Tietoasiantuntijoiden roolit ja toiminta koulutuksen ja työelämän kehittämishankkeissa Tapaustutkimus tietokäytäntöjen ja innovatiivisten tietoyhteisöjen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Advertisements

OIS-design – innovatiivinen näköala oppimiseen
ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
MASTO-Finna ja tiedonhankinnan ohjaus
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Laura Hirsto, Asiantuntijaksi kasvun prosessit opetussuunnitelmassa ja arjessa Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Viveca-yksikkö 2014 Liikuntatieteellinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto.
Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,
KORKEAKOULUN JA TYÖELÄMÄN UUSI TOIMINTAKONSEPTI Riitta Konkola.
RHi ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
Oppimisen ohjaaminen tietoverkkoja hyödyntävässä etäopetuksessa Kasvatus-pilotti Tutkija KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Työpaikkakouluttaja- hanke
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
TIETOVERSTAS KPAMKin tapaan Hanna-Riina Aho Satu Salmela.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
TEKNILLINEN KORKEAKOULU HELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY TIMANTTI Kokemusperäisen tietämyksen jakaminen organisaatiossa TKK / BIT-tutkimuskeskus SAFIR-puoliväliseminaari.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Copyright VirtuaaliAMK 1 Kirjastopalvelut osana Virtuaaliammattikorkeakoulua –projekti
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2004 Selvitetään mahdollisuus esittää opetusministeriölle vuosien 2006–2009 toiminta- ja taloussuunnitelmaan sisällytettynä seuraavat.
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisseminaari
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Pilottihankkeiden onnistumiset, hankaluudet ja opinpaikat Veronika Honkasalo
Näkökulmia opintojen seurantaan biotieteissä Yliopistopedagogiikan yliopistonlehtori BioTDK Soila Judén-Tupakka.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
PALVELUT 1.koulutuspalvelut 2.kehittämispalvelut 3.tilaustuotepalvelut yhteisenä nimittäjänä ”pedagoginen sensitiivisyys”
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Hyvinvointi- ja teknologiaseminaari Hyvinvointiteknologian jatkotutkinto ov Informaatioteknologian erikoistumisopinnot 20 ov Hyvinvointiteknologian.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Virtuaali-informaatikkojen tapaaminen Tampere,
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Tietoasiantuntijan johdolla parempaan ajatteluun – älykkäämpään työskentelyyn STKS:n seminaari Hanna Lahtinen.
Turvallisuusosaamisen kehittäminen Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemianteollisuus ry.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
IT-palvelut opetuksen tukena? Soile Väänänen suunnittelija, IT-palvelut
KOKEMUSTIEDOSTA ASIANTUNTIJUUTTA  miten kokemustieto saadaan tuotua ammattilaistiedon rinnalle M/S Soste –risteily, avoin verkostotapaaminen
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Päivi Tynjälä ja Päivikki Jääskelä
Konetta vastaan sisällönkuvailun tulevaisuudesta
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Opetussuunnitelman rakennekuva TRADENOMI 210 OP
Aineettoman pääoman merkitys organisaation menestymiselle - Antti Lönnqvist
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Osaamisella soteen! TEHY
Freesaa väsähtänyt palvelu
Esityksen transkriptio:

Tietoasiantuntijoiden roolit ja toiminta koulutuksen ja työelämän kehittämishankkeissa Tapaustutkimus tietokäytäntöjen ja innovatiivisten tietoyhteisöjen kehittämisestä Johanna Lahtinen, väitösluento , Tampereen yliopisto

Miten tietoasiantuntijoiden roolit, osaaminen ja toiminta mahdollistuvat ja ovat hyödynnettävissä uusissa toimintaympäristöissä Tutkimuskysymykset Minkälaisia osaamis- ja rooliodotuksia tietoasiantuntijat kohtaavat koulutuksen ja työelämän yhteisissä kehittämishankkeissa toimiessaan? Miten koulutuksen ja työelämän kontekstien, kulttuurien ja oppimistavoitteiden eroavuudet haastavat ja mahdollistavat tietoasiantuntijoiden toimintaa? Minkälaisia informaatiolukutaidon ohjaamisen valmiuksia tietoasiantuntijoilta edellytetään innovatiivista tietoyhteisöä kehittävissä oppimisyhteisöissä? Miten tietoasiantuntijoiden osaamista ja toimintaa tulisi kehittää muuttuneessa toimintaympäristössä?

Tutkitut kehittämishankkeet Uusimaa innovoi ( )  Yritysten innovaatioympäristön kehittäminen  Palat paikoilleen - innovaatiostrategia Uusimaa innovoi ( )  Yritysten innovaatioympäristön kehittäminen  Palat paikoilleen - innovaatiostrategia eNNI ( )  Hoitotyön tieto- ja työkäytäntöjen kehittäminen  Tutkimukselliseen näyttöön perustuvan toimintamallin sekä sähköisen potilastietojoen kirjaamisen osaamisen kehittäminen

Yhteisölliset tietokäytännöt Käytäntöyhteisö  Ammattiyhteisön sisäiset käytännöt  Rutiinien optimoiminen ristiriitojen välttämiseksi  Käytäntöjen edelleen siirtäminen  Muuttumattomuus Innovatiivinen tietoyhteisö  Moniammatillinen  Avoimet ja joustavat käytännöt  Reflektoiva ja kyseenalaistava  Uudistava  Vaikuttaa muiden yhteisöjen kehittymiseen

Tiedonkäsitykset Tieto objektina  Staattinen  Varastoitavissa ja siirrettävissä oleva  Kiinnittyy objekteihin Tietämys  Dynaaminen  Muotoutuu ja aktivoituu kontekstissaan ja tilanteissa  Kiinnittyy esim. työkäytäntöihin, toimintaan ja prosesseihin

Tietoasiantuntija Perinteinen orientaatio  Palvelu kirjastossa Uusi orientaatio  Osallistuminen tiedon tuottamiseen ja yhteisölliseen tietämyksen rakentamiseen  Tiedonhankinnan menetelmien ja tiedonlähteiden ohjaus

Tutkimuksen viitekehys Tietämyksenhallinta (Knowledge Management, KM) Työelämän informaatiolukutaito (Workplace information literacy, WIL) Informaatiolukutaito (IL)

Tutkimustulokset: tietoasiantuntijuuden kolme orientaatiota Perinteinen tiedonhaun ja -hankinnan asiantuntijan rooli Luotin siihen, että he olisivat olleet yhteyksissä, jos tarpeita olisi ollut. Tietoasiantuntijan rooli on kuitenkin tässä vain semmoinen bonus, se varsinainen toimintahan on siellä ihan muualla. Mutta ainakin on ollut mahdollisuus. Olen ollut olemassa, olen ollut käytettävissä. Informaatiolukutaidon ohjaajan rooli Kyllä siinä piti koko ajan kuumeisesti miettiä, mitä tämä tässä nyt käytännössä tarkoittaa, että miten voisi oman panoksensa tähän antaa ja mitä tässä toivotaan. Kyllä tuntui, että se on aika vaikea tehtävä, kun on tottunut oppilaitosympäristössä. Tämä oli ihan uudenlainen tilanne sitten. Tietokäytäntöjen kehittäjän rooli En ole jäänyt olemaan, vaan olen ollut tarjoamassa, mitä näen ja kuulen ja jaan sitä muitten kanssa, että siinä mielessä tämä jaettu asiantuntijuus voisi olla selkeä yhteistyörooli minulle.

Pohdintaa Koulutuksen ja työelämän tietokäytäntöjen kehittämishaasteet Muodostuivat erilaisten kontekstien, toimintatapojen ja -kulttuurien eroista ja jännitteistä Oppimisyhteisöjen tietokäytäntöjen ja asiantuntijakulttuurin kehittämisen uusia suuntia Tutkimukselliseen näyttöön perustuva reflektiivinen toimintatapa Yhteisopettajuus jaettuna asiantuntijuutena Työelämän informaatiolukutaitojen ja yhteisöjen tietokulttuurien kehittäminen

Tietoasiantuntijoiden roolit ja toiminta koulutuksen ja työelämän kehittämishankkeissa Tapaustutkimus tietokäytäntöjen ja innovatiivisten tietoyhteisöjen kehittämisestä Johanna Lahtinen, väitösluento , Tampereen yliopisto