Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Liito-orava pteromys volans

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Liito-orava pteromys volans"— Esityksen transkriptio:

1 Liito-orava pteromys volans

2 Luokittelu Kunta : Eläinkunta Luokka : Nisäkkäät Pääjakso :
Selkäjänteiset Alajakso : Selkärankaiset Lahko : Jyrsijät Suku : Peteromys

3 Uhanalaisuus Suomessa liito-orava on uhanalaisuusluokaltaan vaarantunut. Vaarantunut tarkoittaa, että eläimen on riski kuolla sukupuuttoon tulevan 100 vuoden aikana. Vaarantumisen tekijät: Metsienhakkuut. Lisääntymispaikkojen ja levähdyspaikkojen hävittäminen. Suomessa vuonna 2006 oli arvioitu liito-oravanaaraita olevan noin Arviota pidetään silti liian isona. Maailmalla liito-orava on luokiteltu elinvoimaiseksi, mikä tarkoittaa, että laji on tunnettu ja eläinkanta on vakaa. Viro on Suomen lisäksi ainut Euroopan maa, jossa liito-orava esiintyy.

4 Evoluutio ja taksonomia
Liito-orava on jyrsijä Jyrsijöiden fossiileja on löydetty dinosaurusten sukupuuton jälkeen. Kaikilla jyrsijöillä on sama kantaisä. Liito-orava kuuluu taksonomiseen alalahkoon nimeltään Sciuromorpha. Samaan alalahkoon kuuluvat myös vuorimajavat ja unikeot.

5 Elintavat Liito-orava asustelee vanhoissa sekametsissä, joissa on lehtipuita sekä kuusia. Liito-orava on yöeläin ja se tykkää liidellä iltahämärissä ja yöllä. Yleensä liito-oravan näkee päivisin vain silloin, kun poikaset ovat pieniä. Liito-orava ei mene talviunille, mutta se saattaa silti nukkua kovilla pakkasilla parikin vuorokautta. Liito-oravanaaras saa vuoden aikana kaksi pesuetta. Liito-orava ei varsinaisesti pysty lentämään vaan se liitelee puusta puuhun. Liito-orava käyttää ravinnokseen lehtipuun lehtiä ja silmuja. Liito-orava tekee pesänsä yleensä haapaan. Pesä on kolomainen. Oravan tapaan liito-orava tekee monia pesiä eri puihin.

6 Tuntomerkit Pienempi kuin tavallinen orava Isot mustat silmät
Harmaa turkki Liitopoimu Litteä häntä Mahapuoli vaaleampi Kaulassa ja eturaajoissa pienet mustat viirut

7

8

9 Lähdeluettelo Kotimaanluonto opas (WSOY 2001)
Kaikki kuvat: orava&espv=2&biw=1920&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoA WoVChMIp-vp2pvoxwIVByZyCh3sYgJl Videot YouTubesta


Lataa ppt "Liito-orava pteromys volans"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google