Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maailman kielet ja suomi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maailman kielet ja suomi"— Esityksen transkriptio:

1 Maailman kielet ja suomi
Jakson aihepiirejä: Milloin ja miten ihmiskieli kehittyi? Onko eläimillä kieli? Kuinka paljon maailmassa on kieliä? Mitä on kielisukulaisuus? Millaiset ovat suomen kielen juuret? Mikä suomen kielessä on erityistä? Mistä sanat tulevat? Katoaako suomen kieli? (Koealueet: 9CFO: oppikirja s. 10 – 37 ja 44 – 49 9JL: oppikirja s. 84 – 91 ja sekä vihko ja monisteet)

2 Ihmiskielen kehitys n. 100 000 v. eaa.
- Afrikka; homo sapiens levisi kohti muita mantereita kehittymisen vaatimuksia: - aivokapasiteetti (ravinto!) - äänielinten kehitys - yhteisöllisyys

3 > syntyi itseään ruokkiva kehä:
aivoiltaan kehitty-neimmät loivat parhaat työkalut ja suhteet > saivat niiden avulla parhaan ravinnon > aivot kehittyivät entisestään (jne.)

4 ratkaisevaa kieli: kehitti lajitovereiden suhteita, mahdollisti perinteensiirron ym.
Yuval Harari: kyky keksiä yhteisiä tarinoita on ollut ihmisen voittokulun syy. Tarinat tarkoittavat tässä fiktion lisäksi esim. uskontoa, työtä tai perhettä. Esimerkiksi työ sisältää usein käsityksen siitä, että hoitamalla hommat saamme joskus jotain hyötyä ja mielekkään elämän. = Tarina!

5 Luonto on kokeillut monenlaista. Miksi meistä tuli menestyksekkäimpiä?

6 Eläinten kieltä kehittyneempää
ihmiskieli on yhteisöllinen symbolijärjestelmä = toimii vain jaettuna ("sovitut" merkit ja merkitykset) = sanalla on vain harvoin näkyvä suhde asiaan, johon se viittaa koira Kommunikointi symboleilla on ihmisen ominaisuus!

7 Toisin kuin eläimet, voimme ilmaista
- syy- ja seuraussuhteita Opiskelu kannattaa. - monimutkaisesti aikaa Mikko kertoi, että Sanni ei ollut käynyt kotona. - abstrakteja käsitteitä murrosikä, eläkepommi - ironiaa ja kaksimielisyyksiä Kylläpä meillä on hyvä opettaja!

8 Kieli on moninaisuutta
paljon eri kieliä, sillä eri ihmisillä eri tarpeita - kautta aikain sulautuneet ja eriytyneet kukin kieli on tuhansien vuosien tietovarainto kielen kuolema on aina menetys: kulttuuria ja ihmisyyttä katoaa


Lataa ppt "Maailman kielet ja suomi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google