16 Kotini on linnani s. 112-115.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Putkisaneerauksen kustannusarviot ja rahoitussuunnitelma
Advertisements

Mieti ennen kuin muutat
Tietoa asumisesta.
Asuintalovaraus ja rahastointimenettely
eläkkeensaajan asumistuki
Tiedotustilaisuus Antti Arjanne hallituksen puheenjohtaja
Asunnon vuokraaminen:
antajat.fiwww.suome nvuokranantajat.fi MITEN PARANNAN VUOKRATUOTTOA VEROMESSUT Hallituksen puheenjohtaja Antti Arjanne Suomen.
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Perusparannus seminaari
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
Sisäilmayhdistys ry Korjausvastuut1 TAUSTA  vastuut lainsäädännössä  AOYL  AHVL, LHVL  ongelman syy vaikuttaa vastuuseen  rakenteellinen vika  huono.
AS OY ULVILANTIE 11B Putkistosaneeraus
Taloyhtiön kuntotodistus
NY Menestyksen avaimet – oma talous hallussa!. Lisämateriaalia opettajan opaaseen: NY Menestyksen avaimet – Oma talous hallussa! Maksaminen ja ostaminen.
Asuminen ja asuntokauppa
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
Tyypillisiä terveyshaittoja
Anne Viita 1 Omakustannusperiaate vuokrataloissa Rantasipi Eden Nokia.
mahdollisuudet ja vaihtoehdot
PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p
HYVÄ VUOKRATAPA Kiinteistömessut Messukeskus, Hki Anne Viita pääsihteeri Vuokralaisten Keskusliitto ry.
antajat.fiwww.suome nvuokranantajat.fi MITEN LAADIN HYVÄN JA KESTÄVÄN VUOKRASOPIMUKSEN VEROMESSUT Toiminnanjohtaja Marina Furuhjelm.
VUOKRATAKUUPALVELU VUOKRANANTAJILLE
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
V Asuminen ja yksityistalous
Asunto ensin-periaate Asunto lähtökohta ja perusedellytys kuntoutumiselle:  asiakkaan ei tarvitse osoittaa asumisvalmiuksiaan ”ansaitakseen” asunnon 
Tekninen osasto Teknisen hallinnon ja suunnittelun yksikkö
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitto ry
AJANKOHTAISTA ASUINHUONEISTONVUOKRALAISTA ASUNTOMARKKINAILTA TURKU Lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitto ry.
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
Tila- ja asuntojaosto Seppo Kallio. Asunto-ohjelma Espoon Asunnot Oy pitää valtion tuella rakennetut käyttö- ja luovutusrajoituksista.
Irtisanomisaika Vastaus: Irtisanomisaika on yksi kuukausi.
Ehtookodon syntyvaiheet talvella 1970 Ajatus vanhusten asuinolojen parantamisesta heräsi Asikkalan Rotaryklubissa talvella Oli tiedossa, että melkoinen.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
Toimintaympäristö Asuntotuotanto Leena Salminen.
Урок 12 Любимые Петины места в Петербурге. 1. äskettäin / vastikään только чтоr Missä Pietarissa on parasta rullaluistella? Где лучше всего кататься.
Kuolinpesän oikeustoimet Perintö ja testamentti
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
PALOTURVALLINEN ASUMINEN KOHTI TURVALLISTA HUOMISTA!
Paras paikka asua –näyttely Kuopion korttelimuseo ALOITA Peli nuorille ensimmäiseen omaan kotiin muuttaville aikuisille OMAAN ASUNTOON MUUTTAMINEN.
Kohtuuhintainen asuminen Näin me sen teimme. Mediatilaisuus Samuli Joki.
Rahankäyttö vaatii harkintaa s Nordean viime marraskuussa (2011) julkistama tutkimus antaa osviittaa yleisistä suuntaviivoista: Viikkorahaa.
Kuluttajatarvitsee pankkia Kuluttaja tarvitsee pankkia s
Oma koti kullan kallis.
Sijoitusvaihtoehdot.
Raha s:
LAINA JA KORKO.
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
Asuntokuntien keskikoko kunnan asukasluvun mukaan 2016
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Vuokratulojen verotus
KOROT.
KOROT.
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Arvonlisävero Välillinen vero
Asumisinfotilaisuudet 22.2 ja
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
Sinulle – veroilmoitus verkossa
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
VUOKRASOPIMUKSET.
OMAKOTITALON SÄHKÖINEN VARUSTUS 2016
MAAN JA HUONETILOJEN HALLINTA
Asuntokuntien keskikoko kunnan asukasluvun mukaan 2017
KOROT.
Esityksen transkriptio:

16 Kotini on linnani s. 112-115

Kerros- ja rivitalot ovat taloyhtiöitä Asukkaat tarvitsevat taloyhtiön hallituksen luvan myös omien asuntojensa remontteihin, kun kyse on muustakin kuin maalauksesta ja tapetoinnista. Taloyhtiö vastaa muun muassa ikkunoiden, ulko-ovien ja wc-kalusteiden korjauksista ja uusinnoista. Taloyhtiö omistaa rakennuksen. Asunnon ostaminen tarkoittaa käytännössä taloyhtiön osakkeiden ostamista.  Osakkeita vastaan saa hallintaansa sovitun asunnon. Talon asioista päätetään kerran vuodessa yhtiökokouksessa. Siinä osakkeenomistajat valitsevat keskuudestaan myös taloyhtiön hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Taloyhtiö vastaa talon kunnossapidosta ja remonteista. Taloyhtiön kunnossapito ja lämmitys maksetaan yhtiövastikkeilla, joita osakkeenomistajat maksavat kuukausittain taloyhtiölle. 16 Kotini on linnani

Asumismuotojen vertailua Hankkimiskulut Omistusasunto Koko asunnon hinta + mahdolliset lainan korkokulut Vuokra-asunto Vain mahdollinen vuokravakuus (max. 3 kk:n vuokra) Asumisoikeusasunto 15 % asunnon hinnasta + mahd. lainan korkokulut Asumiskulut Omistusasunto Hoitovastike + osuus mahdollisista taloyhtiön remonteista Vuokra-asunto Vuokra Asumisoikeusasunto Käyttövastike (hoitovastike /15 % + vuokra / 85 %) Asumisturva Omistusasunto Hyvä: ei periaatteessa voida häätää. Vuokra-asunto Kohtuullinen: sopimus voidaan kuitenkin irtisanoa. Asumisoikeusasunto Hyvä: ei periaatteessa voida häätää. 16 Kotini on linnani

Mitä asuntoilmoitus kertoo? huone alkovi keittiö keittokomero tupakeittiö vaatehuone sauna kylpyhuone pesuhuone kodinhoitohuone wc parveke varasto tekninen tila autotalli OT: 4-5h, k, s, ph, khh, 2xwc, var, tek.tila, at, 112,0 m² KT: 2h, kk, kh, vh, p, 58,0 m² RT: 1h+tk+ ph + alk, 39,0 m² 16 Kotini on linnani

Vuokra-asumiseen liittyviä termejä Vuokralainen Vuokranantaja Vuokrasopimus Alivuokralainen Vuokravakuus Asukas. Henkilö, joka vuokraa toisen omistaman asunnon itselleen asumista varten. Asunnonomistaja. Henkilö, joka antaa omistamansa asunnon toisen käyttöön korvausta vastaan. Vuokranantajan ja vuokralaisen välinen sopimus. Siinä kerrotaan vuokran suuruus, vuokrankorotus-menettely, asunnon varustetaso ja muita ehtoja Vuokralaisen asuntoon ottama lisäasukas. Auttaa vuokralaista vuokranmaksussa. Alivuokraaminen voidaan kieltää vuokrasopimuksessa. Rahapantti. Vuokranantaja voi vaatia enintään kolmen kuukauden vuokran suuruista panttia esim. vuokran maksun laiminlyönnin varalta. 16 Kotini on linnani

Asuntoesimerkkejä Jyväskylän Savelasta 03/2015 ASP-tili 18 –39-vuotiaille ensiasunnonostajalle. Saa kaikista pankeista. Talletukselle maksetaan tavallista parempaa korkoa. Säästöaika vähintään kaksi vuotta. Kun säästää 10 % asunnon hinnasta, pankki lainaa loput. Valtio takaa lainan. Valtio maksaa osan lainan koroista, jos korko ylittää 3,8 %. Laina: 80% = 130 848 € Korko: 3% Laina-aika: 15 vuotta Lainakulut: 903,61 € / kk Asumiskulut yht.: 1118,06 € /kk Omistus 2h+k+s+p; 58,0 m² Hinta: 163 560 € Vastike: 214,45 € Vuokra 2h+kt+p; 58,0 m² Vuokra: 884,00 € / kk Ohjeita: Valkoinen ja musta kerralla näkyviin; sitten pikkuvihreä kerralla, sitten pikkusininen kertralla ja lopuksi isovihreä pohja ja otsikko+ 1. pallukka, kolme pallukkaa ja sitten loput kolme pallukkaa kerrallaan. Laina: 80 % = 20 041 € Korko: 3 % Laina-aika: 10 vuotta Lainakulut: 193,52 € / kk Asumiskulut yht.: 834,34€ / kk Asumisoikeus 2h+k+s+p; 59,0 m² Hinta: 25 052 € Vastike: 640,82 € 16 Kotini on linnani

16 Kotini on linnani

5. Vertaile vuokra- ja omistusasumisen hyviä ja huonoja puolia 5. Vertaile vuokra- ja omistusasumisen hyviä ja huonoja puolia. Kirjoita ne muistiin plussina ja miinuksina. + - Omistusasuminen Vuokra-asuminen + Asumisturva on hyvä. Ei vaadi suurta alkupääomaa. Voi tehdä remontteja vapaammin. Asunnon vaihtaminen on helpompaa eikä ole huolta asunnon arvon laskusta tai sen myynnistä. Mahdollinen lainanmaksu kerryttää omaisuutta. - Asumisturva ei ole yhtä hyvä kuin omistusasunnossa. Vaatii usein lainanottamista, ja kuukausikulut ovat pitkään vuokra-asumista suuremmat. Vuokran maksaminen ei kerrytä omaisuutta. Joutuu osallistumaan talon ja asunnon ylläpito- ja korjauskuluihin. 16 Kotini on linnani