Digitalisaation vaatima osaaminen julkisessa hallinnossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
Advertisements

Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Henkilöstön osaaminen kilpailutekijänä
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.

Sosiaalinen media sosiaali- ja terveysalalla
| | Osaamisen kehittäminen vanhuspalveluissa Tahkovuori Aija Hietanen ahietanen.vuodatus.net © Savonia-ammattikorkeakoulu.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Mentoreiden verkostoitumisiltapäivä klo
Sosiaalisen median hyödyntäminen työssäoppimisen ohjauksessa ja opettajien tukena Sirkka Hulkkonen Otto Burman
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Digitalisaatio-osaamisen kehittämisen kokonaisuus Työpaja Hackpad:
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Mitä turvallisuustutkimuksessa tapahtuu Laura Hokkanen, Pelastusopisto Online and Mobile Communications for Emergencies.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Innokylän hyödyntäminen STM:n toiminnassa Studia generalia: Innokylä - mikä, miksi, kenelle? Perjantaina klo Meritulli, Meritullinkatu 8, Helsinki.
TEKNISEN KONSULTOINNIN TOIMIALARAPORTTI Timo Metsä-Tokila.
Kansallinen palveluväylä JUHTA JHKA Pauli Kartano.
Avoimen tiedon ohjelman viestintäsuunnitelma. Viestinnän periaatteet  Toimintasuunnitelmasta nostetaan tärkeimmät viestintää vaativat toimenpiteet viestintäsuunnitelmaan.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Digi Office: tehtävät, toimintamalli ja resursointi
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Digiosaamisen palastelua on-line
Julkisen hallinnon digiosaamisten kehittäminen
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Taloudellinen katsaus kesä 2017
Johtopäätökset / Ajatusmalli: Digitalisaation vaatima osaaminen
Hyvä hallinto, strategiset tavoitteet ja uuden perustuslain henki
Digitalisaation vaatima osaaminen
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Tervetuloa Innokylään
Hyvän hallinnon ja kyvykkyyksien tärkeydestä digitalisaatiossa
Lean Canvas palveluiden suunnittelun ja kehittämisen apuvälineenä
Tiedon hyödyntämisen verkostotyöpaja avaus
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Tavoitteeni verkossa vaikuttamiselle
Kirjaston prosessit digitalisaation pyörteissä
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Opetussuunnitelman rakennekuva TRADENOMI 210 OP
Taloudellinen katsaus Talvi 2015
Julkisen hallinnon yhteisten palvelujen kartta demo
Suomen julkisen talouden näkymät ja haasteet
Taloudellinen katsaus Syksy 2016
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2017
AVIen asiakaslähtöinen toiminnan kehittäminen
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Kehittämismatriisi Resurssit (miten resursoidaan?)
Hanke
EIS & EIF revisions JulkICT Jari Kallela
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
CRM esiselvitys Hankkeen esittely
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuriryhmän toimintasuunnitelma 2014
Taloudellinen katsaus syksy 2017
Avoimen tuotteenhallinta
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Työelämä muuttuu, opettajan työ muuttuu – johtamisen on muutut- tava
Kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmä
Esityksen transkriptio:

Digitalisaation vaatima osaaminen julkisessa hallinnossa

Osaamisen kehittämisen tavoitteet Julkisen hallinnon henkilöstö kehittää osaamistaan ja tekee työtään tehokkaasti verkostomaisesti ja yli organisaatiorajojen Digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet hyödynnetään Digitalisaatio-osaamisen kehittäminen on 95 % toiminnan uudistamista, 5 % teknologiaa

Digitalisaation vaatimat osaamiset Verkostoituminen ja yhteistyö Perusymmärrys digitalisaation vaikutuksista asiakkaisiin, toimintaan ja omiin työtehtäviin Digitaalisten palveluiden ja työvälineiden käyttö Avoin ja läpinäkyvä toiminta Perusosaamiset Yleiset valmiudet, asenteet Kyky yhdistää osaamisia Vuorovaikutustaidot Kyky ymmärtää ihmisten erilaisia digitalisaatiovalmiuksia Erityisosaamiset Digitalisaation johtaminen - Prosessiosaaminen Asiakaskokemuksen kehittäminen - Uudet kehittämismenetelmät Data- ja analytiikkaosaaminen - Kumppanihallinta Digitaalinen markkinointiosaaminen - Riskienhallinta Digitaalisen ajan toimintamallit ja -logiikat

Perusosaamiset Jokaisen tulee aktiivisesti edistää verkostoitumista ja yhteistyötä. Verkostojen/kontaktien merkitys kasvaa entisestään. Se korostaa yksilö- ja organisaatiotasoisten verkostoiden ja yhteistyösuhteiden rakentamiseen liittyvää osaamista. Jokaisella tulee olla perusymmärrys digitalisaation vaikutuksista asiakkaisiin, toimintaan ja omiin työtehtäviin. Mm. asiakkaiden odotukset ja tarpeet (monimutkaistuvassa maailmassa ongelmien määrittelyn merkitys korostuu ja suoraviivaisen päättelyn tilalle tarvitaan luovaa ja viitekehityksestä poikkeavaa ajattelua), lainsäädäntöön liittyvä kehittämisen mahdollistaminen (purkaminen, uudet säännökset jne.), tietoturvallisuuden perustuntemus. Jokaisen tulee käyttää aktiivisesti digitaalisia palveluita ja työvälineitä omassa työssään. Kohti paperittomuutta sähköisten työnteon tapojen avulla, esim. älypuhelin, videoneuvottelu, Lync, Skype for Business, Webropol, Doodle, asianhallintajärjestemä, sosiaalinen media (FB, Twitter, LinkedIn, Yammer), verkkokauppa, pilvipalvelut Jokaisen tulee toimia avoimesti ja läpinäkyvästi Mm. viestiminen aktiivisesti ja monikanavaisesti, jotta muut tahot ja asiakkaat ovat tietoisia oman vastuualueen meneillään olevista hankkeista ja tekemisistä. Molemminpuolisen luottamuksen edistäminen avoimuuden avulla.

Erityisosaamiset 1/2 Digitalisaation johtaminen Kokonaisoptimoinnin, valmentavan verkostojohtamisen ja asiakaskeskeisyyden näkökulmat täytyy saada kaikkeen johtamiseen mukaan, jotta digitalisaatiossa onnistutaan. Johdon tehtävänä on tukea henkilöstöä rakentamalla turvallinen ympäristö kokeilla uutta. Asiakaskokemuksen kehittäminen Mm. palvelumuotoilu, palveluiden konseptointi ja visualisointi, käyttöliittymä ja käytettävyyssuunnittelu, yhdistelmä asiakas- ja käyttäjälähtöisen suunnittelun menetelmäosaamista ja luovuutta, kattaa asiakkaan koko prosessin Data- ja analytiikkaosaaminen Yhdistelmä tilastotieteellistä sekä liiketoiminnallista ja tietoteknistä osaamista, tietomallien ja informaatioarkkitehtuurien kehittäminen, tietovarantojen suunnittelu, datan laadun hallinta, tiedon analysointi ja visualisointi Digitaalinen markkinointi-osaaminen Osaamista hakukonemarkkinoinnista ja -optimoinnista, sisältömarkkinoinnista, sosiaalisesta mediasta, tarinallistamisesta, pelillistämisestä, kohdentamisesta, markkinointiautomaatiosta, digitaalisen markkinoinnin mittaamisesta, konversio- optimoinnista

Erityisosaamiset 2/2 Digitaalisen ajan toimintamallit ja -logiikat Osaamista digitaalisen ajan (liike)toimintamalleista ja -logiikoista, kokonaisarkkitehtuurista, omien toimintamallien kehittämisestä digimaailmassa sekä osaamista digitaalisten ekosysteemien, verkostojen ja kumppanuuksien rakentamisesta ja niissä toimimisesta, ml. vaikutus- ja kustannushyötyarvioinnit Prosessiosaaminen Jos tavoitteena on prosessien automatisointi ja digitalisointi, osaamista tarvitaan prosessien kehittämisestä, mittaamisesta ja optimoinnista sekä esim. lean- menetelmästä. Uudet kehittämismenetelmät Digitaalisten palveluiden nopea kehittäminen ja uudet kehittämiskäytännöt vaativat menetelmiin sekä niiden käyttöä tukeviin työkaluihin liittyvää osaamista. Esim. ketterät menetelmät Scrum, Lean Startup, SAFe Kumppanihallinta Kumppanuuksien rakentamiseen, sekä hallintaan ja johtamiseen (ostajan intressien varmistaminen), yksilö- ja organisaatiotasolla liittyvä osaaminen. Riskienhallinta Riskienhallinta, jatkuvuussuunnittelu, toipumissuunnittelu, varautuminen, tietoturvallisuuden riittävä taso

Yleiset valmiudet ja asenteet Kyky yhdistää erilaisia digitalisaatiossa vaadittavia osaamisia Onnistunut lopputulos vaatii muiden ihmisten/tiimien panosta, joten mm. kyky täydentää omaa osaamista muiden alueiden erikoisosaajien (organisaation substanssi) osaamisella, tiimityötaidot sekä halu jakaa omaa osaamista korostuvat. Vuorovaikutustaidot (ml. digitaalisen median lukutaito ja itsensä johtaminen) Tavoitteellisella vuorovaikutuksella korostunut rooli. Samalla digitaalisen viestinnän tehostuminen ja verkkoyhteisöjen toiminta lisäävät kognitiivista kuormaa/"melua". Työn tehokkuuden kannalta on tärkeä oppia siivilöimään ja priorisoimaan omaa kognitiivista kuormaansa sekä tarkastelemaan kriittisesti sisältöjä. Kyky ymmärtää eri ihmisten erilaisia valmiuksia digitalisaatioon Esim. edelleen kansainvälistyvä ja monikulttuuristuva Suomi sekä ns. "diginatiivien" kansalaisten/asiakkaiden/ työntekijöiden odotukset versus "digi- imigranttien" odotukset. (Diginatiivit osaavat käyttää digitaalisia kanavia ja laitteita luontevammin, mutta he myös ajattelevat toisin.)

Digitalisaation vaatima osaaminen Palveluiden kehittäjät (sovellusten hankinta jne.) Toiminnan kehittäjät (kehittämistyö) Mahdollistajat (mm. esimiestyö, johtaminen) Kokonaisjohtamisesta vastaavat (ylin johto) Loppukäyttäjät (”perusvirkatyö”) Erityisosaamiset OSA HENKILÖSTÖSTÄ KOKO HENKILÖSTÖ Perusosaamiset Yleiset valmiudet ja asenteet (metataidot) Tietoisuus / hyödyntäminen omassa työssä Syvällinen hallinta -> Oman työskentelyn tehostuminen -> Ymmärrys vaikutuksesta omaan toimintaan -> Kehittämisen mahdollistaminen -> Tuloksekas kehittäminen -> Verkostoituneisuus

Konkretiaa tällä hetkellä Perusosaamiset: Perusymmärrys digitalisaation vaikutuksista asiakkaisiin, toimintaan ja omiin työtehtäviin -> Avoin seminaari ja sisällön vaikuttavuuden arviointi 22.11. Verkostoituminen ja yhteistyö -> Työn alla Suomidigi.fi vertaistukifoorumi Erityisosaamiset: Data- ja analytiikkaosaaminen -> Verkosto perustettu ja avoimet tilaisuudet Digitalisaation johtaminen -> Työn alla koulutuskokonaisuus johdolle

Osaamisen kehittämisen tilannekuva hallinnossa Valtion-hallinto Koulutuk-sen tarjoajat Valtion-hallinto Korkea-koulut Toimijakenttä tällä hetkellä Nykytila Asiakas Tavoitetila Kunta-sektori Kolmas sektori Kunta-sektori Yritykset Yritykset Kolmas sektori Asiakas Digitalisoinnin periaatteet

Digitalisoinnin periaatteet

Osaamisen kehittäminen Organisaation strategiset tavoitteet Toimenpiteet/Digitalisoitumisen suunnittelu Tarvittavat kyvykkyydet/Osaamisen nykytila Osaamisen kehittäminen Toiminnan uudistaminen Perusosaaminen Erityisosaaminen Yleiset valmiudet, asenteet Osaamisen arviointi

Kohderyhmä, kenelle? Julkisen hallinnon henkilöstö ~ 500 000 henkilöä Valtio 73 676 henkilöä (2015) Kunta-ala 422 000 henkilöä (2015) Roolit Loppukäyttäjät (perusvirkamiestyö) Kokonaisjohtamisesta vastaavat (ylin johto) Mahdollistajat (mm. esimiestyö, johtaminen) Toiminnan kehittäjät (kehittämistyö) Palveluiden kehittäjät (sovellusten hankinta jne.)

Muuta tekeillä olevaa Työ 2.0 Digitaalinen valtioneuvosto Kunteko Työelämä 2020 Tiviittori Muutoksentekijät

Heidi Torro Suunnittelija, JulkICT-osasto Puh. 02955 30109 Lisätieto: heidi.torro@vm.fi www.vm.fi Valtiovarainministeriön viestintä vm-viestinta@vm.fi Mediapalvelunumero (arkisin 8–16) 02955 30500 Innokylä: https://www.innokyla.fi/web/tyotila3575376