Tammi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P ERTTI YLÄMÄKI Virolahden ya. H YÖNTEISET Esitykseni aihe on hyönteisten anatomia ja elin tavat. Esittelen myös tunnetuimpia suomalaisia hyönteisiä.
Advertisements

Juuso Jonninen Eläinten kuvia.
Haapa Kuvauspaikka: Koulunpiha Kuvauspäivä:
Juolukka Tuntomerkit: Juolukka on varpu, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi, mutta tavallisemmin 30–50 cm korkeaksi. Yleensä kasvusto on helposti huomattavissa.
Tervetuloa kanssani keväiseen metsään!
ORKIDEAYHTEISTILAUS KARGE 2013
Puulajit Kirjassa kappale 2..
Suomenpystykorva Juho Kinnunen.
Mikä minä olen ? Minä olen suunnilleen 20 cm pitkä. Minun toiminto sopii kummallekin sukupuolelle. Minut voi löytää seisomasta, roikkumasta tai makaamasta.
Laskulaatikoissa on eläimiä piilossa. Osa eläimistä lähtee pois laatikosta. Laske, kuinka monta eläintä jää laatikkoon. Näpäytä oikeaa vastausta. Tehtävä.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
Metsätyypit ja metsätehtäviä
Sademetsä.
Myyttinen planeetta, jossa on joskus uskottu olevan elämää.
Kappale 1.
Kappale 4 Rantojen kasvillisuus kasvaa erilaisina vyöhykkeinä.
ORAVA.
Suomen yleisimpiä puulajeja. Säilyttää värinsä läpi vuoden.
POPULAATIOIDEN EKOLOGIAA
Maatalous.
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
0rava - Sciurus vulgaris
Karhu on euroopan suurin petoeläin
Liito-orava Pteromys volans.
Hirvi Alces alces On hirvieläinten heimoon kuuluva suurikokoinen nisäkäslaji, joka elää pohjoisella havumetsävyöhykkeellä Euroopassa ja läntisessä Aasiassa.
Lauri Jämsèn Henri Härme Joona Siren Joni Munukka
Laskulaatikoissa on eläimiä piilossa. Osa eläimistä lähtee pois laatikosta. Laske, kuinka monta eläintä jää laatikkoon. Näpäytä oikeaa vastausta. Tehtävä.
Komodonvaraani Varanus komodoensis.
Koralliriutta.
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
P OHJOISMAINEN LUONNONKUKKARETKI N OKIALLA
KURKI. TUNTOMERKIT KURJEN VARTALO ON PÄÄOSIN VAALEANHARMAA. SILLÄ ON MUSTA PÄÄ KAULAN YLÄOSA SEKÄ VALKOINEN POSKI. TAKARAIVOLLA KURJELLA ON PUNAINEN PALJAS.
Pienoispanda. Tämä eläin edustaa pesukarhujen perhettä. Se elää Kiinassa, Pohjois- Burmassa, Bhutanissa, Nepalissa ja Koillis-Intiassa. Se asuu vuoristoissa.
Kuva sivulta: LUMIKKO.
Sarjatalvikki (Chimaphila umbellata) SLL, Etelä-Hämeen vuoden laji 2013 Heli Jutila FT.
Närhi. Tuntomerkit Sen pääväri punaisenharmaanruskea. Närhen lento on epävarmaa ja hoippuvaa.
 MARJAT, HYÖNTEISET, VILJA, HUNAJA JA KALA.  karhu syö myös lihaa.
Hämeenkylmänkukka Pulsatilla patens.
TYÖRYHMÄ HILMA ILONA SAKU
Liito-orava pteromys volans
Liito-orava Jenna Muhonen 8a.
Ennakkotehtävät, tietoa ja jälkipuintia luokille
Suomen luonnon erityispiirteet
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Annisofia, Siiri ja Janika
Nahkealehtinen kasvillisuus
Pohjois-Suomen lentoasemat
Vompatti E-P Tarvainen.
SUOMALAISIA KASVEJA Venny.
Kanahaukka.
-Petolintu -Selkärankainen -Maailman suurin lintu
Haarapääsky Haarapääsky elää melkein koko elämänsä ilmassa.
JALAVA.
Vaahtera.
Tavi.
Kirjosieppo.
Tundra.
PAJU LINTU Max.
Vaahtera.
TAMMi (Quercus robur).
Vaahtera.
Levinneisyys Lehtikuuset kasvavat vaihtelevasti mutta parhaiten ne kasvavat rehevillä kasvupaikoilla.
Västäräkki.
Sinisorsa.
Riekko.
Räkättirastas.
ORAVA.
LEHMUS.
Esityksen transkriptio:

tammi

Metsätammi eli tammi Metsätammi on Jalo lehtipuu joka kuuluu pyökkikasveihin. Se kasvaa luontaisesti melkein joka puolella eurooppaa. Se on myös varsinais- suomen maakuntakukka.

Koko ja ulkonäkö Kun tammi on täysikasvuinen, sen kaarna on syväuurteista sekä väriltään ruskeaa. Sen latvus on kupumainen ja haarat ovat pitkiä sekä yläviistoon ja sivuille siirottavia. Sillä on pienet silmut ja lehdet ovat 10-15 cm pitkät ja ne levenevät tyvestä kärkeen. Suomessa tammi kukkii touko- kesäkuussa. Sen marja on kova, 2-3 cm pitkä pähkinä eli terho. Suomessa tammi kasvaa n. 10-20m korkuiseksi. Se voi olla jopa 8m leveä. Tammet elävät todella vanhaksi.

levinneisyys Tammi kasvaa melkein kaikkialla euroopassa. Muualla sitä kasvaa vain jossain paikoin turkissa ja iranissa. Suomessa se kasvaa lounaisimmassa osassa maata sekä etelärannikolla. Pohjoisemmassa Suomessa suurin osa tammista on viljelty. Tammi on jäänne entisajoilta, jolloin suomessa oli paljon lämpimämpää. Joskus sitä on kasvanut luontaisesti jopa oulun korkeudella. Kuusi on pienentänyt tammen levinneisyyttä.

elinympäristö Tammi kasvaa lehtomaisissa runsasravinteisissa metsissä. Tammi ei ole vaativainen kasvualustansa suhteen: Se voi kasvaa jopa savimailla. Turvemaassa se ei kasva. Puu leviää oravien, närhien, pähkinähakkien sekä hiirien ja myyrien avulla luontaisesti. Metsätammessa elää paljon hyönteisiä ja eläimiä. 500 hyönteistä on tammesta riippuvaisia ja monet linnut pesivät sen koloissa. Tammella on myös paljon juurisieniä.

käyttö Ennen tammea käytettiin lujuutensa vuoksi puulaivoissa. Nykyään sitä käytetään kovan, ruskean puuaineksensa takia huonekaluissa. Tammen terhot ovat ravinteikkaita, mutta pahoja ja siksi ne eivät sovi ihmisravinnoksi.

Ruusa 9a Lähteet: wikipedia