ERITYISTAIDEKASVATUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YK:N VAMMAISSOPIMUKSESSA
Advertisements

Lainsäädäntö Kansallinen politiikka Eurooppalainen politiikka.
Kouluttajakoulutus 2011 MONIMUOTOISUUS OSASTOSSA.
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Saavutettavuus on osallisuutta
Kuurojen Liitto ry ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
NOKIAN kaupunki Vammaispalveluohjelma Nokialaiset asuvat viihtyisässä ja turvallisessa kaupungissa. Yhdenvertaisuus.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Ammattitaitokilpailujen mahdollisuudet TULEVAISUUS ON AMMATTIOSAAJISSA Laivaseminaari m/s Silja Serenade Markku Aunola, Kiipulan ammattiopisto.
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Vammaisten ihmisoikeudet
Yleisohje Diasarja on jaettu kolmeen osaan esitettäväksi joko kokonaan tai soveltuvin osin: ensimmäisessä osiossa (diakuvat 1-7) tuodaan vammaisen samanarvoisuus.
LAPSEN OIKEUDET.
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Järjestötoiminnalla ihmisoikeuksia rakentamassa
Kansainvälisiä ja kotimaisia lainsäädäntönäkökulmia Työ kuluu kaikille Vammaisfoorumi ry:n ja TE-palveluiden koulutuspäivä Liisa Murto oikeuksienvalvontalakimies.
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Perinteisen biokemian luento-opetuksen soveltaminen, rytmittäminen ja tukeminen paneelikeskustelulla Antti Railo, FT Biokemian ja molekyylilääketieteen.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Esteettömyys opettajankoulutuksessa Maija Hirvonen/JAMK Esteettömyysnäkökulma: mitä se tarkoittaa opettajankoulutuksessa? Erillinen vai oppimisen ohjaamiseen.
Erityisliikunnan ja vammaisurheilun käsitteitä Aija Saari LitT., tutkimuspäällikkö Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
taustalla YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimus EU:n vammaisstrategia Suomen vammaispoliittinen ohjelma VAMPO 2010–2015 viesti sama:
YK:n vammaissopimuksen sisältö ja velvoitteet Juha-Pekka Konttinen erityisasiantuntija.
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
Hyvä tuutori, parempi ryhmä Tuutorikoulutus 2016 © 2016 Johanna Tikkanen |
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Kohti uusia palvelujen järjestämismalleja Markku Niemelä.
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
1 Invalidiliitto Vammaisjärjestöjen rooli oikeuksien valvonnassa Elina Akaan-Penttilä vammaisasiamies, Invalidiliitto; Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Kehitysvammaisten nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen risteyksissä Kommenttipuheenvuoro Katariina Hakala, tutkija, FT Kehitysvammaliitto ry. VAMPO.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
VAMPO:n seuranta 2012 VANE Jouko Kokko.
Vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus (CRPD) ja sen valinnainen pöytäkirja Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriö.
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Tutkielman teko-ohjeet
Tutkimus terveystiedonopetuksessa
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
SOTE-järj. HE 324/2014 vp - Asiakaslaki (812/2000; 4 §) - Potilaslaki

YK:n vammaisten ihmisoikeusyleissopimus ja ICF
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Kehitysvammaisten henkilöiden palkkatyöllistyminen ja osallisuuden toteutuminen työ- ja päivätoiminnassa. Vaalijala
Yhdenvertaisuus koulussa
Mitä itsemääräämisoikeus tarkoittaa Sinulle itsellesi ja toisaalta mitä se tarkoittaa asiakkaillesi tai potilaillesi. Minkälaisena näet sen tuolla horisontissa,
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
YK:n vammaissopimus ja uudistuva lainsäädäntö
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin, sosiaaliset ihmisoikeudet ja Suomi Päivä: tiistai   Ohjelma Seminaarin avaus, Tutkimusprofessori.
Esityksen transkriptio:

ERITYISTAIDEKASVATUS

Kasvatus on yhteiskunnallista vaikuttamista Kasvatus on yhteiskunnallista vaikuttamista. Sen avulla voidaan raivata vammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien ihmisten täyttä osallisuutta haittaavia esteitä. ERITYISTAIDEKASVATUKSELLA on kaksi päätehtävää:   Vaikuttaa siihen, millaiset mahdollisuudet vammaisilla ja erityisoppijoilla on taiteelliseen työskentelyyn MAHDOLLISTAMINEN ja ESTEETTÖMYYS   Vaikuttaa siihen, miten vammattomat oppilaat kohtaavat vammaisuuden ja erilaisuuden YMMÄRRYS ja TASA-ARVO

  Yksilötehtävä: Kirjoita 3-4 sivun pohdiskeleva essee aiheesta: Taidekasvattaja/taidekasvatus suhteessa vammaisuuteen/erityistaiteeseen. Valitse mieleisesi otsikko ja näkökulma. Käsittele kirjoituksessasi jotain kurssilla käsiteltyä (viitaten johonkin luentoon tai harjoitukseen, apuna luentomuistiinpanot ja luentokalvot moodlesta) Käytä lähteenä vähintään yhtä kurssin oheislukemistoon kuuluvista artikkeleista (moodlessa) Ryhmätehtävä: Suunnittele oppitunti/harjoitus, jonka pyrkimyksenä on lisätä ymmärrystä ja tasa-arvoista suhtautumista vammaisuuteen. Kohderyhmänä yläaste- tai lukioikäiset oppilaat. Kuvaa suunnitelmassasi johdanto, tehtävänanto, työskentelytavat ja ajoitus, palautteessa huomioitavat seikat, yleiset ja erityiset tavoitteet jne. Valmistaudu esittelemään ja perustelemaan suunnitelmasi.

YK:n Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen (2006) tarkoituksena on edistää, suojella ja taata kaikille vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden synnynnäisen arvon kunnioittamista. Vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, joka vuorovaikutuksessa erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa. http://www.ykliitto.fi/sites/ykliitto.fi/files/vammaisten_oikeudet_2016_net.pdf Kansainvälisesti sopimus astui voimaan 3. toukokuuta 2008, kun 20 maata oli hyväksynyt ja ratifioinut sen. Suomi allekirjoitti sopimuksen 30.3.2007,  ratifiointi saatiin päätökseen kesäkussa 2016.

ArtsEqual-tutkija ja julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta: “Yhdenvertainen oikeus julkiseen taideopetukseen sekä taide- ja kulttuuripalveluihin". Suomen perustuslaki turvaa jokaiselle yhdenvertaisen oikeuden julkiseen taideopetukseen. Lisäksi se takaa kaikille oikeuden yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin kehittää itseään julkisten taide- ja kulttuuripalveluiden avulla. Mitä tämä oikeastaan käytännössä tarkoittaa 2010-luvun Suomessa?

Vammaisuuden kuvat   Pohtikaa ryhmissä miten vammaisuus nähdään kulttuurissamme. Muodostakaa kuusi vammaisuutta kuvaavaa tai siihen liittyvää käsitettä ja pohtikaa omaa suhtautumistanne niihin. Etsikää netistä kuvamateriaalia, joka visualisoi kyseiset käsitteet. Valmistautukaa esittelemään käsitteet ja kuvat sekä niihin liittyvät lyhyet pohdintanne muille kurssilaisille keskustelun pohjaksi. Alustuksen pituus n.10 min.

Erityistaidekasvatus Inkluusio Erityispedagogiikka Integraatio Disability studies Sekregaatio Outsider art Osallisuus Erityistaidetoiminta Mahdollistaminen Vammaistaide Yhdenvertaisuus Esteettömyys Vammaisuus Saavutettavuus Erityisen tuen tarve Kehitysvammaisuus  Työtoiminta Kuntoutus Terapia