Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sama keho ja sama pää koko elämän
Advertisements

2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Riippuvuus tupakoinnista
Terveystieto 7.
Mitä yhdistymissopimuksessa sovittiin ja millä tavoin EHYT ry:n strategiatyötä jatketaan? Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi Valtuusto
Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus tupakoinnista
Riippuvuus ilmiönä Sisältö: Mitä riippuvuudella tarkoitetaan?
Riippuvuus eli addiktio
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
Avaimia oppimiseen  Kuuntele tarkkaavaisesti  Tee muistiinpanoja  Selvitä asiat, joita et ymmärrä  Keskustele, kysy, kyseenalaista, arvioi  Etsi lisätietoja.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Hyvinvoinnin ja terveydentila -mittaristosta
Terveyden määritelmät
Alkoholista asiallisesti
MEDIAPSYKOLOGIA MEDIAPS TUTKII MIHIN IHMISET KÄYTTÄVÄT MEDIAA JA MITÄ VAIKUTUKSIA MEDIALLA ON KESKEISET KYSYMYKSET: MILLÄ TAVOIN MEDIA VAIKUTTAA IHMISEN.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Ykkössuunnitelma ja varasuunnitelmat
1. Monimuotoinen terveys
Keskustelua sähkösavukkeesta
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
TE1 Terveyden perusteet
Hyvän elämän tekijöitä
Päihdyttäviä paineita
Mielihyvä & Riippuvuus
Päihdyttäviä aineita.
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Riippuvuudet ja niiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä
8 Riippuvuus.
Mielihyvää vai riippuvuutta?
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Koealue: s

 Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä  Nautintoa tavoitellaan myös itselle ja elimistölle haitallisilla tavoilla esim. päihteillä  Jos mielihyvän tavoittelu on pakonomaista, kyseessä on riippuvuus  Aine- ja/tai toimintariippuvuus  Riippuvuuteen kuuluu sietokyvyn kasvaminen  Fyysinen-, psyykkinen- ja sosiaalinenriippuvuus

 Irti riippuvuudesta esim. riippuvuuden myöntäminen ja päätös korjata asia, vaihtoehtoiset toimintatavat mielihalun herätessä, läheisten tuki, mielikuvat tulevaisuudesta  Yhteiskunnan vaikutuskeinot päihteiden käyttämiseen (lähinnä vähentämiseen) esim. mainonnan rajoittaminen  Päihteiden käytön haitat itselle, läheisille ja yhteiskunnalle  ”Päihdetrendit”: esim. sähkötupakka, muuntohuumeet, päihteiden sekakäyttö, huumeiden viihdekäyttö

 Jokapäiväiseen elämään sisältyy monia terveysvaaroja  Terveysvaarojen ennaltaehkäisy ja oikea toiminta tositilanteissa on tärkeää

 Ympäristö voi vaikuttaa terveyteen ja turvallisuuteen sekä myönteisesti että kielteisesti  Ympäristön terveyteen voi osin vaikuttaa myös omalla toiminnalla  Terveys on monella tavalla esillä mediassa esim. ostohalun herättäminen, asenteisiin vaikuttaminen  Mediasta saatavat tiedot voivat olla myös virheellisiä

 Terveyserot ovat suuria eri puolilla maailmaa (esim. köyhät maat/rikkaat maat, ilmasto, elinolosuhteet)  Eriarvoisuutta pyritään vähentämään esim. lasten kouluttamisella  Matkailijan on otettava huomioon oma terveydentilansa ja kohdemaan terveysriskit  Terve järki ja varovaisuus ovat hyviä matkakavereita

 Terveys koostuu fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista tekijöistä  Päivittäin toistuvat valinnat ovat tärkeitä terveyden kannalta  Joskus voi elää epäterveellisesti -> yksittäiset kerrat eivät pilaa kokonaisuutta  Elämä on valintoja, sattumia ja vastuun kantamista omista valinnoista  Auttamisen KKK  Stressi ja Kriisit

 Tutki tilastokeskuksen taulukkoa s. 302 ja vastaa alla oleviin kysymyksiin.  Kuinka monta työikäistä naista on kuollut alkoholin takia vuonna 2006?  Mikä on ollut yleisin kuolinsyy työikäisten miesten keskuudessa vuonna 2006?  Mihin työikäisistä naisista on kuollut vähiten vuonna 2006?  Kumpaa sukupuolta on kuollut työikäisistä enemmän vuonna 2006 taulukoituihin syihin?

 Tutki kouluterveyskyselyn taulukkoa s. 303 ja vastaa alla oleviin kysymyksiin.  Ostaako useampi tytöistä vai pojista alkoholijuomia itse Alkosta tai kaupasta?  Kuinka monta % 9 lk. tytöistä saa alkoholijuomia kavereilta?  Mikä on 9 lk. poikien toiseksi yleisin syy hankkia alkoholijuomia?  Mitkä kaksi hankintakeinoa vähenevät poikien keskuudessa eniten iän lisääntyessä?

 Lue koealue ennen koetta (vähintään silmäile alue läpi!).  Ota kokeeseen kirja, vihko (ja monisteet).  Lue kysymys huolellisesti, vastaa kysymykseen!  Mielipidekysymyksissä kerro oma kantasi ja perustele se.  Yhdistele kirjan ja muistiinpanojen tietoja.