Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kotoutumisen kaari.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kotoutumisen kaari."— Esityksen transkriptio:

1 Kotoutumisen kaari

2 Kotoutumiskaari arabiaksi
Kotoutumiskaari arabiaksi. Lisää erikielisiä kotoutumiskaaria

3 Kotoutumiskaari auttaa hahmottamaan kotoutumisen prosessia ja huomaamaan kotoutumista edistäviä ja estäviä asioita. Kotoutumiskaaren voi piirtää omasta elämästään uudessa kulttuurissa. Piirroksia voi tutkia yksin tai ryhmissä ja suunnitella niiden avulla seuraavia tärkeitä kotoutumisen askeleita. Kotoutumisen prosessimaisuus avautuu kaaren avulla niin vapaaehtoisille kuin maahan muuttaneiden kanssa työskenteleville. Kiinnostavaa on tutkia perheenjäsenten eritahtista kotoutumista ja miettiä kotoutumista perhetyön näkökulmasta.

4 Kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi
Sen aikana tapahtuu muutoksia ja oivalluksia sekä maahan muuttaneissa että suomalaisissa. KYSYMYKSIÄ MAAHAN MUUTTANEELLE Millaiset sinun (ja perheesi) kokemukset ovat olleet tähän mennessä? Muistele, mitä on tapahtunut Suomessa asuessasi, miltä on tuntunut? Mitkä asiat, tapahtumat, ihmiset ja tilanteet ovat auttaneet sinua? Mikä on ollut vaikeaa tai masentavaa? Millaisia vahvuuksia ja voimia olet löytänyt itsestäsi? Mieti ja listaa mielessäsi asioita, joita toivot ja haluat tulevaisuudeltasi Myös vastaanottokeskuksissa asuvat käyvät kotoutumisen prosessia läpi ja alkuvaiheeseen kuuluu usein innostus ja energinen olo ja helpotuksen tunteita. Useimmiten arki alkaa painaa jonkin ajan kuluttua, tulee viihtymättömyyden tunteita ja ärtymystä. Asiat eivät suju hyvin. Suureksi osaksi tämä johtuu epävarmasta ja ahdistavasta elämäntilanteesta. Myös kotoutumisen prosessi vaikuttaa olotilaan. Maahan muuttajan/ turvapaikanhakijan oloa voi helpottaa, kun näkee kotoutumiskaarelta että alkuvaiheeseen kuuluvat usein huonotkin hetket. Ihminen ei ole tulossa hulluksi vaan olotilat ovat osa normaalia muutosprosessia.

5 Kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi
Sen aikana tapahtuu muutoksia ja oivalluksia sekä maahan muuttaneissa että suomalaisissa. KYSYMYKSIÄ MAAHAN MUUTTANEEN KANSSA TYÖSKENTELEVÄLLE Miten voin työntekijänä edistää kotoutumista? Miten voin ottaa huomioon asiakkaani kotoutumisprosessin nousut ja laskut? Miten kotoutumisen nousut ja laskut vaikuttivat niihin tilanteisiin tai toimenpiteisiin, joita tarjoan asiakkailleni? Miten osaan tarjota oikeanlaista tukea ja mahdollisuuksia juuri oikeaan aikaan? Missä kohdassa kotoutumiskaarta näen itseni ja roolini: miten voin varmistaa, että olen se piste kaarella, joka auttaa nostamaan asiakkaan henkilökohtaista janaa ylöspäin ja eteenpäin? Kotoutumiskaari kannattaa pitää erikielisinä versioina esillä vastaanottoyksikössä yleisissä tiloissa ja odotushuoneissa. Työntekijänä voit vahvistaa asukkaiden pärjäämistä kertomalla että kotoutumisessa ja uuteen kulttuuriin muuttamisessa on monia vaiheita, jotka ovat normaaleja. Kaarta voi käyttää asiakastyössä ja pyytää ihmistä piirtämään oma kaarensa tai näyttämään valmiilta kaarelta tämänhetkistä olotilaansa. Sen jälkeen voi keskustella miten välttää huonoja tunnelmia, miten uusia ne kokemukset, jotka aikaisemmin auttoivat jne.

6 Kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi
Sen aikana tapahtuu muutoksia ja oivalluksia sekä maahan muuttaneissa että suomalaisissa. KYSYMYKSIÄ JÄRJESTÖILLE JA VAPAAEHTOISILLE Miten voimme madaltaa maahan muuttaneiden kynnystä tulla mukaan järjestön toimintaan? Miten maahan muuttaneet saavat tietoa järjestöstä? Miten varmistamme että toimintamme on kaikille avointa? Mikä tekee toiminnastamme kiinnostavaa myös maahan muuttaneiden mielestä? Miten voimme edistää monikulttuurisen yhteiskunnan syntymistä? Miten voit vapaaehtoisena estää tai edistää toisen henkilön/ perheen kotoutumista? Voiko liiallinen auttaminen hidastaa kotoutumista? Henkilökohtaiset kontaktit tuovat maahan tulijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua suomalaisiin ja suomalaiseen kulttuuriin sekä luovat kontakteja, turvaa, yhteenkuuluvaisuuden kokemusta ja iloa arkeen.

7 Mieti ja vastaa Minkälaiset asiat näyttävät edistävän kotoutumista?
Minkälaiset asiat näyttävät estävän kotoutumista? Tutki ”kriittisiä pisteitä”. Miten vapaaehtoistoiminnassa voidaan varmistaa, että toiminta tukee kotoutumista? Voiko vapaaehtoistoiminta estää kotoutumista? Mitkä asiat kotoutumisessa eivät kuulu lainkaan vapaaehtoistoiminnan piiriin? Miten perheen eriaikainen kotoutuminen voi näkyä vapaaehtoistoiminnassa?

8 Kotoutuminen ja kolmas sektori
Kotoutumisen edistäminen 3-5 v. VIRANOMAISET Perustietoa Suomesta/ kaikille Suomeen muuttaville Alkukartoitus/TE-toimisto tai kunta Kotoutumissuunnitelma/ TE-toimisto tai kunta Kotoutumiskoulutus/ Työvoimapoliittista tai omaehtoista ensiapuryhmä Ystävätoiminnan peruskurssi Työharjoittelu TUKEA, TOIMINTAA, OSALLISTUMISTA: Vapaaehtoistoiminnan eri muodoilla voidaan merkittävästi tukea tulijoiden kotoutumista. Alkuvaiheessa tarjotaan tukea, mutta tulijat toivotetaan mahdollisimman pian tervetulleeksi toimimaan tasaveroisesti muiden kanssa. Osallistua voi monenlaiseen toimintaan, vaikka kielitaito olisi vähäinen. On tärkeää saada maahan muuttaneiden kokemukset ja osaaminen käyttöön mahdollisimman pian.Toiminta ja osallistuminen lisäävät hyvinvointia uudessa yhteiskunnassa. Kaaviossa esitellään kolmannen sektorin ja viranomaisten rooleja kotoutumisen tukemisessa. Kaavion yläosa kuvaa viranomaistahojen toimia ja alaosa kolmannen sektorin toimintaa. Kotoutuminen on yksilöllinen prosessi, jonka kuluessa henkilö löytää oman paikkansa ympäröivästä yhteiskunnasta. Viranomaisten tehtävät kotoutumisessa: Kunta vastaanottaa uudet tulijat. Kunta ja/ tai työ- ja elinkeinotoimistot (ent. työvoimatoimisto) järjestävät heille tarpeen mukaan kotoutumista tukevaa toimintaa: tarjoavat perustietoa Suomesta, tekevät tarvittaessa alkukartoituksen ja kotoutumissuunnitelman. Viranomaiset hankkivat kotoutumis- ja kielikoulutusta uusille kuntalaisille. Usein kunnassa on ulkomaalais- tai maahanmuuttotoimisto, joka tukee alkuvaiheessa ja koordinoi palveluita. Myöhemmin tulijat ohjataan kunnan peruspalveluihin. Kunta laatii kotouttamisohjelman ja tekee sopimuksen ELY-keskuksen kanssa. Niiden perusteella se saa valtiolta kuntakorvauksia. Järjestöjen rooli: Järjestötoiminnalla on tärkeä rooli kotoutumisen tukemisessa. Järjestöt tarjoavat toiminnan paikkoja ja sosiaalisia verkostoja, jotka tukevat uudelle paikkakunnalle kotiutumisessa. Alkuvaiheessa järjestöt voivat tarjota kotoutumista tukevaa toimintaa, esimerkiksi kielikerhoja, asumisapua, ystävä- ja läksykerhotoimintaa. Järjestöt myös luovat tiloja ja tilanteita vapaalle vuorovaikutukselle ja mukavalle yhdessäololle, esim. kansainvälisten klubien, perheleirien ja yhteisten tilaisuuksien ja juhlien muodossa. Järjestöt tarjoavat uusille tulijoille mahdollisuuden osallistua vapaaehtoistoimintaan ja sitä kautta tukevat osallisuuden ja juurtumisen tunteita. Onkin tärkeää ottaa tulijat mukaan tasavertaisina toimijoina suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaan sekä luottamustehtäviin. Parhaimmillaan järjestöt siis tarjoavat tukea, toimintaa ja osallistumista! Sopimuksia, Vuoropuheluja, Suunnitelmia, Yhteistyötä, Tiedotusta Toimintaa ja osallistumista Ystävä- toiminta Reddie Kids –ohjaaja Kv-klubit Kielikerhot (keskustelukerhot) Nälkäpäivä-kerääjä Leirit ja retket Osaston hallituksen jäsen Kotoutumisen tukeminen 3. sektori/SPR Asumis- apua Läksykerho Toimintaryhmän jäsen tai vetäjä TUKEA, TOIMINTAA, OSALLISTUMISTA


Lataa ppt "Kotoutumisen kaari."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google