Vaahtera.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
CYCNOCHES, CATASETUM Suku: CATASETINAE. Cycnoches – joutsenorkidea ’Swan Orchids’ Nimi tulee kreikan kielen sanasta ’Kyknos’ joutsen, ’Auchen’ kaula Noin.
Advertisements

MUSTANMEREN MATALAPAINEET
Historian ja äidinkielen yhteistyöprojekti 7. luokilla syksy 2012 Marja Haapalainen.
Tattari Fagopyrum esculentum.
Haapa Kuvauspaikka: Koulunpiha Kuvauspäivä:
Juolukka Tuntomerkit: Juolukka on varpu, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi, mutta tavallisemmin 30–50 cm korkeaksi. Yleensä kasvusto on helposti huomattavissa.
Muovi Malla & Clarissa.
ORKIDEAYHTEISTILAUS KARGE 2013
Puulajit Kirjassa kappale 2..
(alces alces) By Juha-Pekka Tervonen
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
Tavaliset puut Tornionlaaksossa
ORAVA.
Suomen yleisimpiä puulajeja. Säilyttää värinsä läpi vuoden.
Maatalous.
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Karhu on euroopan suurin petoeläin
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
Muovien kierrätys.
Liito-orava Pteromys volans.
Hirvi Alces alces On hirvieläinten heimoon kuuluva suurikokoinen nisäkäslaji, joka elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä Euroopassa ja läntisessä Aasiassa.
Lauri Jämsèn Henri Härme Joona Siren Joni Munukka
Ilmastonmuutos.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Lehtipuut ja pensaat Metsävaahtera Acer platanoides Heimo: vaahterakasvit (Aceraceae) Vyöhykkeet: I–IV(V) koko: m korkea koristearvot:
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Sarjatalvikki (Chimaphila umbellata) SLL, Etelä-Hämeen vuoden laji 2013 Heli Jutila FT.
Lehtikuusi. Tärkeimmät tuntomerkit Lehtikuuset voivat kasvaa yleensä metrin korkeuteen. Monilla lajeilla korkeus jää kuitenkin vain 6-20 metriin.
Hämeenkylmänkukka Pulsatilla patens.
Liito-orava pteromys volans
Liito-orava Jenna Muhonen 8a.
Tupakan uho ja tuho    .
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
Trooppiset sademetsät
Trooppiset sademetsät
Bonobo pan paniscus.
Nahkealehtinen kasvillisuus
Viinitarhan lannoittaminen perustamisen ja kasvun aikana
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
TUPAKKA KPL 23.
Kanahaukka.
Marja-Suomen Taimituotanto Oy
-Petolintu -Selkärankainen -Maailman suurin lintu
Lupiini Lupinus polyphyllus
Tammi.
JALAVA.
Vaahtera.
Tavi.
Kirjosieppo.
Tundra.
Kotihiiri
TAMMi (Quercus robur).
Vaahtera.
Levinneisyys Lehtikuuset kasvavat vaihtelevasti mutta parhaiten ne kasvavat rehevillä kasvupaikoilla.
Västäräkki.
Sinisorsa.
Riekko.
Räkättirastas.
Scania.
LEHMUS.
Jalkapallo.
Suomen vuodenajat syksy kevät kesä talvi.
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
Syväjuuriset kasvit.
Château de Fesles Cabernet Franc La Chapelle
Puutarhurille teollisesti merkittävä raaka-aine
Château de Fesles Cabernet Franc La Chapelle
Esityksen transkriptio:

vaahtera

Ulkonäkö ja ominaisuudet Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet Kasvaa 10–20 metriä korkeaksi. Latvus on leveän puolipallomainen Nopeakasvuinen puu, joka kukkii ennen lehtimistään keltaisin kukin. Liuskaiset lehdet värittyvät syksyllä keltaisiksi tai oranssinvärisiksi, joillakin jalostetuilla lajikkeilla jopa hehkuvan punaisiksi Runko on nuorena ruskeanharmaa ja sileä, vanhempana se muuttuu tummanharmaaksi ja kapeauurteiseksi Juuristo on tiheä, epäsäännöllinen paalujuuri jakautuu jo lähellä tyveä useaksi sivujuureksi ja pinnanmyötäisiä vaakajuuria on erittäin vähän

Käyttö Vaahteran käyttö on erittäin monipuolista Sopii tarkoituksiin, joissa tarvitaan lujuutta Sitä käytetään mm. työkalujen ja niiden varsien, työkalupenkkien, höylän tukkien, kiväärin tukkien, kävelykeppien, piipunvarsien ja -koppien, reen jalasten, kitaran otelaudan sekä viulujen valmistukseen Vaahteran mahlasta voidaan valmistaa vaahterasokeria ja -siirappia, jotka ovat hyvänmakuisia sisältämänsä omenahapon vuoksi Lehtiä voidaan käyttää erilaisiin askarteluihin, esimerkiksi kransseihin

uhat Eläimistä jänis syö metsävaahteran pieniä taimia ja aiheuttaa joskus suuriakin tuhoja, mutta vaahteralla esiintyy harvoin haitallisia kasvitauteja- ja tuholaisia

kasvu Aloittaa kukintansa aikaisin keväällä usein jo toukokuun lopussa ja lehdet puhkeavat samoihin aikoihin Lehdet avautuvat ennen muita jalopuita, ne säilyvät melko myöhään syksyllä puussa ja varisevat miltei samanaikaisesti Siemenet kypsyvät kesäkuun lopulla ja varisevat sekä itävät syksyllä Ei ole vaativa kasvualustan suhteen, mutta se ei viihdy niukkaravinteisessa eikä märässä maassa Pitää alueista, joilla on joki tai vesistö leudontamassa ilmaa Kylmillä savimailla metsävaahtera ei viihdy

lisääntyminen Metsävaahtera on yksikotinen, eli sama yksilö tuottaa sekä heteitä että emejä. Hede- ja emikukkien määrä vaihtelee vuosittain Usein kukat ovat ainakin toiminnallisesti yksineuvoisia, sillä niissä joko heteet eivät muodosta siitepölyä tai emiö on surkastunut Metsävaahtera on hyönteispölytteinen ja sitä pölyttävät muun muassa mehiläiset Siemenen leviäminen on tehokasta ja se leviää kaukolevintänä jopa 5 km:n päähän

Lähteet wikipedia, luontoportti Johanna 9A

levinneisyys maailmalla suomessa Sitä kasvatetaan laajalti luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolella Länsi- Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa Pääosin lehtimetsäalueella ja havumetsäalueen eteläosissa tavattava puulaji Lehtimetsävyöhykkeellä Euroopassa se on yksi jokametsän pääpuulajeista Metsävaahtera on luonnonvarainen puu Suomessa ja se lasketaan kuuluvaksi jaloihin lehtipuihin Se on yleinen myös istutettuna piha- ja puistopuuna Todelliset vaahterametsiköt on Suomesta hävitetty pellonraivauksissa ja jäljellä on vain yksittäisiä puita ja puuryhmiä