Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Koralliriutta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Koralliriutta."— Esityksen transkriptio:

1 Koralliriutta

2 Yleistä Koralliriutta on syntynyt kalojen erittämästä kalsiumkarbonaatista kiteytyneiden tukirakenteiden pitkän ajan kuluessa muodostama vedenalainen kasautuma. Riuttoja esiintyy eniten lämpimissä vesissä ja matalissa vesissä, mutta on myös kylmänveden riuttoja mm. Pohjois-Norjassa. (Røstrevet) Koralliriutoilla elää suuret määrät erilaisia eliöitä. Riuttoja voi esiintyä alueilla joissa meriveden lämpötila ei laske pitkiksi ajoiksi alle 18 asteen. Useimmat korallilajit viihtyvät asteen lämpötilassa.

3 Synty Uusi koralliriutta syntyy kun korallieläimen toukka pääsee uimaan sopivaan ympäristöön ja asettuu sinne paikoilleen ja alkaa kasvattaa kalkkirunkoa. Riuttoja muodostavat korallieläimet, etenkin kivikorallit, elävät yleensä n metrin syvyydessä. Korallien kalkkikivien jäänteet kasautuvat ajan kuluessa kasvuston alle, ja muodostaa siellä yhtenäisen rakennelman. Koralliriutat tarvitsevat kirkkaan ja matalan veden menestyäkseen. Riutat voivat kasvaa korkeutta vuosisadassa 0,5-2 metriä

4 Esiintyminen Suurin osa koralliriutoista esiintyy kääntöpiirien välisellä alueella, lämpimien merivirtojen alueilla. Suurimmat esiintymisalueet ovat Kaakkois-Aasia, Australia, Oseania, Punainenmeri ja Karibianmeri. Kylmänveden korallit viihtyvät syvällä 200m-1000m syvyydessä n asteisessa vedessä. Matalimmillaan kylmänveden koralleja on löydetty 40 metristä ja syvimmillään jopa 6300 metristä. Kylmänveden koralleja esiintyy Atlantissa, Tyynessämeressä, Intian valtameressä ja Välimeressä.

5 Uhat Suurin yksittäinen uhka koralliriutoille on ihmisen toiminta.
Saasteet, liikakalastus, laivaliikenne ja kalojen pyydystäminen akvaariokäyttöön syanidin avulla tappaa riuttoja eliöstöä. Ilmastonmuutos heikentää myös koralliriuttoja Merivesien likaantuminen ja saastuminen (laivojen öljyvuodot), vahingoittavat myös koralliriuttoja. Otsonikerroksen ohentuminen lisää ultraviolettisäteilyn määrää, mikä vahingoittaa tiettyjä eläimiä matalissa vesissä.

6

7 Lähteet Jesse Sippola ja Aleksi Virtanen


Lataa ppt "Koralliriutta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google