Makupaloja monikulttuurisesta toiminnasta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÖYDÄ OMA TAPASI AUTTAA Osaa auttaa, osaa pelastaa.
Advertisements

LÖYDÄ OMA TAPASI AUTTAA Punaisen Ristin viikko Osaa auttaa, osaa pelastaa.
Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
TEKOJA JA TEKIJÖITÄ ! Seniorivuosi 2013 Suomen Punaisen Ristin seniorivuosi 2013.
Ystävän avulla apua yksinäiseen arkeen
Onko yhden ihmisen teoilla merkitystä?
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
HTK-opiskelijoiden aloitustapaaminen Hämeenlinna HTM Riina Keskinen.
Punaisen Ristin kansainvälinen nuorisotoiminta
Nuorten vapaaehtoisten rekrytointi
Järjestö- ja nuorisotiimi Vapaaehtoisen rooli Punaisessa Ristissä.
Tunnemmeko jäsenemme? Järjestöpäivät Etappi 1: Rekrytointi.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
LIONS INTERNATIONAL LEO MONINKERTAISPIIRI 107 SUOMI LEO MULTIPLE DISTRICT 107 FINLAND * Yhdessä haasteisiin * * Tillsammans inför utmaningar.
Vapaaehtoisen polulla
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Kasvatamme uutta auttajien sukupolvea Suomen Punainen Risti Lasten turvallisuuden edistäminen SPR:ssä.
LÖYDÄ OMA TAPASI AUTTAA Sydäntalvi – Suomen sydämellisin valmiusharjoitus Lauantaina klo
Punaisen Ristin nuorisotoiminta
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
Nuoren turvapaikanhakijan polku Pudasjärvellä
Suomen Punaisen Ristin toimintalinjaus
Kysely OSAKOn Going Abroad -päivien yhteydessä Bastian Fähnrich, : N = 35 opiskelijaa (Oulainen 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu)
Kasvatamme uutta auttajien sukupolvea Suomen Punaisen Ristin nuorisotoiminta.
Käyttöohje: Kuinka liittyä osastoon. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
PrePets 2015 Kauniainen - Helsinki - Mäntsälä. TITLE | 2 PRESIDENTIN “10 KÄSKYÄ” PrePets –
Makupaloja monikulttuurisuudesta 2015 Makupaloja monikulttuurisuudesta Suomen Punainen Risti.
2016 TURVAA JA SUOJAA Kuva: Katri Naukkarinen Turvapaikanhakijat tarvitsevat suojaa ja turvaa 2016 Kuva: Jussi Vierimaa.
Vapaaehtoistoiminta Suomen Punaisessa Ristissä Tulijan tukena pikakoulutus.
Vapepa tutuksi VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU – OSAAVIEN AUTTAJIEN VERKOSTO.
TULE MUKAAN Suomen Punainen Risti / Päihdetyö , Vapaaehtoisuuden Innopaja Päihde- ja mielenterveyspäivät.
ÄKKILÄHTÖ MINKÄ YHDEN TAVARAN SINÄ OTTAISIT MUKAASI?
Tampereen Tyttöjen Talo. TAUSTAA: Tyttöjen talon toiminta käynnistyi keväällä 2004 Tyttöjen Talo on osa Setlementti Naapurin toimintaa Toimintaa rahoittaa.
MITÄ PARTIO ON? Kavereita - Yhdessä tekemistä - Kaikille avointa - Vapaaehtoistoimintaa.
Punaisen Ristin kummiluokkatoiminta
Kotoutumisen kaari.
Suomen UNICEFin vapaaehtoistoiminnan kysely 2017
VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU – OSAAVIEN AUTTAJIEN VERKOSTO
Jäsenhankinta 2017.
Ryhdistä yhdistystä treffille: Mitä yhdistystoiminta on?
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
VAPAAEHTOINEN PELASTUSPALVELU – OSAAVIEN AUTTAJIEN VERKOSTO
Julkisuuskuvatutkimus
Kotouttamisen osaamiskeskuksen järjestöavustus 2016
D-piirin lionspinssiviikko
Rasisminvastainen kampanja
Lions tietoa uusille jäsenille
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys

Mitä vapaaehtoistoiminta on. Millainen vapaaehtoinen sinussa asuu
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Jäsenhankinta ja –huolto 2018
Makupaloja monikulttuurisuudesta
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Jäsenhankinta ja –huolto 2018
Suomen Punainen Risti Varsinais-Suomen piiri
Valmius: Tehokas auttaminen kotimaassa
Osallistu – Jäsenhankkijaryhmä Mikä on Jäsenhankkijaryhmän idea!
Oma osaston käyttöön! Esityksen tavoitteena:
DIGIVAPAAEHTOISEKSI PUNAISELLE RISTILLE?
Jäsenhankinta ja –huolto 2019
Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri
Vapaaehtoistyö osana opintoja
Esityksen transkriptio:

Makupaloja monikulttuurisesta toiminnasta Suomen Punainen Risti

Suomi muuttuu – ja me Suomessa asuu aikaisempaa enemmän muualta muuttaneita Suomalaiset matkustavat entistä enemmän maailmalla Ennakkoluulot, vihamielisyys ja pelko koventavat asenteita ja vihapuhe velloo erityisesti netissä Kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi Millaisessa Suomessa sinä haluat asua? Suomi on vastaanottanut pakolaisia vuodesta 1973. Turvapaikanhakijoiden määrä on ollut vuositasolla maltillinen, 1500-6000 ihmistä vuodessa. V. 2015 turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi nopeasti ja heitä tuli Suomeen yli 32 000. Vaikka moni saa kielteisen oleskelulupapäätöksen, kuitenkin n. 40% tulijoista jää Suomeen.

Punaisen Ristin kautta voit toimia ja ottaa kantaa moniarvoisen asuinympäristön puolesta Tarjolla on mm: Ystävätoimintaa Toimintaa vastaanottokeskuksissa Suomen ja ruotsin kielen kerhoja Läksykerhoja (LäksyHelpit) Rasisminvastaista toimintaa Kansainvälisiä klubeja Monikulttuurisia leirejä Asumisaputoimintaa Vapaaehtoiset perehdytetään heitä kiinnostaviin tehtäviin. Kursseja ja perehdytysiltoja järjestävät SPR:n piirit ja osastot eri puolilla Suomea.

Ystävätoiminta – ystävänä maahan muuttaneelle Kontakteja suomalaisiin, ystäviä, vertaistukea Punaisen Ristin ystävän kautta tulija saa uusia kontakteja, laajentaa omia verkostojaan uudella paikkakunnalla ja mahdollisuuden harjoitella uuden kotimaan kieltä Ystävänä annat aikaasi ja tietämystäsi omasta kielestä ja kulttuurista. Vastalahjaksi opit muista kulttuureista ja tutustut kiinnostaviin ihmisiin. Vastaanottokeskuksissa ystävätoiminta on useimmiten ryhmämuotoista, sillä ystävätoimintaa ei voida useinkaan tarjota kaikille keskuksen asukkaille tasapuolisesti.

Toimintaa vastaanottokeskuksissa Yhdessä tekeminen kohentaa mielialaa ja saa ajan kulumaan Vapaaehtoisena voit toimia vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijan tukena. Läsnäolo ja yhdessä tekeminen vauhdittaa ajan kulumista, kohentaa mielialaa ja saa ajatukset hetkeksi pois omasta turvapaikkaprosessista. Vapaaehtoiset voivat järjestää kieli- ja läksykerhoja, kokkausiltoja, liikuntatoimintaa tai vaikkapa vaatekeräyksiä. Eri ryhmille voi tarpeen mukaan järjestää omaa toimintaa, esim. lasten leikkikerho ja naisten klubi. On tärkeää että toiminnasta on sovittu vastaanottokeskuksen kanssa ja että vapaaehtoistehtävät ovat selkeästi määriteltyjä. Vastaanottokeskuksessa tapahtuvaa vapaaehtoistoimintaa tulisi koordinoida – käytäntönä on, että joku keskuksen henkilökunnasta vastaa vapaaehtoistoiminnasta.

Asumisapu - apua arjen asioissa Asumisavulla tuetaan pakolaisten ensivaiheen kotoutumista arkipäivän tilanteissa. Asumisapu tarjoaa sinulle mahdollisuuden tukea uusia tulijoita käytännön asioissa ja esitellä heille omaa paikkakuntaasi. Saat myös mahdollisuuden tutustua maahan muuttaneiden arkeen.

Kieli- ja keskustelukerhot Apua kielen opiskeluun ja puhumisen harjoitteluun Kielikerhoissa maahan muuttanut voi harjoitella ja oppia uuden kotimaan kieltä ja saada samalla kontakteja ja verkostoja paikkakunnalla. Kielikerhon osallistujana tai vetäjänä pääset seuraamaan kuinka kerholaisten kielitaito karttuu ja pääset osallistumaan mielekkääseen toimintaan.

Kansainväliset klubit Kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, joissa järjestetään erilaista harrastustoimintaa, tapahtumia ja juhlia Kansainväliset klubit ovat kaikille avoimia, eritaustaisten ihmisten kohtaamispaikkoja. Klubit lisäävät ihmisten vuorovaikutusta. Ne tarjoavat elämyksiä ja toimintaa mukavassa ympäristössä. Kansainvälisen klubin osallistujana tai vetäjänä pääset suunnittelemaan, toteuttamaan ja osallistumaan monikulttuuriseen toimintaan ja saat uusia tuttavia.

Kansainvälisten klubien juhannuspiknikillä Helsingissä lauletaan, soitetaan ja pelataan yhdessä

LäksyHelppi Tukea koulunkäyntiin ja opintoihin LäksyHelppi- kerhoissa lapset ja nuoret saavat tukea kotitehtävien tekemiseen. Toimintaa voidaan järjestää myös aikuisopiskelijoille. Läksykerhon osallistujana tai vetäjänä pääset toimimaan lasten kanssa ja saat uusia kokemuksia elämääsi. LäksyHelppitoiminta on antoisaa, sillä ohjaajana saat välittömän auttamisen tunteen.

”Mikään ei muutu, jos asioihin ei puutu.” Ei rasismille! -hanke (2013-2017) on SPR:n hallinnoima laaja, kymmenien järjestöjen ja niiden kymmenientuhansien jäsenten muodostama rintama rasisminvastaisen Suomen puolesta. Hanke tuottaa ja välittää rasisminvastaista materiaalia, kehittää menetelmiä ja järjestää koulutuksia. Vapaaehtoiset voivat saada tuke hankkeesta rasisminvastaiseen toimintaan. Ole rohkeasti yhteydessä ja tykkää Facebookissa! ”Mikään ei muutu, jos asioihin ei puutu.” Suomen Punainen Risti Ei rasismille! –hanke

Leirit ja retket Tutustutaan uuteen kotiseutuun, suomalaisiin ikätovereihin ja vapaa-ajan viettoon Monikulttuurisilla leireillä kohtaavat eri taustoista ja kulttuureista tulevat ihmiset tasaveroisesti. Leiriläisenä tai vetäjänä tutustut uusiin ihmisiin mukavassa ympäristössä.

Keräykset ja kampanjat Lyhytkestoiset keräykset ja kampanjat ovat hyviä ”sisäänheittokanavia” vapaaehtoistoimintaan. Mukaan voi tulla lyhyeksi aikaa mutta osallistumisesta voi silti saada yhteisöllisen kokemuksen. Keräykset ja kampanjat Helppo tapa tutustua osaston vapaaehtoistoimintaan ja paikallisiin sekä toimia yhteisön hyväksi

Kurssit ja koulutukset Järjestötoiminnasta tukea arjen turvallisuuteen ja ammattikoulutukseen Ensiapu-, valmius-, ystävä- ja muu osaston toiminta on myös kotouttavaa toimintaa! Toiminnalliseen ensiapuryhmään voi osallistua vaikkei suomen kieli olisikaan vielä täysin hallussa. Osallistuminen SPR:n perustoimintaan tukee arjen turvallisuutta ja omaa hyvinvointia.

Miten pääset mukaan toimintaan? Punaisen Ristin tärkeimpiä periaatteita on, että jokainen ihminen on yhtä arvokas riippumatta siitä mihin uskoo, missä hän on syntynyt tai miltä hän näyttää Monikulttuuriseen vapaaehtoistoimintaan ovat tervetulleita kaikki, jotka tuntevat Punaisen Ristin arvot omikseen

Mukaan järjestötoimintaan! Ensiapuryhmästä päivystystoimintaan – toimijana paikkakunnan ensiapu-, etsintä- ja evakuointitilanteissa SPR:n toiminnan kautta voi laajentaa omaa sosiaalista verkostoa, paikallistuntemusta ja harjoitella kieltä – olipa kyseessä sitten syntysuomalainen tai muualta tullut vapaaehtoinen! Kun pääsee mukaan osaston toimintaan, saa mukavan harrastuksen joka vahvistaa omaa kuuluvuutta paikallisyhteisöön. Monikulttuurisen vapaaehtoistoiminnan tärkein sana on tervetuloa!

Millaiseen toimintaan haluaisit? Mieti hetki itseksesi, mihin toimintaan mieluiten lähtisit, perustele (omat taidot, kokemukset, mielenkiinnonkohteet jne.) Keskustele parin/pienryhmän kanssa, minkä koet omimmaksi ja miksi

Ota yhteyttä oman alueesi yhteyshenkilöön, niin kerromme miten pääset mukaan toimintaan http://rednet.punainenristi.fi/node/4402 Tai ilmoittaudu vapaaehtoiseksi netin kautta http://www.punainenristi.fi/vapaaehtoiseksi RedNet on Suomen Punaisen Ristin sivusto vapaaehtoisille http://rednet.punainenristi.fi/ Sivustolta löytyy tietoa eri vapaaehtoistoiminnan muodoista ja voit liittyä RedNetissä vaikkapa monikulttuuriseen toimintaryhmään http://rednet.punainenristi.fi/monikulttuurinen_ryhma Lisätietoa rasisminvastaisesta toiminnasta ja Ei rasismille- hankkeesta löydät täältä: www.eirasismille.fi Alueelliset piirien ja osastojen tiedot voit täydentää näihin kalvoihin.