Aistifysiologia II (Sensory Physiology)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korvan toiminta Ennen kuin pakkaamisesta voidaan puhua, tulee ymmärtää jonkin verran korvan toiminnasta….. Korvakäytävään kulkeutuvat ääniaallot saavat.
Advertisements

IHMINEN.
Made by Johan, Jonna, Mira and Tarja
Alkupyöritykset PÄÄ - kierrot, iso laaja kaari, KASIT HARTIAT
Vuorovaikutus.
3. Hajuaisti Aistiva elin hajuepiteeli nenäontelon takaosassa.
Virtuaaliympäristöt Virtuaalitodellisuuden hyödyt
Havaintomotoriset taidot pelinluvun perustana
Kuulon kuntoutus Leena Lahti.
Ihminen.
Sydänsolun toiminta.
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
8. kurssikerta Työt ja DTVEE 22.
Lapsen toiminnallisen näön tutkiminen
Canikur®.
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
Tsunamit ja maanjäristykset
Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen
Ääni!.
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
Geenit.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Aivojen sähköinen taustatoiminta ja kognitiiviset prosessit
9. AISTIT 9.3 Muut aistit.
Annariikka Hietala & Aino Lehtimäki
ÄÄNI.
Aaltoliike Aaltoliike on etenevää värähtelyä
Proprioseptio Ryhmä 16 Janne Halttunen Jussi Rytkönen.
Äänen käsittely.
Aistinelimet aistivat sensorit ovat erikoistuneita aksoneja/dendriittejä tai erillisiä aistinsoluja A) hajallaan ihossa, lihaksissa ja jänteissä: kosketus,
16. Aistit.
SUUN KUIVUUS Alentunut syljeneritys johtaa suoja-aineiden määrän vähenemiseen ja suun kosteustasapaino häiriintyy.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Lämmönsiirtyminen Lämpö siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan.
12. Meioosi. Genotyyppi ja fenotyyppi Genotyyppi Yksilöiden perimä Kaikki geenit yhdessä Usein genotyypillä tarkoitetaan myös perimää tietyn geenin suhteen.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
Kantasolutyypit ja niiden hyödyntäminen lääketieteessä
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
2. Solun hienorakenne.
Hermosolun rakenne ja toiminta
Hermosto Hermosto jaetaan: 1. Keskushermosto (aivot + selkäydin)
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
AISTIT Aistinelimissä ärsykkeisiin reagoivia reseptorisoluja (aistisolut), joissa fysikaaliset ja kemialliset ärsykkeet aikaansaavat impulsseja => impulssi.
Nestetasapaino.
NÄYTÄ KIELTÄ! PUR kauppa/ Tiina Maija Petäjä, lääkäri
Eliöt rakentuvat soluista
Keplerin lait -tähtihavaintoihin perustuvia yleisiä päätelmiä
Vuorovaikutus ja voima
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
19. Liikettä vastustavat voimat
Green Care-menetelmä Jami, Kurejoki
31. Salama on hankaussähköilmiö
B2 Solu ja perinnöllisyys
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Kuvat: Papunetin kuvapankki,
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Äänen ominaisuuksia Kaiku syntyy, kun ääni heijastuu kovasta ja tasaisesta pinnasta. Ominaistaajuus on taajuus, jolla esine värähtelee parhaiten. Resonanssi.
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Elinympäristömme alkuaineita
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
6. Havaitseminen.
Vuorovaikutus.
9. AISTIT 9.3 Muut aistit.
DPNS-KERTAUSPÄIVÄ DPNS-tekniikat ja dokumentointi
II Elimistön rakenne ja toiminta
II Elimistön rakenne ja toiminta
Esityksen transkriptio:

Aistifysiologia II (Sensory Physiology)

Kuuloaisti Modaliteetti = ilman paineen vaihtelut

Korvan anatomia

Äänen siirtyminen välikorvassa Ilmanpainevaihteluiden välittäminen tärykalvon ja kuuloluiden välityksellä nesteen liikkeiksi - kuuloluut: vasara (malleus), alasin (incus) ja jalustin (stapes) Jalustin kiinni sisäkorvan eteisikkunassa (soikea ikkuna), jonka kautta kuuloluiden värähtelyt siirtyvät sisäkorvan nesteen värähtelyiksi Kuuloluuketju vahvistaa ääntä mekaanisesti (tärykalvon pinta-ala suurempi kuin soikean ikkunan + vipuvaikutus) Akustinen refleksi (=stapedius-refleksi): äänenpaine ylittää n. 80 dB tason  tensor tymphani -lihas kiristää tärykalvoa, stapedius-lihas siirtää jalustimen pois sisäkorvan soikealta ikkunalta

Sisäkorva, simpukka Scala vestibuli = eteiskäytävä Scala media = simpukkatiehyt Scala tympani = kuulokäytävä Membrana vestibulatis = eteiskalvo Membrana tectoria = katekalvo Lamina basilaris = tyvilevy Cortin elin (varsinainen kuulo-aistinelin, sisältää reseptorit)

Korvan toiminta Painevaihtelut  tärykalvon liike  kuuloluiden liike, joka välittyy soikean ikkunan kautta eteiskäytävän perilymfanesteeseen ääniaalloiksi, 3. jotka liikuttavat tyvilevyä edetessään kuulokäytävän kautta pyöreään ikkunaan. 4. Tyvilevyn värähtelyt aiheuttavat simpukkatie-hyeen endolymfaan ääniaaltoja ja aistinsolujen (värekarvat, engl. hair cells) värähtelyä katekalvoa vasten. 5. Reseptoreiden sähköinen aktiviteetti  aktio-potentiaalit kuulohermossa

Karvasolujen toiminta

katekalvo membrana tectoria aistinsolut

Äänen korkeuden aistiminen

Ultraääniä (> 25 000Hz) kuulevat mm. rotat, lepakot Ihmisen kuulo (29) 50-15000 (19000) Hz Ultraääniä (> 25 000Hz) kuulevat mm. rotat, lepakot Infraääniä (<20 Hz) mm. kyyhkyt Audiogrammi (ihmisen) 0 db =0,0002 mikrobaaria

Tasapaino- ja liikeaisti Tasapaino- ja liikeaistin aistinsolut vestibulaari-elimessä Nestetilat (perilymfa ja endolymfa) yhteydessä simpukan nestetiloihin Reseptorit samanlaisia karvasoluja kuin simpukassa Vestibulaarielin koostuu kolmesta kaarikäytä-västä ja kahdesta laa-jentumasta, utriculus ja sacculus Eri puolten vestibulaari-elimet toistensa peili-kuvia

Kaarikäytävät Mahdollistavat pään kiertoliikkeiden aistimisen kolmen eri liiketason suunnassa (X, Y, Z) Superior-kaarikäytävä pään nyökkäävä liike Horisontaalinen  pään pyöritys Posteriorinen  pään kallistus Toiminta perustuu endolymfan virtaukseen kierto-liikkeen aikana Endolymfan virtaus havaitaan kaarikäytävien tyven paksunnoksen aistinsoluilla

Otoliittielimet Soikea rakkula (utriculus) ja pyöreä rakkula (sacculus) Endolymfan täyttämiä kalvopusseja - Reseptoreiden karvat hyytelömäisen kerroksen sisällä Hyytelökerroksen pinnassa otoliitteja l. tasapainokiviä Aistivat lineaarista l. suoraviivaista kiihtyvyyttä (mm. painovoimaa, erityisesti pään asento painovoiman suuntaan nähden)

Painovoiman aistiminen

Makuaisti Reseptorit kielen ja kitalaen nystyissä, myös alempana ruoansulatuskanavassa! Tietyt kielen alueet erikoistuneet aistimaan tiettyä makua Perusmaut: Makea: orgaaniset yhdisteet erityisesti sokerit Hapan: hapot (esim. sitruunahappo) Suolainen: elektrolyytit (mm. natrium, kalium) Karvas: kasvialkaloidit (useimmat myrkyllisiä, esim. nikotiini, kofeiini, kiniini), lääkeaineet, pilaantunut ruoka Umami: ”lihan maku”, lihan aminohapot, glutamaatti Lisäksi vesireseptoreita mm. kurkunpäässä

Kielen nystyt ja makusilmut Aistisolut maku-silmuissa (taste buds) Makusilmussa makuhuokonen  aistisolut yhteydessä kielen pintaan Makusilmut nystyissä (rihmanystyistä puuttuvat)

Makureseptorien toimintamekanismit Hapan aistitaan H+-ionien läsnä ollessa Suolainen aistitaan Na+-ionien läsnä ollessa Makea aistitaan kun reseptorin kanssa on kosketuksissa molekyyli joka kykenee sitoutumaan G-proteiinreseptoriin karvas maku voidaan aistia reseptorin avulla kahdella eri tavalla (G-proteiini-reseptori) Kukin aistinsolu ekspressoi yhtä reseptorimolekyyliä (ei tunneta vielä suolaiselle) ’Karvasreseptorimolekyylejä’ useita erilaisia a b c d

Sukraloosi: synteettinen molekyyli, 600 kertaa ruokosokeria (sukroosia) makeampaa Hyväksytty elintarvikkeisiin

Aistineuronin paikka aivoissa määrää aistimuksen: PBDG (fenyykli-beta-D-glukopyranosidi) ihmiselle erittäin karvas, hiiri ei maista Hiiren makeaa ja karvasta maistaviin soluihin siirrettiin ihmisen PBDG:tä sitovaa reseptorimolekyyliä (hT2R16) tuottava geeni Hiirille tarjottiin tavallista vettä ja PBDG-vettä Hiiret jotka saivat geenin makeareseptorisoluihin alkoivat suosia PBDG-vettä kuten normaalisti suosivat makeaa vettä Karvasreseptorisoluihin geenin saaneet hiiret alkoivat karttaa PBDG-vettä Siirto makeaa aistiviin neuroneihin Siirto karvasta aistiviin neuroneihin

Makuaistiradat Makuaistin reseptorien lähettämän informaation prosessointi isojen aivojen kuoren makukeskuksessa (lähellä kielen somatosensorista aivokuorta) Makuaistimuksesta 80% on hajuaistimusta Voimakkaasti maustettujen ruokien makuaistimuksen syntyyn vaikuttavat myös kipureseptorit Ihmisen makuaivokuori

Hajuaisti Ihminen kykenee erottamaan toisistaan ~10 000 erilaista tuoksua Reseptorityyppejä kuitenkin vähemmän, hajuaistimukset syntyvät useampien reseptorityyppien aktivoituessa samanaikaisesti N. 1000 geeniä tuottaa tarvittavat reseptorimolekyylit  3 % kaikista geeneistä!! Nobel 2004: Richard Axel & Linda Buck Haistettavien yhdisteiden oltava kaasumaisessa muodossa ja liuettava hajuepiteeliä peittävään nesteeseen Adaptoituu nopeasti

Viinien aromien aistiympyrä (University of Davis, CA.)

Hajuaistin reseptorit Hajuepiteelissä liman peittämät reseptorien värekarvat Reseptoreiden aksonit seulaluun läpi, synaptinen yhteys hajukäämiin (olfactory bulb)

Hajuepiteelin ciliat (SEM) Hajuepiteeli (valomikroskooppikuva) Hajuepiteelin ciliat (SEM)

Hajutransduktio

Käsittelemättä jäävät: Magneettinen aisti (linnut, hyönteiset, kilpikonnat) Kylmä- ja lämpöaistin molekulaarinen tausta Kalojen kylkiviiva-aisti Sähkörauskujen ja -ankeriaiden sähkökenttäaisti Selkärangattomien aistimaailma (mm. verkkosilmä) Viiksikarva-aisti