohtaloonsa, sanotaan fatalismiksi.