Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Muutossosiaality ö n k ä sityksi ä tiedosta, tiet ä misest ä ja todellisuuden luonteesta poststrukturalismi.
Advertisements

Kielen tehtäviä Informatiivinen tehtävä Vaikuttava tehtävä
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Työelämäyhteistyön tiedonhallinnan kehittäminen Vaiheet, työkalut ja roolit Case Sedu, Primus ja Työ tekijäänsä opettaa -hanke.
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
Kielestä ja sen tehtävistä Sari Toivakka, Kauhavan lukio 1.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Tiedonhaku Tiedonhaun käsite ja menetelmät 2. Ryhmätyö 2 ● Muodostetaan 4 henkilön ryhmät ● Keskustelkaa millä tavoilla käytätte internetiä ‒ selailua.
Työn nimi (=eläinlaji) Työn tekijä Tallenna tämä sivu luokan omaan kansioon > Omat tiedostot > Biologia > Nisäkkäät > Nisäkkään ja tekijöiden nimet. Noudata.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
Retorisia keinoja Argumentoinnin tueksi vaikuttavaan kirjoittamiseen ja puhumiseen Sari Toivakka, Retoriset keinot = Kielen tyylikeinot = Tehokeinot.
Eliömaailman luokittelu jäsentää elämän monimuotoisuutta
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Toimintakykytiedon rakenne – ICF ja mittarien tietomalli Matti Mäkelä ICF ja toimintakykymittarien rakenne / Matti Mäkelä1.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
VENÄJÄN KIELI on slaavilainen kieli
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Miten ryhmä toimii? Miten osallistun ryhmän toimintaan?
1. Monimuotoinen terveys
Mikä ihmeen oppisopimus?
Sanallinen arviointi vuosiluokilla 1–4
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Kieli itseilmaisun välineenä
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Asiatekstin rakennemalleja
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
ELÄMÄNHALLINTA.
Maailman kielet ja suomi
OP
Oulunkylän ala-asteen koulu
Käyttötapoja Puheen tai kirjoituksen lainaukset
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
MOTIVAATIOTEORIAT.
Kerro lauseella mikä on ryhmän tarkoitus?
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Suomen sukukielet ja kielivähemmistöt
Asiatekstin rakennemalleja
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
Koodaus tulee, oletko valmis?
NUORUUS PS2 LAJM.
Elinan kokemukset ja oppimiset Taitava Viestijä –kurssilla
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Luku 3 Missä ja miten Digiopetusaineisto filosofia sai alkunsa? Luku 3
Luku 13 – Raamatun tutkimus
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
MEDIAA TUTKIMASSA.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Tehtävä 5.1: Sopiva määrä tekstiä
Kieli- ja musiikkiluokkainfo
Kielitietoisuus.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Sisältöalueet esiopetuksessa
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
OPETTAJANA MAAHANMUUTTAJIEN PARISSA
TEKSTIOPPI s
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
A2-kieli-info.
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Kalvosarja on laadittu Global Meal –hankkeessa
Kerro lauseella mikä on ryhmän tarkoitus?
Opettajan pedagoginen ajattelu
Laatukriteeripuu – asiakastarpeen jäsentely – (CTQ tree)
Lopullinen totuus joukkoviestinnästä
Esityksen transkriptio:

Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta Mitä kieli on? Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta

Kieli on valtaa. Kieli on ajattelua. Kieli on lajityyppinen ominaisuus. Kieli on luonnollinen ja epäluonnollinen. Kieli on biologinen. Kieli on elämänhallinnan väline. Kieli on tunteiden ilmaisua. Kieli on maailman hahmottamista. Kieli on tiedon välittämistä. Kieli on taidetta. Kieli on itseilmaisua. Kieli on identiteetti.

Mitä kieli on? Kommunikaatioon käytettävä viestijärjestelmä Ihmiskieli on symbolijärjestelmä: perustuu sopimuksiin Muita merkkijärjestelmiä: eläinten kieli, matematiikka, musiikki, kuva, liikennemerkit jne. Käsitteet luonnollinen kieli ja epäluonnollinen kieli

Oliko alussa monia kieliä? Ihmiskielen alkuperä: Saharan eteläpuolella Afrikassa Ääntöelimistömme ihmismäistyy noin 300 000 vuotta sitten Kielet ovat lähteneet erikoistumaan jo alusta asti: kullakin heimolla ollut oma kieli Ilmiö on nimeltään polygenesis: ihmisen kielten moninaisuus

Kielen universaalit eli perusyksiköt Ihmislapsi oppii minkä tahansa kielen sujuvasti ja luontevasti. Kielen oppiminen on biologinen ominaisuutemme. Meillä on aivoissa ns. kielielin, jonka avulla tämä on mahdollista! Äänteet Sanat Lauseet Tekstit Kontekstit Kieli on eri asia kuin puhe. Kieli on primääri, puhe sekundääri. Kieli oli jo ennen puhetta! Kieli=ajattelu!

Suomen kielen ominaispiirteitä https://prezi.com/uwmrrr7mezwe/suomen-kielen-piirteet-s57/ Kielemme on harvinaisen uniikki maailmassa!

Mihin kieltä tarvitaan ja on tarvittu? · Mikä on kielen funktio tai luonne? · Mitä varten kieli on olemassa? · Mitä tarkoitusta varten kieli kehittyi? · Mihin tarkoituksiin kieltä nykypäivänä käytetään? · Missä kieli on hyvä? · Mitä on vaikea ilmaista kielen avulla?

KIELEN TEHTÄVÄT ELI FUNKTIOT   KIELEN TEHTÄVÄT ELI FUNKTIOT   (1) Informatiivinen tehtävä: o   Juna Kuopioon lähtee raiteelta 2. (2) Vaikuttava tehtävä: o   Älä huuda! (3) Ekspressiivinen tehtävä: o   Onpas ihana aamu. (4) Sosiaalinen tehtävä: o   Moi, mitä kuuluu? (5) Taiteellinen tehtävä: o   Tämän koiran uralle ei jäänyt yhtään purua.