10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Advertisements

Monikäyttöinen paperi
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
KASVIKSET.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Rukiin riittävyys edellisinä vuosina ja vuonna
Painonpudotushaaste 6. kuidut
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Diabetes (sokeritauti).
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Ihmisen ravinto.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
TR90 ® Muuta elämäsi 90 päivässä. Yli KOLMAS- OSA EU:n aikuisväestöstä on tällä hetkellä ylipainoisia EU:n tilanne
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
Japaniin matkustaminen. Turvallisuustaso Japanissa ei tarvitse olla erityisen varovainen Japanissa ainoat vaarat ovat taifuunit ja maanjäristykset Japanin.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Ravinto ja painonhallinta
Energian säästäminen.
Nuuska.
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Terveys ja maku samalla lautasella
Ruokaoppia.
Viljat.
Viljat.
Lypsylehmä.
Veden säästäminen.

Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia, proteiinia ja muita ravintoaineita. Etenkin täysjyväleivästä saa runsaasti hyviä ravintoaineita. Kuidulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia, kuten: –pienentää sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen sekä syövän riskiä –alentaa kolesteroliarvoja –edistää suoliston toimintaa ja terveyttä

Lihottaako leipä? Ei Kuitupitoinen leipä oikeastaan jopa auttaa painonhallinnassa, sillä lähes kaloriton ravintokuitu lisää ruoan massaa ja pienentää annoksen energiapitoisuutta. Täysjyväleipä täyttää vatsaa ja ylläpitää kylläisyyden tunnetta. Rasvaiset leivänpäälliset voivat kuitenkin helposti nostaa voileivän energiapitoisuutta, jolloin monen annoksen syöminen päivittäin voi vaikuttaa painon nousemiseen.

Onko leivän valmistus ympäristöystävällistä? Vähiten päästöjä aiheuttavat avomaalla kasvatetut viljelykasvit ja vihannekset. Riippuen leivästä, hiilijalanjälki on n. 0,9-1,0 kg CO2 ekv/kg. Leivistä täysjyväleivällä ja ruisleivällä on pienimmät hiilijalanjäljet! Kyllä Viljatuotteet ovat kasvisten lisäksi yksi vähiten luonnonvaroja kuluttavia ruokia.

Miksi leivissä käytetään lisäaineita? Lisäaineina käytetään leivissä mm. jauhonparanteita, happamuudensäätöaineita, emulgointiaineita ja säilöntäaineita. E-numero kertoo lisäaineen olevan EFSA:n hyväksymä. Lisäaineita käytetään leivän valmistuksessa vain vähän. Niillä pyritään parantamaan mm. leivän säilyvyyttä, makua ja rakennetta.

Tarvitaanko leipää, jos syö paljon kasviksia? 1 viipale täysjyväruisleipää sisältää n. 5 g kuitua. Saman määrän kuitua sisältävät: 400g parsaa 5 porkkanaa 2 omenaa 5 perunaa 4 kerää lehtisalaattia Täysjyväleipä on erinomainen kuidunlähde. Pelkistä kasviksista on melkein mahdotonta saada tarpeeksi kuitua. Kasvisten rinnalle tarvitaan siis myös täysjyväviljatuotteita, jotta päivittäinen g kuidun tarve täyttyisi.

Onko vaalea leipä epäterveellistä? Kuidun määrän katsominen on helppo tapa tarkistaa leivän terveellisyys, sillä täysjyvä sisältää paljon kuitua. Leipien kuitupitoisuutta voi nostaa myös lisäämällä niihin mm. siemeniä ja jyviä. Leivän terveellisyyttä ei määritä sen väri vaan täysjyväpitoisuus. Vaalean viljan leivät, kuten kaura-, ohra- ja vehnäleivät, ovat terveellisiä, jos ne on valmistettu täysjyvästä.

Aiheuttaako gluteeni vatsavaivoja? FODMAP yhdisteet ovat huonosti pilkkoutuvia ja imeytyviä hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat fermentoituessaan joillekin vatsaoireita. Niitä on gluteenia sisältävien vehnän, ohran ja rukiin lisäksi joissain kasviksissa, makeutusaineissa ja maidossa. –Oireet voivatkin johtua siis gluteenin sijaan viljan muista ainesosista. Gluteenia ei siksi kannata turhaan vältellä. Jotkut kokevat saavansa gluteenista oireita, vaikka eivät sairasta keliakiaa tai vehnäallergiaa. Oireiden syy ei kuitenkaan useimmiten ole gluteeni, vaan FODMAP – yhdisteet.

Miksi kaikki leipomot eivät käytä kotimaista viljaa? Osa leipomoista kuitenkin käyttää vain kotimaista viljaa ja merkintä siitä löytyy yleensä pakkauksesta. Kaikki yritykset eivät silti laita tästä merkintää, koska ei ole varmaa saadaanko seuraavanakin vuonna kotimaista viljaa. Kotimainen viljasato ei aina riitä leipomoiden tarpeisiin, vaan osa viljasta täytyy tuoda muualta. Suurin syy ovat Suomen ilmasto-olosuhteet, jotka eivät suosi kaikkia viljalajeja. Esimerkiksi rukiin viljely on Suomessa epävarmaa, jonka vuoksi sen saatavuus vaihtelee joka vuosi. Vuonna 2015 ruissato kattoi ensimmäistä kertaa 15 vuoteen kotimaisen leipärukiin tarpeen!

Sisältääkö leipä glyfosaattia? Glyfosaattijäämistä ei tarvitse olla huolissaan, sillä tutkimusten mukaan jäämämäärät ovat hyvin pieniä ja niitä löydetään vain todella harvoin. Jotta ADI* glyfosaatin suhteen tulisi täyteen ruisleivästä, täytyisi 70 kg painavan ihmisen sitä syödä päivittäin lähes 800 viipaletta. (Laskettu EFSA:n MRL-arvon ja vuoden 2013 tutkittujen glyfosaattitasojen avulla) * ADI= ylin hyväksytty päivittäinen saantimäärä (Acceptable Daily Intake) Glyfosaattia käytetään joissain maissa torjunta-aineena maanviljelyssä. Suomessa glyfosaatin käyttö viljan pakko- tuleennuttamista varten on kielletty, eikä sitä myöskään saa käyttää ruokaviljoihin ennen puintia.

Onko luomuleipä tavallista leipää terveellisempää? Luomuleipäkin saattaa sisältää vain vähän täysjyvää ja kuitua tai runsaasti suolaa. Tällöin se ei missään nimessä ole terveellisempää kuin muut leivät. Jos luomuleipä on runsaskuituista ja sisältää vähän suolaa, se voi olla terveellisin vaihtoehto. Luomumerkintä kertoo viljelyn luonnonmukaisuudesta, eikä leivän terveellisyydestä. Leivän terveellisyys riippuu sen täysjyvä- ja kuitupitoisuudesta, minkä lisäksi myös suolan määrä on tärkeää.