Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työperäistä stressiä koskeva keskusjärjestösuositus Työympäristöseminaari Kiljava Raili Perimäki työympäristöasiantuntija SAK.
Advertisements

Opitaan ja työskennellään yhdessä
Cogeca: Maatalousosuuskuntien yhteinen eurooppalainen ääni.
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
Euroopan unionin kansalaisuus
EU-vaikuttaminen Suomessa
Aavikko leviää Kansalaisjärjestöjen ratkaisut Tuuli Kaskinen
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
W HotSport – tuntuvia etuja seurallesi. Urheilijan valttikortti, yksi kortti kahdet bonukset! Bonukset seuralle ja kortinhaltijalle HotSport on ilmainen.
Perusopinnot 20 op Pääaineopinnot 80 op Sivuaineopinnot 40 op Valinnaiset opinnot 25 op Opiskelija voi sisällyttää näihin enintään 15 op vapaasti valittavia.
The Annual Policy Report 2009 Vuosittainen raportti maahanmuuttopolitiikasta Suomessa HUOM : Voit täydentää ylätunnisteen Näytä/Ylä- ja alatunniste (Älä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositukset epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista -Suosituksen keskeinen sisältö -Toimeenpano -Toimeenpanoon.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Harvinaiset-seminaari Kohtaamisen tori Merja Monto Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Ravitsemispalvelujen syventävät opinnot Täydentävät ammattiopinnot Matkailun koulutusohjelma Markku Haapakoski.
Maaseudun kehittämisyhdistys ry Rauman seudun ja Vakka-Suomen 7 kunnan alueella toimiva leader-ryhmä, johon kaikki voivat liittyä jäseniksi!
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Euroopan Unionin perustuslaki ja Lissabonin sopimus EU:n tulevaisuuskonventti valmisteli sopimuksen EU:n perustuslaista Piti tulla voimaan jo 2006, mutta.
Ravitsemispalvelujen syventävät opinnot Täydentävät ammattiopinnot Matkailun koulutusohjelma Markku Haapakoski.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Kiertotalous EU:ssa - mitä vaikutuksia tulossa kuntiin? Kuntaliiton Brysselin toimisto Henrik Rainio, toimiston johtaja Kuntamarkkinat
YK- JA EU-OHJEISTUSTA LAPSEN OIKEUKSIIN LIITTYEN Heli Mikkola, HIV/AIDS neuvonantaja, Ulkoasiainministeriö
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI Suomi EU:ssa. SUOMI – MALLIOPPILAS VAI KOVIS? Suomea verrattu EU:ssa luokan mallioppilaaseen Suomea verrattu EU:ssa.
2. Kansalaisten Eurooppa Kansalainen ja Eurooppa 1.
Kuntoutuksen edunvalvontaverkostot KUVE Kuntoutusverkosto Marjukka Aaltonen Kuntoutusjohtaja, Kiipulasäätiö.
YK on julistanut Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 OSUUSTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA.
© Luonnonvarakeskus Kirsi Silvennoinen, , Ruokahävikki ja ohjeita sen mittaamiseen.
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
Kansalaisten Eurooppa
JÄRJESTÖN JA JULKISEN YHTEISTYÖN PULMAT
Valtakunnallinen jätesuunnitelma
painotuslinjan esittely
Uudenlainen yhteistyöfoorumi
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Etsivän työn kehittämispäivät Corinne Björkenheim
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
KALANKASVATUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
STM:n hallinnonalan uutissovellus
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
E-aineistojen saavutettavuus Mitä sisällöntuottajien pitäisi tietää?
MITEN PÄÄTÖKSIÄ TEHDÄÄN : EU-LAIN VAIHEET
Lähtökohtana aktiivisuus
Maaseutuohjelman yritys- ja hanke-rahoitus Iltakoulu 7. 11
Pori Marko Jori.
Mitä vapaaehtoistoiminta on. Millainen vapaaehtoinen sinussa asuu
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Hankeviestintää - miksi ja miten?
Elämää yhteisöstä – kasvua yrityksistä Juupajoen kuntastrategia 2025
Luonnonvarakeskus – pohjaa biotaloudelle
Tutkimustuloksia ravitsemispalveluista
Yhteinen keittiö -hanke
Arvioinnista arkipäivää
Lions Pass the Plate #lionspasstheplate
Belgia 5 asiaa, jotka tulee mieleen: EU:n päämaja Naton päämaja
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Ruokahävikkimittaukset ravitsemispalveluille
Talousarvion leikkausten mahdollinen kohdentaminen Opevissa
Valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta
Heli Saari Outdoors Finland II Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi – hanke.
Markkinatutkimuspäivä Tunteella tuloksia
Kilpailuviranomaisten toiminta
Esityksen transkriptio:

Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa 3.2.2017 Veli-Matti Aittoniemi KUVA (korkeus voi vaihdella) Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa 3.2.2017 Veli-Matti Aittoniemi KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen ● Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

Ruokahävikki Euroopassa EU:n komissio on käynnistänyt hankkeen , jonka tavoitteena on kiertotalouteen siirtyminen niin, että jätteen määrä on minimoitu Ruokahävikki on tärkeä osa hanketta Tutkimusten mukaan kolmasosa ruoasta, joka tuotetaan ravinnoksi, katoaa tai siitä tulee hävikkiä Euroopassa ruokahävikki on 88 miljoona tonnia eli noin 173 kiloa vuodessa asukasta kohden 28 EU:n jäsenmaata on sitoutunut YK:n tavoitteeseen vähentää ruokahävikki puoleen vuoteen 2030 mennessä EU:ssa on keskusteltu sitovasta lainsäädännöstä, mutta toistaiseksi on valittu vapaaehtoisten toimien tie

Hotrec Fusions-selvityksen mukaan kotitaloudet synnyttävät 53 % ruokahävikistä, ravitsemispalvelujen osuus on 12 % Ravitsemispalveluissa on mukana myös julkinen sektori Eurooppalaisen matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja Hotrec on julkaissut tammikuussa ohjeen: ”European hospitality industry guidelines to reduce food waste”. Ohjeessa esitellään tavoitteita ruokahävikin vähentämiseksi ja toimialan parhaita käytäntöjä Hotrecin kokouksessa sovittiin, että jäsenmaiden matkailu- ja ravintolajärjestöt tekevät kotimaissaan vastaavia ohjeita jäsenyritysten käyttöön Matkailu- ja Ravintolapalvelu MaRa ry on sitoutunut Hotrecin jäsenenä hankkeeseen Luonnonvarakeskus Luken verkostoon osallistuminen on osa MaRan hanketta

Jätedirektiivi EU-parlamentin ENVI-komitea käsittelee jätedirektiivin uudistamista ja tarkastelee erityisesti ruokahävikin vähentämistä ruokaketjussa Keskusteluissa on ollut esillä myös perinteinen EU-ratkaisu: Säädetään jäsenvaltioille pakollinen kiintiö hävikin vähentämisestä, jonka jäsenvaltio vyöryttää elinkeinoille Määrälliset tavoitteet johtavat helposti kaavamaisiin toimiin ja vastuullisesti toimivien elinkeinojen hallinnollisen taakan lisääntymiseen Hotrec ja eurooppalaiset järjestöt ovat esittäneet, että toimenpiteissä keskitytään keinoihin eikä kiintiöihin Etsitään parhaat menetelmät ja levitetään niitä yritysten tietoisuuteen Määritelmät ja mittaustavat on myös yhtenäistettävä

Esimerkkejä eurooppalaista käytännöistä Älä laita leipää buffetin alkuun. Jos asiakkaille tarjotaan vähemmän leipää, he syövät enemmän buffetista, ja jäljelle jäävän ruoan määrä vähenee Älä täytä buffettia viimeisen vartin aikana Kommunikoi asiakkaiden kanssa ja tarkista säännöllisesti, mikä määrä ruokaa on asiakkaiden kannalta sopivin Mieti juomien pakkaamista. Joissain juomissa kannut voivat olla parempi valinta, kuin suuret pullot. Suosi kokouksissa kahvi- ja vesiautomaatteja termos- ja vesipullojen sijaan. Kaikki ideat eivät sovi kaikille. Jokainen valitsee itselleen sopivat keinot.