Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tavaliset puut Tornionlaaksossa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tavaliset puut Tornionlaaksossa"— Esityksen transkriptio:

1 Tavaliset puut Tornionlaaksossa
Puukirja Tavaliset puut Tornionlaaksossa

2 Tuomi

3 Pihlaja Kasuaa kohta koko maassa mutta ei tunturissa
Kasuaa nuin m korkeaksi Lehti sisältää monta pienempää lehteä, useasti 15, jokka kasuavat parissa, mutta päässä oon vain yks lehti Kukat oon valkoset ja haisevat aika pahale Syksylä pihlajanmarjat oon punaset ja riippuvat isoissa rypähleissä Pihlajanmarjoja mennee syä mutta net oon kirmeät. Jos sekottaa sokkerin kans siittä tullee hyvä syltti eli sjele (gelé) Linnut tykkäävät marjoista ”Ei pihlaja kanna kahta takkaa” Jos oon paljon pihlajanmajoja niin tullee vähän lunta pruukathaan sanoa ”

4 Haapa Kasuaa koko Ruotissa tunturhiin saakka
Triivastuu valosessa mutta ei ylön märässä paikassa Haavan puu oon valkea ja pehmeä Saattaa tulla 100 vuotta vanhaaksi Saattaa kasuta 25 meeterin korkeuelle Haavasta tehthään tulitikkuja ja puukenkiä Jänis tykkää haavan parkista ”Se tärisee ko haavanlehti” pruukathaan sanoa jos joku pölkää niin ette se tärisee.

5 Koiju Kasuaa kohta koko Ruotissa
Lehti oon pieni, tummanvihreä ja kiiltävä Parkki oon valkea mustitten pilkuitten kans Puu oon kova ja sitkeä Käytethään mööpelhiin ja käsitöihin Paras polttopuu Koijuntuohesta tehthään käsitöitä Entisheen aikhaan tyhjenthiin koijun mahlasta ja juothiin sitä sen takia ette saa uusia voimia ja terhveyttä

6 Mänty Kasuaa koko maassa mutta ei tunturissa
Männyssä oon kävyt jokka kypsyvät joka kahen vuen päästä Ko puu oon niin kova siittä rakenethaan taloja ja mööpeliä Hako oon pitkä ja kasuaa parissa Mänty saattaa kasuta niin vanhaaksi ko 500 vuotta Se saattaa tulla 30 m korkeaksi Männynhaosta mennee keittää teetä

7 Kuusi Kasuaa koko maassa Triivastuu märissä paikoissa
Tavalisiin puu, puolet Ruottin puista oon kuuset Runko oon suora ja oksat kasuavat maasta latvhaan Kuusesta tullee hyvvää paperia Saattaa tulla 500 vuotta vanhaa Kuusen hako oon lyhy ja kasuaa yks ja yks 200 vuotta sitten alethiin othaan kuusen sisäle huohneishiin ja koristethiin kynttilöilä ja äpylillä Pihkasalva (käytethään haahvoin) 1 osa kuusenpihkaa 2 ossaa lamphaankuuta. ( entisheenaikhaan aputeekistä ) Keitä siihen saakka ette se vahteaa. Siilaa verkon/ vaaheen läpi klasipurkhiin. Jähytä ja säilytä klasipurkissa.

8 Raita Kasuaa koko maassa mutta ei tunturimaisemissa
Oon tavalisiin paijupenshaista Oon iso pensas eli pikkunen puu, harvoin korkeampi ko 15m Ko raita kukkii sen keltaset kukat loistavat kaukaa Naaras- ja koiraskukat kasuavat eri puissa Saattaa tulla korkeinthaan 50 vuotta vanhaaksi Puuta käytethään käsitöissä ”Raijan knuput puhkeavat jo varhain kevväilä ja sen hopeankiiltävät ”kissat” tirkkaavat framile”


Lataa ppt "Tavaliset puut Tornionlaaksossa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google