Kieli, kirjallisuus ja identiteetti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pysyneet ja pudotetut Katri Sarmavuori Verkkojulkaisu.
Advertisements

Toimintaohjeet opelle
MAT PÅ SVENSKA. TAVOITTEET oppilas yritetään saada innostumaan ruotsin kielestä arkipäivän tilanteiden ja kielenkäytön avulla oppilas oppii hahmottamaan.
YLIOPPILASTUTKINTO Ounasvaaran lukio TUTKINNON RAKENNE PAKOLLISET KOKEET Äidinkieli + 3 omaa valintaa TARKKA HARKINTA  Toinen kotimainen kieli*
YO-TUTKINTO  Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Tutkinto alkaa ja päättyy Alkaa ensimmäisestä osallistumiskerrasta ◦Jos aloittaa syksyllä 2016 jollain aineella,… …pitää pakolliset kirjoittaa viimeistään.
Kirsi Verkka POL Peruskoulujen ympäristöjärjestelmä Ympäristökartoitus 2005 > 2009 Ympäristöohjelma Toimenpiteet Seuranta ja arviointi.
Tietoturva ja tietosuoja Mikael Kivelä, kasvatustieteen laitos.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Kysely sosiaalisen median käytöstä
Arviointi osana oppimisprosessia
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS KAUHAVAN LUKIOSSA
Erilaisia ryhmäviestintä- tilanteita
Miten ryhmä toimii? Miten osallistun ryhmän toimintaan?
Luokkatunnit Toimintakulttuuri 4.2..
Viherlaakson lukio Kevät 2017
ÄIDINKIELI JA kIRJALLISUUS 1. KURSSI
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Lukion toisen vuoden kurssivalinnat
Arviointi ja vaikuttavuus
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Valma-koulutuksen mahdollisuudet
LUKU 3. Suomen kieli – oma kieli
Kaksoistutkinto Mäntsälän lukio.
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo- tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
TE1 Terveyden perusteet
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
Vanhempainilta -15 Keuruun lukio internetissä
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
AINEVALINTAINFO 1. ja 2. VUOSIKURSSI
Oppilaanohjaaja Sari Kuutsa-kettunen
OHJEITA MATEMATIIKAN YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
AI 4 Tekstit ja vaikuttaminen Opiskelija
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Kielitietoisuus.
Lukio.
KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI
ARJA VIROLAINEN Ruut Ruokonen 2013
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Lukutaito ja syrjäytyminen
PowerPoint-esitys korkeakoulujen opiskelijavalinnoista 2020-
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Kirjoitusviestinnän opinnot yliopistossa
Muutokset matematiikan opetuksessa
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
2. jakso syksyllä 2017 ÄI2, GE1, PS1, ENA1, KE1
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Toiselle vuosikurssille
Yläkoulun psykologia - Sinä olet ja minä olen
7lk valinnaisainepäivä
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Kouvolan Yhteislyseon
YO-TUTKINTO Kokelas on itse vastuussa siitä, että on selvillä yo-tutkintoon liittyvistä määräyksistä ja yo-kokeiden suoritusohjeista ja noudattaa niitä.
Luokat A Minna Mäkelä 19B Satu Mäkinen 19C Juha Käkilehto.
Nuorten kuuleminen Valtakunnallisen nuorisotyön ja –politiikan ohjelman valmistelu Materiaalin tuottaneet 1. vuosikurssin yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat.
Esityksen transkriptio:

Kieli, kirjallisuus ja identiteetti

Kurssilla tavoitteena ”On luoda yleiskuva suomen kielen sekä suomalaisen kirjallisuuden merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle”. On vahvistaa jo aiemmilla kursseilla opiskeltuja taitoja ja syventää niitä. Erityisesti keskitytään tekstitaitoihin, kuten erittelemiseen, argumentointiin, tulkintaan ja päättelemiseen, vertailemiseen, arviointiin sekä erilaisten tekstien yhdistelyyn.

Kurssin sisällöt Kieliaiheiset tekstit ja tehtävät: Suomalainen identiteetti Oma kieli ja sen merkitys Suomen kieli muiden joukossa Suomen kielen kehitys ja Mikael Agricolan merkitys Suomalainen kulttuuri

Kurssin sisällöt Perehtyminen suomalaisen kirjallisuuden vaiheisiin Suomalaisen kirjallisuuden varhaisvaiheet Suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajat, mm. Kivi, Canth ja Aho Suomalaisten kestosuosikit: Waltari ja Linna Nykykirjallisuuden edustajia

Puhetehtävät Kurssilla harjoitellaan erityisesti ryhmäviestintätaitoja: Rakennamme esim. tekstitaidon vastauksia ryhmänä Keskusteluja kirjallisuudesta, suomalaisuudesta jne.

Tekstinhuoltoa Huollamme kieltä omista teksteistä ja niissä ilmenevistä tarpeista käsin.

Kurssilla arvioitavat työt Tekstitaidon koe (kolme vastausta) Esseekoe Kirjallisuustehtävä Juhani Ahon Juha-romaanin pohjalta. Tehtävään yhdistetään draamaa ja elokuvaa, keskustelua ja kirjoittamista. Kurssilla arvioitavien töiden lisäksi kurssiarvosanaan vaikuttavat keskusteluihin osallistuminen ja muu tuntityöskentely sekä mahdolliset selittämättömät poissaolot

Abivuoden tavoitteen asettelua Mikä on tavoitteesi kevään äidinkielen yo-kirjoituksissa? >Aseta itsellesi selkeä pistetavoite sekä essee- että tekstitaidon kokeeseen. >Aseta tavoite yläkanttiin, mutta ole realistinen kykyjesi suhteen. Mieti, mitä sinun tulee tehdä tavoitteeseen pääsemiseksi? > Nimeä itsellesi ainakin kolme sellaista konkreettista kohdetta, joita aiot kirjoittamisessasi ja lukemisessasi kehittää.

A:n ja B:n kirjoittajien profiili Eräässä eteläsuomalaisessa koulussa laadittiin pari vuotta sitten listaus siitä, millaiset opiskelijat saavat todennäköisimmin yo-kirjoituksissa A:n tai B:n 1. Kaikenlaisen lukemisen vähyys 2. Median seuraamisen vähyys 3. Yleistietojen ihmeteltävä heikkous 4. Naiivi suhtautuminen asioihin 5. Välinpitämätön suhtautuminen äidinkieleen 6. Heikko kielioppipohja > jatkuu lukiossa 7. Äidinkielen valittujen kurssien vähyys 8. Työn jälki epäsiistiä ja huolittelematonta

Pienryhmäkeskustelu Tavoitteen asettelun jälkeen keskustelkaa pienissä n. 2-3 hengen ryhmissä seuraavista aiheista: Millaisia tavoitteita asetitte? Mitä olette valmiit tekemään arvosananne hyväksi? Missä tunnette olevanne äidinkielessä vahvoilla, missä heikoilla? Mitä haluatte tällä kurssilla erityisesti käsiteltävän? Millaista tukea ja apua toivotte opettajalta? Millaisia ajatuksia tuleva yo-koe teissä herättää ylipäätään?