Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tsunamit ja maanjäristykset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tsunamit ja maanjäristykset"— Esityksen transkriptio:

1 Tsunamit ja maanjäristykset
Viktor jokiniemi 3a

2 Tsunamin synty Voi syntyä syvän meren alueella sattuvasta maanjäristyksestä, rajusta tulivuoren purkauksesta, maanvyörymästä tai asteroidin pudotessa mereen. Syntyvät yleisimmin laattarajojen subduktiovyöhykkeillä, joissa maan kuoren muodostavat litosfäärilaatat työntyvät toistensa alle. Tsunami eroaa tavallisesta aallosta siten, että tsunamissa meren vesimassa liikkuu koko syvyydeltään toisin kuin aallossa.

3 Tsunamin rantautuminen
Lähestyessään rannikkoa edellä kulkevat aallot hidastuvat ja takana tulevat vesimassat yhdistyvät edellä kulkeviin nostaen aallon korkeuden jopa 30 metrin korkeudelle. Vaikka tsunamin nopeus hidastuu rannan lähellä, on sen nopeus kuitenkin kymmeniä kilometrejä tunnissa.

4 varoitusjärjestelmät
Perustuu alueella tapahtuvien suurten maanjäristysten havaitsemiseen ja paikantamiseen sekä niiden mahdollisesti aiheuttamien tsunamien synnyn varmentamiseen merenpinnan tasovaihteluita tarkkailemalle. Varoitusjärjestelmät pystyvät yleensä ennustamaan tsunamin saapumisajan melko tarkasti, mutta niiden koon, ja vastaavasti sisämaahan ulottuvuuden, arvioiminen on huomattavasti vaikeampaa.

5 Maanjäristysten synty
Kallioperään varastoitunut jännitys ylittää jossakin pisteessä kiviaineksen lujuuden. Tällöin maanjäristyslähdettä eli fokusta ympäröivä kallioperä repeää ja kallioperän osaset siirtyvät toistensa suhteen. Valtaosa maanjäristyksistä sattuu laattareunoilla, mannerlaattojen välisillä alueilla.

6 Maanjäristysaallot Primääri- eli pitkittäisaallot kulkevat nopeimmin ja saapuvat ensimmäisinä havaintopaikalle. Aallot kulkevat myös Maan nestemäisen ytimen läpi aina maapallon vastakkaiselle puolelle asti. Sekundaariaallot ovat poikittaista aaltoliikettä, joka ei voi edetä nesteessä eikä siten läpäise Maan ydintä. Ne kulkevat P-aaltoja lähes puolet hitaammin. Pinta-aallot kulkevat maanpintaa pitkin ja aiheuttavat suurimmat tuhot.


Lataa ppt "Tsunamit ja maanjäristykset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google