Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuulon kuntoutus Leena Lahti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuulon kuntoutus Leena Lahti."— Esityksen transkriptio:

1 Kuulon kuntoutus Leena Lahti

2 Kuulon tutkiminen Kuulokäyrä (=audiogrammi) on kuulontutkimuksen tulos. Kuulokäyrä kertoo hiljaisimman äänen (dB), minkä kuulet eri äänen korkeuksilla (Hz).

3 Kuulokäyrän merkkien selitykset:
O = oikea korva X = vasen korva dB = äänen voimakkuus kHz = äänen taajuus/sävelkorkeus

4 Kuulokäyrä eli audiogrammi

5 Ikähuonokuuloisuus

6 Kuulon kuntoutus Äänes- ja puheaudiogrammi
Kuntoutuspäätös perustuu paremman korvan puhealueen (0,5, 1, 2 ja 4 kHz) kuulokynnyksen keskiarvoon Kuntoutussuunnitelma Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseilla jaetaan tietoa, pohditaan kuulovamman merkitystä arjessa ja tutustutaan erilaisiin kommunikaatiomenetelmiin. Virkistys- ja lomatoiminta

7 Kuulon apuvälineet Kuulokoje on yleisin huonokuuloisten käyttämä apuväline. Auttaa hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa, mutta ei tee kojeenkäyttäjästä normaalikuuloista. Vahvistaa ääntä, helpottaa puheen ymmärtämistä useimmissa kuunteluolosuhteissa ja auttaa kuulemaan paremmin korkeita ääniä. Muita apuvälineitä: kuuntelun apuvälineitä (esimerkiksi puhelimen vahvistin), hälytinapuvälineet (ovikellon havaits.), tekstiviestinnän apuvälineet (faksi, sähköposti,

8 Kuulokojeita Korvantauskuulokoje

9 Käyttökytkimet Tyypilliset käyttökytkimet korvantauskojeessa ovat :
1.        0 = koje kiinni 2.        M = normaali käyttöasento, mikrofoni auki 3.         T = induktiokuuntelu, käytetään silmukkavahvistimen vaikutuspiirissä (kirkko, teatteri tms.)

10 Korvakäytäväkoje Ohjeita kojeen käyttöön hp?artikkeli_id=28

11 Huolto Kuulokoje on tarkastettava ja puhdistettava päivittäin.
Koje puhdistetaan nihkeällä pyyhkeellä ja korvakappale pestään vedellä. Itse koje ei saa kastua! Korvantauskojeen muoviletku kovettuu käytössä. Se tulee vaihtaa riittävän usein. Kuulokojetta ei saa kastella, joten sitä ei pidä käyttää saunassa, suihkussa tai uidessa.

12 Miten ja mistä kuulokojeen saa?
Lääketieteellisesti kuulokojeen myöntämisen rajana on desibelin kuulonalenema paremmassa korvassa. Henkilöllä on oikeus saada kuulokoje käyttöönsä hoitotakuun asettamassa määräajassa (6kk). Lääkäriltä lähete sairaalan kuulokeskukseen (kunnallinen puoli). Kuulonhuoltoliiton kuulokeskuksesta Helsingistä tai kuuloalan maahantuontiliikkeistä (yksityinen puoli).


Lataa ppt "Kuulon kuntoutus Leena Lahti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google