Läpäisyn tehostamisohjelman tulokset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Läpäisyn tehostamisohjelman työseminaari Suunnitelma määrällisestä seurannasta Tampere
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Puh Powerpoint-esitys ammatillisesta koulutuksesta ja uusista opiskelijaksi ottamisen perusteista:
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Prosessiteollisuuden perustutkinto ja sen toimeenpano
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Läpäisyn tehostamisohjelman työseminaari Suunnitelma määrällisestä seurannasta Tampere
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma Missä mennään + viimeinen hankehaku.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Polkuja läpäisyn tehostamiseen- tavoitteista näkyviksi teoiksi KOKKOLASSA Sedu Seinäjoki ammattistartti.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Ajankohtaista ammatillisessa peruskoulutuksessa
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Ammattistartin seurannan keskeisiä tuloksia Seminaari
Joustava opintoketju Pohjois- Savossa –hankkeen loppuseminaari Tuula Peura Ulla Kekäläinen Joustava opintoketju Pohjois-Savossa.
Work Research Centre University of Tampere Toisen asteen koulutuksen läpäisemistä ja keskeyttämistä koskeva tutkimus Simo Aho.
POLKU-hanke ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
Ammatillinen koulutus muutoksessa Opetusneuvos Tarja Riihimäki
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Ajankohtaista tuloksellisuusrahoituksesta Suomen Oppisopimuskoulutuksen järjestäjät ry Lea Juhola.
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
A jankohtaisista ammatillisesta koulutuksesta! Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus.
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen OHJAUKSEN MITTARISTO.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Kuka keskeyttää ja miksi? Läpäisyn tehostamisohjelman seminaari Kuopio.
Work Research Centre University of Tampere Toisen asteen koulutuksen läpäisy ja keskeyttäminen: valikoituja tuloksia Simo Aho Ari Mäkiaho.
Näköaloja ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes Ammatillisen koulutuksen osasto Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Esityksen nimi / Tekijä Osaamista työpajoilta – Yksilöllisiä polkuja ja mahdollisuuksia suorit- taa ammatillisia opintoja.
Aikaa erilaisille oppijoille – Miten mahdollistaa joustavat opintopolut Katariina Alha W5W, Oulun yliopisto.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
DIGIJOUJOU Suomen ja ruotsin kielen joustava oppiminen ja ohjaus tulevaisuuden työelämän tarpeisiin Tavoite: Uusi digipedagogiikka, joustavat opintopolut.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Hyvinvoinnin edistäminen ammatillisessa koulutuksessa Tampere 27. 4
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Dialoog
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
VERTUe - Ohjaten ja vertaistukien ammattilaiseksi 11/2016 – 12/2017
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Nopso-työelämäryhmän näkemys nuoren joustavasta opintopolusta
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
lukion opiskelijoille vanhempaintilaisuuksissa
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
Ammatillisen koulutuksen reformi
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Esityksen transkriptio:

Läpäisyn tehostamisohjelman tulokset Loppuseminaari 1.12.2015 Opetusneuvos, ammatillisen perus- ja aikuiskoulutusyksikön päällikkö Esa Karvinen

Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma 2011–2015 Läpäisyn tehostamisohjelma pyrkii vähentämään ammatillisen koulutuksen keskeyttämistä ja parantamaan sen läpäisyastetta. Ohjelmaan on osallistunut valtakunnallisesti yli 30 hanketta. Yhteensä 16 milj. €. Hankkeita käynnissä 25 kpl, mukana 55 koulutuksen järjestäjää, 88 % ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärästä. Alueelliset levittämishankkeet käynnissä (4 kpl) vuonna 2015. Hankkeessa on tuotettu kattavasti laadullista ja määrällistä seurantatietoa ohjelman etenemisestä. Kaikki hankkeessa tuotettu tutkimus löytyy osoitteesta: http://www.lapaisy.fi/tutkimukset/

Eronneet koulutusaloittain

Perustutkintoja, joissa pienimmät eroprosentit

Perustutkinnot, joissa suurimmat eroprosentit

Eroprosentit koulutuksen järjestäjittäin

Eroprosentit eri ikäryhmissä

Läpäisy koulutusalan ja sukupuolen mukaan 2010–2013 Lähde: Ahola ym. Ammatillisen koulutuksen läpäisyohjelma. Turun yliopisto. 2015

Erityisopiskelijoiden keskeyttäminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Erityisopiskelijoiden eroprosentit koulutuksen järjestäjittäin

Opiskelijoiden näkemyksiä

Ryhmäyttäminen Opintojen organisointi Läpäisyä edistää Opettajat Laaja-alaisemmat koulutusvalinnat Työyhteisön hyvinvointi Työelämäyhteydet Varhainen puuttuminen poissaoloihin Digitaalisen oppimisen mahdollisuudet Ryhmäyttäminen Opintojen organisointi Opiskelija-asuntolat Yksilölliset opintopolut Joustavat siirtymät Luotsaaminen Huolenpito Alavalinnan ohjaus peruskoulussa

Yhteenvetoa tuloksista Seurannan tulokset osoittavat selkeitä kehittämiskohteita ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoiden läpäisyn tehostamisessa. Vaikka osa koulutuksen järjestäjistä on onnistunut vähentämään keskeyttämistä hankkeen aikana, ovat järjestäjien ja tutkintojen väliset erot edelleen suuria. Tulokset kertovat siitä, että läpäisyä heikentävät rakenteelliset ja toimintaympäristöihin liittyvät ongelmat ovat säilyneet ennallaan. Seurantojen mukaan hankkeessa luotu erinomaisia käytäntöjä. Enemmistö järjestäjistä oli sitä mieltä, että hankkeen aikana keskeyttämisiä on saatu vähennettyä ja läpäisy on parantunut. Ohjelma on antanut mahdollisuuden kehittää uusia innovaatioita, jotka olisivat jääneet tavanomaisessa hanketoiminnassa syntymättä. Valtakunnallisen läpäisyohjelman tärkeä vaikutus on siinä, että läpäisy aiheena ja kehittämiskohteena on noussut esiin ja siihen panostetaan oppilaitoksen kaikilla tasoilla.

Miten tästä eteenpäin? Uudet tutkinnon perusteet, osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys ja yksilölliset opintopolut – ovat oikeansuuntaisia muutoksia läpäisyn tehostamisen kannalta Opettajuuden muuttuminen Työelämäyhteyksien kehittäminen Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan Rahoitusjärjestelmän muutoksella voidaan tehostaa läpäisyä