YLEISRADION KOKEMUKSIA VAARATIEDOTTAMISESTA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hirvionnettomuuksien kehitys
Advertisements

Tarkastaja Raija Jääskelä Työsuojelun vastuualue Julkishallinnon ryhmä p Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.
Lahden museoiden tiedotustoiminta
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
METSO- toimintaohjelma Monimuotoisuuden turvaaminen yksityismetsissä – kokemuksia tähän asti Lea Jylhä METSO-ohjelman valtakunnallinen vuosiseminaari
Oman sivuston perustaminen Opasnetiin Kuopio,
Kriisiviestintä Thorleif Johansson Viestintäjohtaja.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
ENSIHUOLTO.
Aluehallinnon uudistus ja sisäisen turvallisuuden kehitysnäkymät Kouvola Leena Gunnar Johtaja Kaakkois-Suomen ympäristökeskus.
Erityistilanteiden sääpalvelu HydMet
Kansalaisen asiointitili asiakkaan näkökulmasta Sähköisen asioinnin tietoturvallinen viestintäkanava kansalaisen ja viranomaisen välillä. Osa Suomi.fi-portaalia.
S UOMEN P AINILIITTO RY Suomen Painiliiton tiedotusstrategia tiedotus- ja huomionosoitusvaliokunta.
Ammatti työ Iisak.
Viestintäsuunnitelma
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Kriisitilanteet ja matkustusturvallisuus ulkomailla – Mitä UM tekee?
T&K-hankkeiden viestinnästä Satu Orkola.
Metsähallinnon myrskytuhovalmiuden parantaminen Pentti Lähteenoja Apulaisosastopäällikkö Maa- ja metsätalousministeriö, Metsäosasto p.
Yrityksen viestintä ja projektiviestintä
VALVIRA / Ohry Alustus Valvira tarvitsee tietoja Virrasta 3 tapauksessa: opiskelijan (valmistunut) aloitteesta, opiskelijan (valmistunut) puolesta.
MITÄ VIESTINTÄ ON? Vuorovaikutusta eli yhteyttä toisiin ihmisiin ja ympäristöön Sosiaalista vaihtoa, jossa osapuolet vaihtavat keskenään mielipiteitä,
Kirjan tehtävien vastaukset s. 114 III Vaikuttamisen kanavat 10 Media on tärkeä mielipidevaikuttaja.
Mitä turvallisuustutkimuksessa tapahtuu Laura Hokkanen, Pelastusopisto Online and Mobile Communications for Emergencies.
Säännellyt ammatit ja ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
ASIAKKAAN AUTTAMISEN LAATU JA EETTISYYS TARKOITUS HYVÄ /PAHA AUTTAMISTOIMEN- PITEET OIKEITA / VÄÄRIÄ SEURAUKSET HYÖDYLLISIÄ/ HAITALLISIA Autetaan henkilöä.
ILVES ry:n viestintäsuunnitelma Sisäinen ja ulkoinen viestintä Sisäiseen viestintään kuuluu seuran tavoitteiden toteutukseen suoraan tai epäsuoraan liittyvien.
Vaikuttava viesti Anu Mustonen
Kuntien valmiussuunnitelma. Valmiussuunnitelman yleinen osa  Kaupungin varautumisen ja valmiussuunnittelun tavoite on turvallisen elinympäristön luominen,
Golf55+ terveysliikuntahanke Toimintasuunnitelma
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Valviran ja sairaaloiden lääkintälaitehuollon yhteistyön kehittäminen
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Valtion keskusvirastot Lupa- ja valvonta-tehtävät
Maakunnan kokonaisturvallisuus
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa
Tieteellinen tutkimus
Ensihuoltoryhmän perustaminen
Työ käyntiin! LYHYESTI LAKIUUDISTUKSEN HAASTEISTA Hannu Sorvari STM
Allasvesi Mikko Ahokas, Tanja Mähönen, Iiro Korhonen, Janessa Hietikko & Heikki Halinen.
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Monetra-konserni, luonnos (sisältää omistusprosentit per osakas)
Ulkomaalaiset Lapissa
Väestön varoittaminen Erityistä vaaraa aiheuttavien kohteiden ulkoiset pelastussuunnitelmat ja harjoitukset-seminaari Suomen Ilmailumuseo Ylitarkastaja.
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Esityspaikka/tapahtuma pp.kk.vvvv
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Rautateiden Varautuminen
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Mahdollistamme hyvinvointia ja kilpailukykyä liikenteestä.
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
Ulkomaalaiset Lapissa
Nykymaailman haastavimmat uhkat usein
Kokonaisarkkitehtuuria koskeva sääntelytarve
Soile Juuti, ohjelmapäällikkö
Kriisiviestintä rikos- ja riita-asioiden sovittelussa
PERA Hanke PERA turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa PERA II jatkohanke.
Pelastustoimi ja varautuminen: tiedotettavat asiat
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Kaksikielisyys saavutettavuudessa/ Tvåspråkighet och tillgänglighet
Varautuminen ja väestönsuojelu SPEKissä
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Tilannekeskus, johtokeskus, viestikeskus, hätäkeskus – sote, häke, pelastus, poliisi? Pelastusylitarkastaja Ilpo Helismaa
Esityksen transkriptio:

YLEISRADION KOKEMUKSIA VAARATIEDOTTAMISESTA Pelastustoimen ajankohtaisseminaari 13.—14.10.2016 Jyväskylä

Sisältö Ylen varautuminen Vaaratiedottamisen perusteet Vaaratiedottamisen käytäntö

Yleisradio Oy:n ja muiden sähköisen joukkoviestinnän yritysten varautumisen perusteet Laki Yleisradio Oy:stä Yleisradion tehtävänä on välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa (7 §). Laki televisio- ja radiotoiminnasta Valmiussuunnittelulla ja varautumisella huolehdittava siitä, että Teleyrityksen toiminta jatkuu mahdollisimman häiriöttömästi myös ... poikkeusoloissa sekä normaaliolojen häiriötilanteissa (15 a §). Viestintämarkkinalaki (Tietoyhteiskuntakaari) Valmiussuunnittelulla ja varautumisella huolehdittava siitä, että Teleyrityksen toiminta jatkuu mahdollisimman häiriöttömästi myös ... poikkeusoloissa sekä normaaliolojen häiriötilanteissa (90 §). Oikeus saada varautumisista aiheutuneista kustannuksista korvaus huoltovarmuusrahastosta (94 §). Valmiuslaki ja puolustustilalaki (Tietoyhteiskuntakaari) Eri viranomaisilla on oikeus saada lähetetyksi valmiuslain soveltamista ja noudattamista koskevat tiedotukset. Puolustustilan ajaksi neuvottelukunta.

Yleisradio Oy:n ja muiden sähköisen joukkoviestinnän yritysten varautumisen perusteet Valtioneuvoston päätös huoltovarmuuden tavoitteista, 5.12.2013 Kansallinen kyky sähköiseen ja painettuun uutisvälitykseen ja muuhun kansalaisille suunnattuun viestintään on turvattava tasa-puolisesti ja maantieteellisesti kattavasti. (…) Viranomaisten tiedotus-, varoitus- ja hälytysjärjestelmien on toimittava kaikissa olosuhteissa korkean toimintavarmuuden tasolla. Sähköisen viestinnän harjoittajat kehittävät häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikaista viestintää yleisesti käytössä olevia kanavia hyväksi käyttäen.

- mitä, missä, milloin, kuka? Vaaratiedottaminen - mitä, missä, milloin, kuka?

Mikä on vaaratiedote? Vaaratiedote on toimivaltaisen viranomaisen antama tiedote, jonka tarkoitus on varoittaa vaarallisesta tapahtumasta. Tarpeen vaatiessa tiedote myös ohjeistaa, miten suojautua vaaralliselta tapahtumalta tai sen seurauksilta ja miten välttää vaaratilanteita.

Kuka voi antaa vaaratiedotteen? Vaaratiedotteen voivat antaa julkaistavaksi: Pelastusviranomaiset Poliisiviranomaiset Rajavartioviranomaiset Hätäkeskuslaitos Poliisihallitus Poliisihallituksen alaiset valtakunnalliset yksiköt Säteilyturvakeskus llmatieteen laitos Liikennevirasto Liikenteen turvallisuusvirasto Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) Kaikki ministeriöt

Milloin vaaratiedote voidaan antaa? ihmisille vaarallisen henkilön, henkilöryhmän tai eläimen toiminta poikkeuksellisen voimakas myrsky tai muu nopeasti kehittyvä vaarallinen sääilmiö vakava vaarallisiin aineisiin liittyvä onnettomuus vaarallisen savun leviämisen ympäristöön aiheuttava tulipalo laajat ja vakavat seuraukset aiheuttava liikenne-onnettomuus välitön terveysvaara (esim. saastunut vesi tai vaarallinen elintarvike) vakava ydinvoiman käyttöön liittyvä onnettomuus

Vaaratiedotelomake Vaaratiedotelomake edustaa toiminta- tai menettelytapaohjetta Vaaratiedotelomakkeella voi viestiä vain vaaratiedotteen tunnusmerkit täyttävistä tilanteista!

Vaaratiedotteen julkaiseminen Julkaisuperiaatteet tiedoksi aina radiossa alueellisuus! lisäksi televisiossa, jos viranomainen niin päättää ns. ruutukehänä annetaan tiedoksi viivytyksettä suomen ja ruotsin kielellä lisäksi saamen kielellä alueellisesti saamelaisten kotiseutualueella viranomainen vastaa käännösten oikeellisuudesta Vaihtoehtokartoitus väestön varoittamisen toteutustavoista!

Entä käytännössä Vuonna 2016 annettuja vaaratiedotteita

Tulipalot

Himanka 9.5.2016

Pori 28.5.2016

Pori 28.5.2016

Kuopio 8.7.2016

JOUTSENO 5.4.2016

JOUTSENO 5.4.2016

Puhelin- ym. verkkoongelmat

Etelä-savo 14.6.2016

Etelä-savo 14.6.2016

Oulu 28.7.2016

Saamelaisten kotiseutualue 22.3.2016

Saamelaisten kotiseutualue 22.3.2016

Koko maa 11.10.2016

Koko maa 11.10.2016

Karhutiedotteet

Hamina 12.5.2016

Hamina 12.5.2016

Hamina 15.5.2016

Hamina 15.5.2016

Hamina 16.5.2016

Vierumäki 7.8.2016

Vierumäki 7.8.2016

Asikkala 13.8.2016

Asikkala 13.8.2016

Muut tiedotteet

Itä-Suomi 10.4.2016

Kymenlaakso 28.9.2016

Salla 13.8.2016

Salla 13.8.2016 (15.8.)

Vaaratiedotteet ovat vain osa viestintää

Aktiivista viestintää Vaaratiedotteen lähettämisen jälkeen alkavat tiedottamisen haasteet Onko tiedottamiseen varauduttu? Onko ymmärretty tiedottamisen haasteet? Onko otettu huomioon, että uutismedia on muuttunut reaaliaikaiseksi? Viestinnän tulee olla aktiivista Vaaratiedotteita nopeaan väestön varoittamiseen tiedotustilaisuuksia medialle suunnattuja tiedotteita internet-sivuja sosiaalista mediaa asiantuntijahaastatteluja Neuvontapuhelimia Aloite aktiivisesta viestinnästä tehtävä nopeasti, jotta tietotyhjiö ei täyty huhuilla ja väärinkäsityksillä. (Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2010)