Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ASIAKKAAN AUTTAMISEN LAATU JA EETTISYYS TARKOITUS HYVÄ /PAHA AUTTAMISTOIMEN- PITEET OIKEITA / VÄÄRIÄ SEURAUKSET HYÖDYLLISIÄ/ HAITALLISIA Autetaan henkilöä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ASIAKKAAN AUTTAMISEN LAATU JA EETTISYYS TARKOITUS HYVÄ /PAHA AUTTAMISTOIMEN- PITEET OIKEITA / VÄÄRIÄ SEURAUKSET HYÖDYLLISIÄ/ HAITALLISIA Autetaan henkilöä."— Esityksen transkriptio:

1 ASIAKKAAN AUTTAMISEN LAATU JA EETTISYYS TARKOITUS HYVÄ /PAHA AUTTAMISTOIMEN- PITEET OIKEITA / VÄÄRIÄ SEURAUKSET HYÖDYLLISIÄ/ HAITALLISIA Autetaan henkilöä muuttamaan toimintaansa tarkoituksenmukaisemmaksi. Parannetaan henkilön sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä suoriutumisen edellytyksiä. Parantuneita suoriutumisen- edellytyksiään enemmän tai vähemmän tarkoituksen- mukaisesti käyttävä subjekti. Ongelmallista ihmistä yritetään muuttaa toisenlaiseksi. Kontrollia, eristämistä, kiristämistä, pakottamista. Tuloksettomuutta, passivoitumista, syrjäytymistä, negatiivinen identiteetti

2 Henkilön itsemääräämistä kunnioitetaan Henkilön itsemääräämistä ei kunnioiteta Henkilö on kompetentti Henkilö ei ole kompetentti Henkilö vastaa elämästään eikä siihen tarvitse puuttua. Henkilön sallitaan toimia elämäänsä ja ympäristöään vahingoittavalla tavalla. Henkilön elämään puututaan, ”hyvän totalitarismi”. Viranomaiset ottavat vastatakseen henkilön asioiden hoidosta OIKEUS KOMPETENSSIIN JA ITSEMÄÄRÄÄMISEEN

3 KOMPETENSSIN SAAVUTTAMINEN EDELLYTTÄÄ ihmisille, jotka ovat kärsineet puutteellisista olosuhteista ja vuorovaikutuksista, ainakin KORJAAVIA KOKEMUKSIA K OGNITIIVISIA Uusia tietoja ja taitoja. Vuorovaikutuksessa toisilta oppimista. E MOTIONAALISIA Kokemuksia arvostamisesta, kunnioittamisesta, hyväksymisestä, luottamisesta. Hyvään voimaannuttavaa vuorovaikutusta. M ORAALISIA Reilua ja oikeudenmukaista kohtelua ja yhdessä pohdittuja käytäntöjä. Näitä sitkeästi ja määrätietoisesti viljelemällä VÄHITELLEN ”metsä alkaa vastata niin kuin sinne huudetaan”.

4 Äidin itsemääräämistä kunnioitetaan Äidin itsemääräämistä ei kunnioiteta Äiti on kompetentti Äiti ei ole kompetentti Äiti vastaa lapsensa kasvatuksesta eikä siihen tarvitse puuttua. Äidin sallitaan vastata lapsensa kasvatuksesta vaikka se vaarantaa lapsen kehityksen. Äidin ja lapsen väliseen suhteeseen puututaan, ”hyvän totalitarismi”. Viranomaiset ottavat vastatakseen lapsen kehityksestä. OIKEUS KOMPETENSSIIN JA ITSEMÄÄRÄÄMISEEN

5 Henkilö on kompetentti Henkilö ei ole kompetentti Viranomainen on kompetentti Viranomainen ei ole kompetentti Henkilön asema on turvattu. Henkilön on suojauduttava viranomaistoimen- piteiltä. Viranomaisten on autettava henkilöä saavuttamaan riittävä kompetenssi. Henkilön turvallisuus on uhattuna ja lähiverkoston varassa.

6 Y HTEENVETOTEESIT oSoSyrjäytymistä on aina ollut ja tulee olemaan. oIoIhmisten asemat yhteiskunnassa tuotetaan yhteiskunnallisesti ja siksi niistä myös yhdessä vastataan. oHoHyvinvointivaltion idea, kaikista pidetään huolta, on moraalisesti kestävä. Niiden jotka pärjäävät ja hyötyvät järjestelmästä, on osallistuttava järjestelmän tuottamien haittojen korjaamiseen. oEoElämä ja tuotanto on niin läpiyhteiskunnallistunutta, että kukaan ei voi olla oman onnensa seppä. oSoSosiaalialan työntekijät ”sovittavat” kansalaisia ja yhteiskuntaa toisiinsa sekä ottavat vastaan ongelmakuormaa yhteiskunnassa uudelleenjaettavaksi. oOoOsa ongelmakuormasta jää sosiaalialan työntekijöiden kannettavaksi. Tämä kuorma voi olla kehittävä haaste mutta liiallisena myös musertava taakka. oAoAmmattietiikka on sekä yhteiskunnallista velvollisuusmoraalia että omakohtaista altruismia, lähimmäisen rakkautta. oSoSosiaaliala on humaanin yhteiskuntamoraalin edustaja.


Lataa ppt "ASIAKKAAN AUTTAMISEN LAATU JA EETTISYYS TARKOITUS HYVÄ /PAHA AUTTAMISTOIMEN- PITEET OIKEITA / VÄÄRIÄ SEURAUKSET HYÖDYLLISIÄ/ HAITALLISIA Autetaan henkilöä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google