Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ehtookodon syntyvaiheet talvella 1970 Ajatus vanhusten asuinolojen parantamisesta heräsi Asikkalan Rotaryklubissa talvella 1970. Oli tiedossa, että melkoinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ehtookodon syntyvaiheet talvella 1970 Ajatus vanhusten asuinolojen parantamisesta heräsi Asikkalan Rotaryklubissa talvella 1970. Oli tiedossa, että melkoinen."— Esityksen transkriptio:

1

2 Ehtookodon syntyvaiheet talvella 1970 Ajatus vanhusten asuinolojen parantamisesta heräsi Asikkalan Rotaryklubissa talvella 1970. Oli tiedossa, että melkoinen määrä vanhuksia asui heikoissa asuinoissa. Rotarit perustivat keskuudestaan vanhustentalotoimikunnan (Kalevi Soikkeli, Taisto Härmä, Veikko Kolehmainen, Heikki Kosonen ja Ensio Rapala), joka aloitti työnsä käymällä useissa kunnissa tutustumassa jo toiminnassa oleviin vanhustentaloyhdistyksiin ja kuntien toimesta rakennettuihin vanhusten asuntoihin. Ideaa lähti edistämään ennen kaikkea rotaryveli Kalevi Soikkeli. Hanketta toteuttamaan perustettiin 20.05.1970 EHTOO-KOTO RY- niminen yhdistys, joka siis tänä vuonna on toiminut 40 vuotta. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja oli rotareiden edustaja ja hallitukseen kuuluivat rotareiden lisäksi silloinen kunnanjohtaja sekä paikallisten pankkien johtajat, joista osa oli rotareita. Isännöitsijänä ja sihteerinä toimi aluksi paikallisen Kelan johtaja ja viime aikoina isännöinnin ja kirjanpidon on hoitanut OP- kiinteistökeskus. Kunta lahjoitti tontin. Hanke toteutettiin kolmessa vaiheessa. Ensimmäiseen taloon v. 1973 valmistui 24 asuntoa ja sen rahoitukseen saatiin aravalaina sekä paikallisten pankkien laina. Lisäksi kunta avusti hanketta 150 000 markalla.

3 Ehtookodon rakennusvaiheet Hakijoita oli jatkuvasti jonossa ja muutaman vuoden kuluttua päätettiin rakentaa toinen 27 asuntoa käsittävä talo. Rahoitus saatiin aravalainalla ja pankkien lainoilla. Kunta antoi lainaksi 200 000 markkaa 3 % korolla. Tämä velka on maksettu kunnalle. Asunnonhakijoiden jono ei kuitenkaan sanottavasti lyhentynyt, joten päätettiin rakentaa arava- ja pankkilainalla vielä 8 asuntoa käsittävä rivitalo.

4 Ehtookodon rakennusvaiheet Kolmessa vaiheessa toteutettu Ehtookodon rakentaminen päättyi yhdistyksen tontin tultua täyteen rakennetuksi. Talo 1 valmistui toukokuussa 1973, talo 2 lokakuussa 1981 ja talo 3 syyskuussa 1987. Rotarit hoitivat koko hankkeen rakennussuunnittelusta rakennusvalvontaan ja sen jatkohallinnointiin Rakennusten yhteiskustannus oli 4 362 000 markkaa. Vapaaehtoistyö oli tuottanut vanhuksille yhteensä 60 asuntoa, joista yksi on talonmiehen käytössä. Talonmiehelle on jokaisesta asunnosta hälytysnappi, jolla saa aina yhteyden. Vuokrat ovat Vääksyn alhaisimmat, vähän yli 6 euroa/neliömetri, koska hallintokuluja ei juuri ole, ainoastaan talonmiehen ja isännöitsijän palkat sekä kirjanpito.

5 Ehtookoto oli ykköskohteena RC Asikkalan 50 v- juhlavuonna 2005 Klubimme juhlavuonna 2004-2005 Ehtookoto oli jälleen ykköskohteenamme. Varustimme talon mahdollisimman täydellisellä hälytysjärjestelmällä. Asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi taloihin hankittiin yhdistyksen toimesta automaattinen palohälytysjärjestelmä. Raha-automaattiyhdistys antoi avustusta 70% kustannuksista. Rotaryklubi ja -piiri avustivat hanketta.

6 Rotareiden kiinteä yhteys Ehtookotoon jatkuu Ehtookoto kuuluu klubimme pysyvään ohjelmaan. Joka syksy viemme talon asukkaat linja-autolla retkeilylle ja tutustumaan johonkin lähiseudun nähtävyyteen. Joulun alla järjestämme taloyhtiön kerhohuoneessa asukkaille joulujuhlan.

7 Viimeisin Asikkalan rotarien aktiviteetti: EHTOO-KOTO RY sai talvella porrashissit kahteen porraskäytävään Rakennuksista kaksi on kaksikerroksisia. Ehtookodossa asuu yli 60 vanhusta joiden keski-ikä on yli 80 vuotta, osa on yli 90 vuotiaita. Heille monelle liikkuminen on hyvin vaikeata ja ulkoilu talojen yläkerrasta jopa mahdotonta. Hissien avulla saatiin asukkaille ulkoilu ja myös muu liikkuminen mahdolliseksi.

8 Asikkalan rotarien merkitys Ehtookodon hallinnossa EHTOO-KOTO RY:n hallitus: Puheenjohtaja (alusta asti) Kalevi Soikkeli, RC Asikkala Kari Kaaronen, RC Asikkala Yrjö Kalliokoski, RC Asikkala Risto Rapala, RC Asikkala Juhani Sundman, RC Asikkala Jari Laaksonen, pankinjohtaja Matti Hakala, pankinjohtaja emeritus Rotarien rooli on keskeinen Hallinto tehokasta Ei palkkioita Talkootyötä ~ 500 h/a

9


Lataa ppt "Ehtookodon syntyvaiheet talvella 1970 Ajatus vanhusten asuinolojen parantamisesta heräsi Asikkalan Rotaryklubissa talvella 1970. Oli tiedossa, että melkoinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google