1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEMIA T1.
Advertisements

Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Kemiaa pyykinpesussa.
Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Aurinkomalli - rakenne, energiantuotanto ja kehitys Perustuotanto: protoneista heliumia (klikkaa vaiheet esiin):
S Ruoka ja terveys s
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Solun kemia BIOLOGIAN LAITOS, SEPPO SAARELA, 2010.
Bios 1: Eliömaailma 1 Happonen P, Holopainen M, Sotkas P, Tenhunen A, Tihtarinen-Ulmanen M & Venäläinen J (2011)
KEMIA lisämateriaalit
Kemiallinen reaktio Kohti uusia aineita.
1. lukion kemian kurssin toteutus Tavoite Opiskelijat *saavat käsityksen kemian mahdollisuuksista * innostuvat opiskelemaan kemiaa *oppivat havainnoimaan.
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
1 Kiinteät lipidipartikkelit Vaihtoehtoinen menetelmä liposomeille, emulsioille ja synteettisille polymeeripartikkeleille Koostuvat kiinteistä lipideistä,
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
KEMIA, seutukunnallinen, vuosiluokkaistettu Tampereen seutu.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
Hiilivedyt.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Solun toiminta tarvitsee energiaa
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
BI1 - Eliömaailma.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
Solu ottaa ja poistaa aineita
painotuslinjan esittely
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Eliöt rakentuvat soluista
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kemikaaleja kaikkialla
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
Ruoasta saatavat ravintoaineet
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Miten lihas tuottaa energiaa?
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Millainen luonnontiede kemia on ?
Lämpimästi tervetuloa Kumpulan tiedekampukselle!
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Esityksen transkriptio:

1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään luonnossa, laboratoriossa ja tietokonemallinnuksella Kemian symbolit, kaavat ja reaktioyhtälöt ovat kansainvälisiä

1.1 Kemikaaleja kaikkialla Kemikaali: kemiallinen aine, jonka rakenne tunnetaan ja se on nimetty rakenteen mukaan Kemikaali voi olla luonnosta löytyvä aine tai synteettisesti teollisuudessa tiettyä tarkoitusta varten valmistettu aine

Varoitusmerkit

Kodin kemikaalit Pesuaineet Kosmetiikka Peseviä ainesosia sanotan tensideiksi Emäksisyys tehostaa tensidien toimintaa Happoja käytetään esim. kalkkisaostumien liuottamiseen Liuottimena vesi, hiilivedyt tai alkoholit Kosmetiikka Teknistenlaitteiden palonesto aineet

Elintarvikkeet Tärkeimmät ravintoaineet: hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit Lisäksi vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet Bioaktiivisilla aineilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia Lisäaineille vaikutetaan esim. elintarvikkeiden säilyvyyteen, rakenteeseen, makuun ja väriin

1.2 Maailmankaikkeuden ja solujen kemiaa Maailmankaikkeuden yleisimmät alkuaineet ovat vety (n.70%) ja helium (vajaa 30%), muita alkuaineita on yhteensä vain pari prosenttia Ihmisessä yleisimmät alkuaineet ovat happi, hiili, vety ja typpi

1.3 Kemia yhteiskunnassamme Kemianteollisuus ry www.kemianteollisuus.fi